Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 708,90
Langhe Rosso Corte Enrichetta
- 6 stk. 708,90
139,-
185,33 pr. l.
6 stk.
708,90
118,15 pr stk.
Spar 125,10
Beskrivelse
Efter årtiers tornerosesøvn er den nordlige del af Alba distriktet vågnet op til dåd, og oppe i de blide bakker bag den lille provinsby Canale høstes nu både Nebbiolo og Barbera druer, der hos unge håbefulde producenter forvandles til mesterlige vine.
Hvad det er, der er på spil, kan opleves i dette meget umiddelbare blend mellem Nebbiolo og Barbera, der i lighed med flere andre af brødrene Pelassa’s vine adskillige gange er blevet præmieret for sit fremragende forhold mellem pris og kvalitet (Premio Qualità Prezzo) i den italienske vinguide Gambero Rosso.
Druerne høstes fra vinstokke, der efterhånden i gennemsnit er blevet 30 år gamle og efter en soignering afstilkes, når de ankommer til det nye vineri. Herefter knuses druerne let og pumpes op i rustfri ståltanke, hvor gæringen går i gang uden fremmede gærstammer. Der udføres daglige overpumpninger (dèlestage) de første uger for at tilføre farve og for at udvinde lidt mere frugt, og herefter får den unge vin fred og ro til at rykke forbi den malolaktiske gæring og modne i de samme ståltanke i 12 måneder frem mod en let filtrering og aftapningen på flaske.
Resultatet er en herlig munter vin, der på forbilledlig vis forener de lidt bitre nuancer fra Nebbiolo-druerne med den saftige frugt fra de mere umiddelbare Barbera-druer. Farven er rubinrød med violette strejf, og duften er rig på herlige associationer til brombær, hindbær og kirsebær i et udtryk, som er dejlig vinøst. Pænt fyldig, dejlig aromatisk, harmonisk, forfriskende og behagelig.
Vinen kan nydes til et utal af retter lige fra den friskkogte pasta med masser af søde tomater og over til den velstegte røde bøf skåret fra en tørmodnet okse. Dekanter gerne umiddelbart før serveringen.
Producent
"Vi tør godt uden at ryste på hånden udnævne de to entusiastiske brødre Davide og Daniele Pelassa fra Azienda Vitivinicola Mario Pelassa til to af morgendagens stjerner."
Sådan skrev vi tilbage i 2010, da vi introducerede Pelassa i Danmark på et tidspunkt, hvor brødrene blot havde været i gang i en halv snes år. Og det kan nok være vi fik ret. Fra at være en af de der små producenter, der solgte det meste til de lokale og så til et par importører, som havde været så heldige at lægge vejen forbi, har de nu erobret verden. De store internationale vinmesser er blevet en del af dagsordenen, og via høje ratings og smukke ord fra nogle af de internationale anmeldere har deres vine fundet vej ind på vinkortet på seriøse restauranter i både Europa, Amerika og Asien.
Lidt af et eventyr for to brødre hvis far Mario Pelasse i sine sidste år blandt andet skrev følgende stikord til det, der kunne være blevet hans erindringer: "Det var i april 1950, da jeg endnu ikke fyldt 10 år, jeg indså, at det øjeblik var kommet, hvor jeg skulle give familie en hjælpende hånd. Vores mor var ikke længere blandt os, jeg var et af seks børn og vi boede beskedent, Så en mandag morgen stod jeg tidligt op, fyldte et par flasker med ung Nebbiolo og cyklede af sted mod Torino".
Det hører med til historien, at cyklen stod i den søvnige landsby Borgata Tucci i hjertet af det, vi i dag kalder Roero distriktet, hvorfra der var et halvt hundrede km. ind til storbyen. Så den lille Mario nåede selvfølgelig ikke så langt, men det gjorde han senere. Efter etableringen af vingården var det ham, der kørte rundt i familiens lille Fiat 635 lastbil, og leverede de store glasballoner med Nebbiolo og Barbera til den voksende skare af kunder. Det var dengang, Fiat’en var familiens største investering.
Selvom der nu er kommet vinmarker til både i Asti og Barolo og såmænd også et helt nyt vineri, så har David og Daniele Pelassa bevaret ydmygheden, omsorgen for detaljerne og ikke mindst en omfavnende gæstfrihed, når de tager imod sammen med deres mor Maria Teresa Viglione, som vi nu også kalder Teresina.
Hendes hjemmelavede pølser og intense pastaretter, som altid følger med, når der skal smages vin, har gang på gang betaget vores kunder, når vi har haft dem med på tur, og Daniele indkapsler da også meget godt det familiesammenhold, vi fornemmer, når han kigger kærligt på Teresina og siger: "la Mamma è semper la Mamma". Eller på dansk "vores mor vil altid være vores mor".
Efterhånden mere end 150.000 flasker fordelt på 14 forskellige vine, herunder de 2 Mario’s, der gemmer på historien om cyklen, de 2 topvine Barolo San Lorenzo og Roero Antaniolo og den charmerende søde specialitet Birbet.
Pelassa har været med i Løgismose familien siden efteråret 2010 og du finder de vine vi aktuelt har i sortiment her
Oprindelse
Region
Piemonte ligger i Nordvestitalien og er en af landets mest prestigefyldte vinregioner. Vinmarkerne ligger mellem Alperne i nordvest og Apenninerne i sydøst, og regionen udmærker sig ved at være domineret af lokale sorter som f.eks. Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Arneis og Cortese. Klimaet er gennemgående kontinentalt men præget af nærheden til bjerge, som begrænser nedbørsmængden. Stilmæssigt produceres en bred vifte af typer fra de tanninrige og længelevende vine fra Barolo, de saftige og friske Barbera vine, de lette hvidvine på Arneis og Cortese samt de søde, mousserende fra Asti på Moscato. En stor del af vinene i regionen produceres indenfor DOC og DOCG reglerne.Distrikt
Langhe er en bakket under-region i Piemonte i det nordvestlige Italien. Indenfor Langhe ligger flere kendte distrikter som Barolo og Barbaresco, og Langhe DOC bruges primært til vine, der produceres enten udenfor disse distrikter eller som af forskellige årsager ikke møder produktionskriterierne. Det kan feks være en særlig sammensætning af druer eller anvendelse af druesorter, der ikke er tilladte indenfor distrikterne. Både hvid, rød og rosévin produceres . Indenfor de hvide kan særligt Chardonnay fremhæves som succesfuld, mens det for de røde i højere grad er blanding af de forskellige blå druer i Piemonte som Barbera, Dolcetto og Nebbiolo, der praktiseres.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter