Fakta
- 6 stk. 11.571,90
Le Clarence de Haut-Brion
- 6 stk. 11.571,90
2.269,-
3.025,33 pr. l.
6 stk.
11.571,90
1.928,65 pr stk.
Spar 2.042,10
Anbefalinger
James Suckling
96
Maj 2023
Robert Parker - The Wine Advocate
92
William Kelley - April 2023
La Revue du Vin de France
94
Guide vert 2024
Decanter Magazine
93
Georgina Hindle - Januar 2023
Beskrivelse
Frem til 1975 endte alt det, som ikke var godt nok til Château Haut-Brion, i vinen Bahans Haut-Brion, som blev markedsført uden årstal, da vinen oftest/altid indeholdt frugt fra adskillige årgange. I 1976 kom der for første gang årgang på Bahans Haut-Brion, og frem til 2006 har den været den reelle anden vin til Château Haut-Brion.
Herefter ændredes navnet til Le Clarence de Haut-Brion, da familien Dillon fejrede deres 75 års tilstedeværelse i Bordeaux og i den anledning ønskede at hylde Clarende Dillon, som købte slottet mellem de to verdenskrige på et tidspunkt, hvor det ellers var sat til salg med henblik på udstykninger til byggegrunde til den hastigt voksende Bordeaux by!
Efterhånden, som ambitionerne voksede omkring Le Grand Vin, er Le Clarence de Haut-Brion blevet stadig mere interessant. For eksempel producerede man i jubelårgangen 1982 hele 250.000 flasker Château Haut-Brion, mens produktionen i de sammenlignelige jubelårgange 2009 og 2010 var nede på omkring 140.000 flasker. En betydelig del af den frugt, som tidligere var fin nok til Le Grand Vin, befinder sig således nu i Le Clarence de Haut-Brion, og der er blandt kritikerne bred enighed om, at vinen besidder alle Haut-Brion's fortræffeligheder blot i en "light" udgave - hvis man kan tillade sig at bruge dette udtryk i denne liga.
Vinen gærer under temperaturkontrol i den rustfri stålkonstruktion, som blev installeret i 1991, og efter gæringen får vinen lov til at suge yderligere kraft og farve i tankene et par uger inden 20% af vinen bliver fyldt på nye fade, mens resten ender i de fade, der blev brugt til Château Haut-Brion året før. Vinen er modnet 18 måneder inden den er klaret med æggehvider, filtreret og tappet på flaske.
Resultatet er en vin som indfrier alle fair forventninger til en anden vin. Fadet spiller stadig lidt med musklerne, men via dekantering eller tålmodighed, når vinen skænkes i glasset, kommer den fine frugt, med solbær og brombær i spidsen op til overfladen. Kraftfuld og fyldig med modne, men markante mineralske tanniner, som bidrager med friskhed og længde.
Producent
Kun få slotte bærer på en historie, der rækker næsten 600 år tilbage i tiden. Det var Château Haut-Brion der i det syttende århundrede var med til at definere det udtryk vi kender og beundrer i dag. Slottet var det eneste udenfor Medoc, som havnede i 1. Cru Classé i 1855, og i nyere tid var Château Haut-Brion først med temperaturkontrol og gæring i rustfrit stål…
Slottet blev i 1935 købs af den amerikanske børsmægler Clarence Dillon som forhindrede at de berømt vinmarkerne blev udstykket til boliger til beboerne i den hastigt ekspanderende regionshovedstad. I 40 år sørgede Clarence Dillon for stabilitet og udvikling indtil han i 1975 afleverede nøglerne til sin datter Joan Dillon. Hum fortsatte med stor autoritet i sin fars fodspor først med ægtemanden prins Charles af Luxembourg og efter hans død sammen med sin 3. og sidste mand Philippe (François Armand Marie) de Noailles.
Joan Dillon lod sig pensionere i 2008 og i dag er hendes søn Prins Robert af Luxembourg, som sidder for bordenden på Château Haut Brion og de andre slotte under paraplyen Domaine Clarence Dillon. Det er imidlertid næsten mere bemærkelsesværdigt at det er den samme familie, som har haft hands on i kælderen i næsten 100 år. I 1924 blev Geroges Delmas hentet ind som manager fra Château Cos d'Estournel. Han havde ansvaret frem til 1961 hvor hans søn Jean-Bernard Delmas tog over, og i dag er det minsandten så den 3. generation i familien - i skikkelse af Jean-Philippe Delmas - der har ansvaret for tilblivelsen af slottets ikoniske vine.
Château Haut Brion disponerer i dag over 48 ha. fordelt med 45 ha. til de blå druer og 3 ha. til de grønne, og bladrer man i historiebøgerne vil man opdage at Merlot langsomt stjæler plads fra Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc og i dag dækker Merlot næsten halvdelen af arealet. Siden 1970’erne har man systematisk arbejdet med at forøge diversiteten og den aromatiske spændvidde ved at plante adskille kloner af de forskellige druesorter side om side på de forskellige parceller og i et interview i 2016 komme Jean-Philippe Delmas berette at Château Haut Brion godt nok kun fremstilles af 3-4 druesorter, men at der nu indgår flere end 400 forskellige kloner i Le Grand Vin.
Også på Chateau Haut Brion er man de senere år blevet mere selektive og for at fastholde og udbygge kvaliteten ender en stadig større procentdel af frugten i 2. vinen som siden 2007 har heddet Le Clarence de Haut Brion – hvis den da ikke helt opgives og sælges til anden side. Således frigav man i 1982 252.000 flasker, i 1989 205.000 flasker, i 2009 132.000 flasker og i 2010 bare 98.000 flasker.
I en tid hvor efterspørgslen aldrig har været større har der med andre ord aldrig været mindre af Le Grand Vin og det ses på prissætningen. Ikke desto mindre er Château Haut-Brion er en af de vine enhver, der virkelig interesserer sig for vin og Bordeaux’ historiske rødder i særdeleshed bør smage mindst én gang i livet, og endnu bedre en gang i mellem.
Oprindelse
Region
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.Distrikt
Pessac-Leognan er en relativt ny appellation skabt i 1987. Den udgør den nordlige del af det der før samlet hed Graves på venstre bred af Garonne floden lige syd for byen Bordeaux og dækker ca 1200 ha. Jordbunden er grus og sandholdig og Pessac-Leognan positionerer sig helt unikt i forhold til vinene fra Haut-Medoc i det både hvidvine og rødvine tillades indenfor appellationen og begge produceres på højt niveau. De røde har lighedstræk med rødvinene fra appellationerne i Haut-Medoc og produceres på samme druesorter dvs Cabernet-Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec og Carmenere. De hvide laves på Semillon, Sauvignon Blanc og Muscadelle og både rød og hvidvine fadlagres. Kun et enkelt slot blev klassificeret i 1855 klassifikationen, og det endda Premier Grand Cru Classé, Ch. Haut-Brion, og senere i 1959 fik appellationen, der dengang var en del af Graves, sin egen klassifikation.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter