Fakta
- 6 stk. 1.524,90
Lirac rouge BIO
- 6 stk. 1.524,90
299,-
398,67 pr. l.
6 stk.
1.524,90
254,15 pr stk.
Spar 269,10
Anbefalinger
James Suckling
92
Juni 2024
Jeb Dunnuck
90-92
Jeb Dunnuck - Oktober 2023
Beskrivelse
Denne meget mørke, intense og kærligt fadlagrede Lirac er den første årgang i det, der helt sikkert bliver en ny og spændende epoke for Domaine du Joncier. Ny fordi domænet netop har skiftet ejere og spændende fordi det nye hold ved roret er Pierre Fabre og hans team, der også står bag Château Mont-Redon i Châteauneuf-du-Pape.
Pierre Fabre købte domænet af Marine Roussel og hendes livsledsager Bert Vanden Abeele. Hun var vendt hjem til gården i 1989 for at løfte den fædrende arv og blev langsomt klar over, at de konventionelle dyrkningsmetoder, hyper kontrollen og kemikalierne, ikke lige var hende. Så da hendes far døde, valgte hun, med Nicolas Jolys bog om biodynamikken under hovedpuden, at kysse herbiciderne og insekticiderne farvel og begive sig ud ad den naturlige vej mod økologi og biodynamik. "Jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle gøre det, men jeg vidste, at jeg ville gøre det", har hun selv sagt, og i sine senere år blev Marine Roussel respektfuldt kaldt for en "vigneronne magnétique".
I efteråret 2021 var det imidlertid forbi. Der var ikke nogen next generation, og til skønnet af en elendig vækstsæson, hvor de uden de konventionelle bekæmpelsesmidler ikke havde ressourcerne til at modstå sygdomspresset ude blandt vinstokkene og derfor stod til at miste det meste af høsten, valgte de, at det var nu, det skulle væres slut. Og da de allerede i en årrække havde solgt en del af deres frugt til Mont-Redon, faldt det naturligt, at det blev Pierre Fabre, som de henvendte sig til.
Domaine du Joncier producerede tidligere 3 forskellige røde Lirac vine samt 6 andre vine fra domænets 33 ha., men lige nu er alle bolde oppe i luften, og det er endnu uvist, hvorledes portofølgen vil komme til at se ud fremadrettet og om produktionen vil blive bibeholdt i den lille kælder i centrum af Tavel, eller om den vil blive flyttet til de langt mere komfortable rammer på Mont-Redon. Én ting er imidlertid ganske vist: Dette er den første vin fra det nye regime.
Der er tale om manuel høst af overvejende Grenache og Mourvèdre fra vingårdens ældste (op til 42 år gamle) vinstokke og i modsætning til tidligere, hvor Marine Roussel sværgede til neutrale tanke og også amfora, har Pierre Fabre valgt mere eller mindre at adoptere den skabelon, han anvender til produktionen af Château Mont-Redons Châteauneuf-du-Pape. Det vil sige, at alle stilke fjernes efter en soignering af klaserne, hvorefter hovedparten af druerne knuses inden de i løbet af 3-4 uger uden tilføjelse af fremmede gærstammer forvandles til en vin, som efterfølgende modner 12 måneder i nogenlunde lige dele 228-liters Bourgogne fade (25% nye) og større neutrale tanke inden den endelige cuvée sammenstikkes, filtreres og tappes på flaske.
Pierre Fabre og hans team er med rette stolte over resultatet, og direkte adspurgt om denne vin så vil vise vejen frem mod økologi og biodynamik på Mont-Redon svarer Pierre Fabre: "The boat is too big to turn quickly, but organic would be a good first step.”
Producent
følger
Oprindelse
Region
Rhone dalen ligger i Sydøstfrankrig langs Rhone floden. Dalen følger floden ca 240 km og er dermed også et af Frankrigs største vinområder. Den opdeles i Nord og Syd, hvor særligt den sydlige del har udpræget Middelhavsklima med lange, tørre somre og den konstant blæsende Mistralvind . Der laves mange vintyper, men hovedvægten ligger på rødvin. I Nord anvendes Syrah til rødvine og Viognier, Marsanne og Roussanne til hvidvine, mens den sydlige og klart største del af dalen anvender et bredt spektrum af druer, som udover Syrah også tæller druer som feks Grencahe, Mouvedre, Cinsault. Af grønne Rhone druer kan nævnes Clairette, Roussanne, Marsanne og Boubolenc.Distrikt
Lirac ligger vest for Chateauneuf-du-Pape i den sydlige Rhonedal. Appellationen dækker både rød, hvid og rosévin og ligger i de lave bakker på Rhoneflodens vestlige bred. Rødvinene skal bestå af minimum 40% Grenache, min 25% Syrah og/eller Mouvedre, Cinsault og max 10% Carignan. I rosé er det tilladt at bruge op mod 20% grønne druer, og her anvendes samme som til hvidvine dvs Clairette, Grenache Blanc og Bourboulenc. De mere jævne vine fra Lirac sammenlignes ofte med Cotes-du-Rhone Villages, mens de mere seriøse ligger tættere op af Chateauneuf-du-Pape på den anden side af Rhone floden.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter