Fakta
- 6 stk. 17.595,-
Madeira Malvasia Colheita
- 6 stk. 17.595,-
3.450,-
4.600,- pr. l.
6 stk.
17.595,-
2.932,50 pr stk.
Spar 3.105,-
Beskrivelse
I et imponerende spænd på næsten 50 år har først Dona Manuela de Freitas og siden hendes søn Ricardo Diogo Vasconcelos de Freitas frigivet små mængder af oldgamle fantastiske Madeira-vine, som en voksende skare af entusiaster verden over ventede på at få lov til at købe. Desværre er kilderne ved at tørre ind og i dag udgør salget af Madeira-vine, der er modnet i 20 år eller mere langt under 1% af det samlede salg.
Via vores gode kontakter er vi de sidste 15 år løbende blevet tilbudt nogle af disse rariteter og nogle gange har vi ladet os friste i en grad som betød, at vi fik besøg fra vores økonomiafdeling. Men tilbagemeldingerne fra vores kunder har været overstrømmende, også efter at priserne er begyndt at stikke af, og såfremt vi skulle få tilbudt nogle flasker fra de sidste historiske fade, som Ricardo de Freitas nidkært vogter over, er vi klar.
Her de sidste flasker af en helt enestående Malvazia fra 1958, som Barbeito er ene om at tappe med henblik på eksport. Vinen er sammenstukket fra fade som Mário Barbeito købte hos vinbønder på nordkysten engang i slutningen af 1960’erne med henblik på yderligere modning og senere eksport. Gæringen er helt traditionelt standset med druesprit på et tidspunkt hvor det resterende sukkerindhold var omkring de 100g. pr. liter og herefter er vinen gemt på gamle fade frem mod aftapningen. Malvazia eller Malmsey, som den også kaldes, er den mørkeste og sødeste af de 4 Madeira typer, men at kalde den egentlig sød ville være forkert. Det særlige klima på Madeira, de vulkanske jordbundsforhold og den lange modning betyder, at vinen altid kommer med en markant syre, der rykker ved oplevelsen af sødme på en måde som ikke ses i nogen andre hedvine. De fleste engelske medier holder sig da også til det meget mere rammende udtryk ”Rich”, når du skal karakterisere Malvazia som type.
Vinen er naturligvis (næsten) uopdrivelig, og da vi ikke har smagt den indenfor de seneste 10 år, har vi ingen aktuel beskrivelse, som kan yde vinen retfærdighed. Ikke desto mindre tør vi godt love at det er en vin som fortjener fuld opmærksomhed. Nyd den som aperitif sammen med gode venner, eller som en sidste trumf ovenpå en god middag hvor alt allerede er gået op i en højere enhed.
Producent
Af de hundredvis af familier, der har produceret og leveret Madeira i e sidste par hundrede år er der kun fire tilbage: Blandy, Borges D'Oliveira og så Barbeito. De tre første er stolte overlevende fra det nittende århundrede funderet på store lagre af gamle Madeira vine herunder årgange, der rækker langt længere tilbage i tiden end vinlusepidemi 1870'erne.
Barbeito derimod kom først ind Madeiras vinscene i 1940’erne på et tidspunkt hvor branchen var præget af mismod og hvor producent efter producent lukkede og slukkede. Årsagen var først en teknisk forhindring fra den amerikanske regering, der havde lukket helt ned for al import af vine fra Portugal fordi de mente at kunne dokumentere at flaskerne som vinene kom i var af dårlig kvalitet. Dernæst kom anden verdenskrig og i 6 år sørgede de tyske ubåde for at det var risikofyldt, nærmest umuligt at sejle Madeira til de vigtige britiske øer.
Midt i dette mismod havde Mario Barbeito en tyrkertro på, at alt nok skulle blive godt igen, og ligesom Charles Blandy, H.M. Borges og João D'Oliveira havde gjort det hundrede år tidligere, troede han på, at værdien af de store Madeiravine nok skulle komme op igen, når vinene blev ældre og lagrene blev mindre. Mario Barbeito havde prøvet at komme igennem med dette synspunkt mens han var revisor for Borges, men da de ikke ville lytte forlod han jobbet og begyndt at rejse rundt på øen hvor det i ly af krisen lykkedes ham at opkøbe et stort antal fade med Madeira i uvurderlige gamle årgange fra en række af de vigtigste vinproducerende familier på øen. Og mens handelen langsomt begyndte at vende tilbage gemte han sine skatte og funderede sin virksomhed på salg af yngre og mere beskedne Madeira vine.
Det blev derfor hans datter Manuela, der kom til at lukke op for skattekamrene, da hun tog over i 1970’erne. Hun sørgede for at små mængder af f.eks. Malvasia 1875, Bual 1863 og den nu legendariske Terrantez 1795 med regelmæssige mellemrum optrådte på auktionerne i London, hvilket etablerede Barbeito som det mest interessante navn blandt klodens passionerede Madeira samlere.
I dag er det Ricardo Freitas, der med dyb respekt for Madeiras historie rødder og sin mors og bedstefars visioner fører virksomheden videre, og selvom kilden til de helt gamle vine er ved at løbe tør, lykkes det stadig at markedsføre små mængder af gamle uforfalskede Madeiravine, samtidigt med at han på fire platforme tålmodigt modner store mængder af vellavet Madeira til fremtidens generationer.
Hele dette set up har fået den britiske kritiker Jancis Robinson til at kalde Ricardo Freitas for ”the established star in this atmospheric Atlantic island” samtidigt med at hun kalder Barbeito for ”Madeira’s Lafite”. Og hun er ikke alene. Ricardo Freitas blev fejret som årets vinmager i Portugal i 2010 og Barbeito’s 20-årige Malvasia blev årets vin i Portugal i 2011.
"I previously described winemaker Ricardo Freitas as a “game changer” and I still espouse that opinion. If Madeira can be accused of being hidebound by tradition with outmoded techniques, then Ricardo is the man with the passion, ideas, the talent and let us not forget, the finance, to shake up a once somnolent industry content to ply its trade to tourists. What he achieves is a level of precision and delineation that is second to none, a lucidity of aromas and flavors that can be intoxicating. One fundamental tenet is Ricardo’s refusal to add caramel that is habitually used in order to deepen color and make the wines sweeter. He firmly believes that this practice has no place in fine Madeira, and I am inclined to agree."
Neal Martin i The Wine Advocate #202 - August 2012
I Løgismose har vi med stor entusiasme tilbudt vine fra Barbeito lige siden Ricardo Freitas kom til. Du finder de vine vi aktuelt kan tilbyde her
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter