Fakta
- 6 stk. 3.096,-
Hermitage La Petite Chapelle
- 6 stk. 3.096,-
645,-
860,- pr. l.
6 stk.
3.096,-
516,- pr stk.
Spar 774,-
Anbefalinger
La Revue du Vin de France
94
Guide Vert 2015
Vinous by Antonio Galloni
93
Josh Reynolds - Marts 2014
Robert Parker - The Wine Advocate
91
Jeb Dunnuck - December 2013
Jancis Robinson
17,5
Richard Hemming MW - November 2014
Beskrivelse
Der er mange, der har kaldt La Petite Chapelle for anden vinen til den utroligt holdbare Hermitage La Chapelle, der i sine bedste år ramte et niveau som få andre Syrah-vine, eller rødvine i det hele taget kunne overgå. Og sådan var det også i starten. La Petite Chapelle blev en realitet efter kvantiteten i adskillige år havde overhalet kvaliteten i den ikoniske La Chapelle, og navnet La Petite Chapelle var indlysende.
Da den første årgang (2001) kom på markedet, fik både vinen og intentionerne om, at der nu skulle repareres på renomméet, en smuk modtagelse, og da familiestridigheder og udfordringer med den franske arvelovgivning i 2006 ledte frem til salget til den schweiziske milliardær Jean-Jacques Frey (der allerede havde investeret i Château La Lagune og Champagne Billecart-Salmon), blev der, selvom det var en kostbar beslutning, vendt op og ned på produktionsmængderne. Ja i 2008 valgte man kun at lancere La Petite Chapelle.
Men allerede her i 2011-årgangen var La Petite Chapelle ikke længere kun den ”lille”. Jean-Jacques Freys datter Caroline, der er uddannet ønolog og var blevet så optaget af retableringen af Jaboulet, at hun var flyttet til det nordlige Rhône, havde sammen med sin assisterende vinmager Jacques Desvernois besluttet, at La Petite Chapelle skulle funderes på frugten fra de østligste parceller på Hermitage skråningen, og at frugt fra de øvrige parceller kun skulle tilføjes, hvis de kunne styrke profilen.
Vinen er den 2. årgang fra den nye kælder hvor tyngdekraften har erstattet de mekaniske pumper. Der er naturligvis tale om manuel høst og transporten ned til kælderen skete i mindre plastkasser. Her er alle stilke fjernet efter en soignering af klaserne og herefter er de let knuste druer blevet kølet ned og derefter parcel for parcel forvandlet til vin uden fremmede gærstammer. Vinene har fået lov til at blive i tankene i nogle måneder inden Caroline og hendes team har smagt sig frem til den endelige cuvée, der efterfølgende er modnet 16 måneder i 20% nye, 40% én gang brugte og 40% 2 gange brugte fade frem mod en let filtrering og aftapningen på flaske.
2011 var et år i det nordlige Rhône begavede os med relativt bløde og tidligt charmerende vine, og altså ikke vine med fuldt blus på det lange lys. Her har der imidlertid været så meget struktur til stede at vinen også er en oplevelse på bagkanten af det første 10-år. Fuldt udviklet og bestemt drikkemoden i et udtryk hvor den røde bærfrugt nu akkompagneres af alt det man kan opleve når det i efterårsmånederne haver så nyeligen regnet i skoven.
Bemærk at nogle flasker har sat et lille bundfald. Flaskerne kan derfor med fordel stå op et døgns tid inden serveringen. Herefter burde dekantering ikke være nødvendigt.
Producent
Paul Jaboulet Aîné er en af de toneangivende vingårde i det nordlige Rhône. Kigger vi isoleret på det tyvende århundrede måske endda den største og mest berømte i hele Rhône-dalen. Især efter 2. verdenskrig og i hvert fald frem til slutningen af 1980'erne begavede Jaboulet vinverdenen med en imponerede stribe af mindeværdige vine, og Jaboulets utroligt holdbare Hermitage La Chapelle ramte i sine bedste år et niveau, som få andre Syrah-vine, eller rødvine i det hele taget formåede at matche.
Paul Jaboulet Aîné blev grundlagt i 1834 af Antoine Jaboulet og der var allerede tale om en blomstrende virksomhed da han overlod stafetten til sine sønner Paul og Henri. De gav vingårdens dens nuværende navn (Paul var den store broderen og Aîné betyder ældste på fransk). Efter dem fulgte 3. generation i skikkelse af Louis Jaboulet som viste sig at være en gudsbenådet vinmager. I de gyldne år 1949, 1959 og 1961 skabte han nogle det tyvende århundredes største og senere mest beundrede vine i det nordlige Rhône og da han senere fik selskab af sin søn Jacques i kælderen fortsatte festen i hvert fald frem til 1977 hvor Louis vælger at gå på pension.
Desværre begyndte det i 1980'erne at handle lige så meget om kvantitet som kvalitet, og da det var i de samme år som det vi i dag kalder den internationale vinpresse blev etableret, og så hjalp det ikke så meget, at Jacques bror Gérard fungerede fremragende som familiens rejselystne og charmerende brandambassadør. Langsomt blev det almindeligt kendt at Paul Jaboulet Aîné underpræsterede i forhold de mange fremragende parceller de enten ejede, lejede eller købte frugt fra. Det var ikke sådan at der ikke blev produceret gode vine, slet ikke, men der blev længere mellem dem, og snakken, om at de kunne og burde være endnu bedre, tiltog i styrke.
Det førte til diskussioner om hvorvidt man var på den rette kurs, og da den vidt forgrenede familie bag Paul Jaboulet Aîné samtidig følte sig udfordret af den franske arvelovgivning, besluttede man sig for at sætte hele herligheden til salg. Og i 2006 blev de sidste kapitler i en næsten 175 år lang familiesaga så skrevet, da man solgte hele herligheden til den schweiziske milliardær Jean-Jacques Frey, der allerede havde investeret i Château La Lagune og Champagne Billecart-Salmon.
Paul Jaboulet Aîné blev solgt i sin helhed, det vil sige inklusive alle bygninger, alt inventar, alle vinene i kælderen, alle vinmarker og inklusive alle aftalerne med de mange vinbønder, som leverede deres frugt til Jaboulet. Med i handelen fulgte også en erklæring om at de medlemmer af Jaboulet familien, der stadig var beskæftiget i virksomheden kunne forblive på deres poster, for som Céline Frey, den ældste af Jean-Jacques' døtre dengang formulerede det: "For os er meget vigtigt at vi bevarer familieånden." Men Céline beskæftigede sig hovedsageligt med Frey familiens overordnede finansielle dispositioner, så da hendes lillesøster Caroline, der allerede havde luftet sine talenter som vinmager på Château La Lagune, ankom for at løfte Jaboulet tilbage på sporet, fik piben en anden lyd.
Caroline havde ikke tålmodigheden til at lytte eller om man vil omfavne de bedste elementer i virksomhedens kultur, og Jacques Jaboulet og hans søn Laurent, der nu også arbejdede i kælderen, valgte derfor tidligt at forlade deres poster. I stedet headhuntede Caroline den dengang 30-årige vinmager Jacques Desvernois fra Clos de l'Oratoire des Papes i Châteauneuf-du-Pape samtidigt med, at hun hentede sin gamle læremester den berømte ønolog og professor Denis Dubourdieu ind som konsulent.
Sammen satte de en ny og kostbar dagsorden, som inkluderer deklassering af mange vinene i kælderen, en fordobling af medarbejderstaben, en plan for renovering og modernisering af faciliteterne og ikke mindst øjeblikkelige skridt i retning af økologisk vinbrug. Alt sammen for at forbedre kvaliteten og med en vision om engang igen at producere vine fra Hermitage skråningen, der ville komme til at gå over i historien ligesom de legendariske La Chapelle cuvéer fra 1949, 59, 61, 78 og 90 og gjorde det.
Oprindelse
Region
Rhone dalen ligger i Sydøstfrankrig langs Rhone floden. Dalen følger floden ca 240 km og er dermed også et af Frankrigs største vinområder. Den opdeles i Nord og Syd, hvor særligt den sydlige del har udpræget Middelhavsklima med lange, tørre somre og den konstant blæsende Mistralvind . Der laves mange vintyper, men hovedvægten ligger på rødvin. I Nord anvendes Syrah til rødvine og Viognier, Marsanne og Roussanne til hvidvine, mens den sydlige og klart største del af dalen anvender et bredt spektrum af druer, som udover Syrah også tæller druer som feks Grencahe, Mouvedre, Cinsault. Af grønne Rhone druer kan nævnes Clairette, Roussanne, Marsanne og Boubolenc.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter