Fakta
- 6 stk. 5.610,-
Napa Valley Napanook
- 6 stk. 5.610,-
1.100,-
1.466,67 pr. l.
6 stk.
5.610,-
935,- pr stk.
Spar 990,-
Anbefalinger
Decanter Magazine
96
Jonathan Cristaldi - September 2023
Robert Parker - The Wine Advocate
92
Joe Czerwinski - Juni 2023
Vinous by Antonio Galloni
90
Antonio Galloni - December 2023
Beskrivelse
Det lå ligesom i kortene at Christian Moueix, der kom til Californien med alle de stolte traditioner fra Bordeaux i bagagen på et tidspunkt måtte lancere en 2. vin til Dominus. Det blev til vinen Napanook, som han første gang producerede i 1995 sammen med sin daværende vinmager Boris Champy. Hensigten var at fremstille en lidt mere umiddelbar vin, der kunne nydes med stor fornøjelse i sine yngre år, på noget af den frugt man hidtil havde brugt til Dominus eller solgt til anden side.
Christian Moueix er en af de mest markante fortalere for, at al vinfremstilling begynder i vinmarken, og på trods af det ofte meget varme og tørre mikroklima på Napanook insisterer han på, at hans team arbejder à la française efter nogle principper, som langt hen ad vejen ligner dem, som familien praktiserer på Château Petrus og deres andre slotte. Eller næsten. Et særligt udstyr, som kan vaske hver enkelte drueklaser fri for støv inden høsten, og en rutine hvor man plukker druerne på solsiden af vinstokken op til en uge før druerne på skyggesiden ses næppe hjemme i Bordeaux.
I 2020 blev høsten indledt den 16. september ovenpå en meget varm vækstsæson som resulterede i solmodne, men også på mange vinstokke delvis rosinerede druer som betød at soigneringen af klaserne og dernæst sorteringen i det avancerede automatiske optisk anlæg efter alle stilke var fjernet blev central for kvaliteten. Heldigvis nåede man af afslutte høsten inden røgen fra de voldsomme skovbrande begynde at sive ned mellem vinstokkene, og efterfølgende har der været opsat HEPA filtre i vineriet for at fjerne så meget af røgen som muligt.
Drueskind og kerner er fjernet efter få dages gæring for at tilgodese den røde frugt og for at undgå overmodne og overekstraherede noter i den færdige vin. Vinen er modnet 16 måneder på franske fade (20% nye) inden den er klaret med friske æggehvider og derpå tappes på flaske uden yderligere efterbehandling i sensommeren 2022 og frigivet til salg 12 måneder senere.
Selvom det er Cabernet Sauvignon, der profilerer vinen, er det ikke helt skævt når Tod Mostero, der har regeret på Dominus Estate siden 2007, siger, at vinen qua sit lidt robuste udtryk og "den supermodne mørke frugt, der omkranses af violer" minder ham om fin Pomerol.
Napanook er en af de bedst bedømte 2. vine på planeten, og legenden Robert Parker insisterede lige til det sidste på selv at føre pennen, når vinen skulle bedømmes. Han smagte Napanook første gang i december 1997 og noterede, at "Christian Moueix and his talented winemaking team continue to rewrite the definition of a Napa Valley reference point wine."
Robert Parker nåede at begave Napanook med 90-point eller mere hele 16 gange, og hans efterfølgere først Lisa Perrotti-Brown og nu Joe Czerwinski er fortsat i samme spor, hvormed der her bliver tale om et jubilæum. Det er 20. gang at vinen begaves med 90-point eller mere i The Wine Advocate!
Producent
Dominus Estate, der ligger smukt i Yountville i hjertet af Napa Valley er blevet en institution i hjertet af Napa Valley hvorfra franske Christian Moueix og hans team år efter år indfanger det unikke terroir, der findes på deres historiske Napanook Vineyard.
Dominus Estate blev berømt fra dag ét fordi vinen mødte markedet med en hidtil uset elegance og kompleksitet og op gennem 1990'erne blev vinen og Christian Moueix et forbillede for en ny generation af unge vinmagere, som ønskede sig, at resultatet af deres arbejde blev til mere end bare solskin på flaske med stor WOW-effekt.
Christian Moueix blev samtidig en af de mest markante fortalere for, at al vinfremstilling begynder i vinmarken, og at vinene gerne måtte afspejle naturens diversitet frem for at fremstå nærmest ens år efter år. Af samme grund sker der hvert eneste år små justeringer i Dominus. Drueblandingen er aldrig helt den samme og fadlagringstiden varierer med op til 6 måneder således at forholdene i Napanook Vineyard eksponeres bedst muligt i hver enkelt årgang.
I de første år (1983-1990), mens Dominus endnu var i sin vorden og endnu ikke var helt etableret som brand, bestilte Christian Moueix motiver til etiketterne fra en række kunstnere, og de få flasker, der er tilbage fra denne pionerperiode er i dag eftertragtede samlerobjekter, selvom selve vinene for længst har passeret zenit. Kunstneretiketterne forsvandt i 1991, og siden har vinen været udstyret i klassisk Bordeaux-stil, hvilket på smukkeste vis signalerer, hvad vi kan forvente af indholdet.
Christian Moueix er delvis uddannet i Californien og arbejdede blandt andet på Beaulieu Vineyards i slutningen af 60'erne og fik tidligt stor veneration for vinene fra Napa Valley. Så efter den såkaldte "Judgment of Paris 1976" (som Steven Spurrier arrangerede med det resultat, at Stag's Leap Wine Cellars uddelte bøllebank til den fornemme kvartet Château Mouton-Rothschild, Château Haut-Brion, Château Montrose og Château Leoville Las Cases) voksede hans lyst til at etablere sig i USA.
Han valgte at skyde genvej og henvendte sig i 1982 til søstrene Robin Lail og Marcia Smith som netop havde arvet Napanook-vingården fra deres fra deres far John Daniels, som var en af pionererne i Napa Valley. Søstrene takkede ja til et joint venture og i 1983 fik Jean-Claude Berrouet fri fra Petrus, Château Trotanoy og Château La Fleur Petrus i Pomerol for at lægge en fransk hånd på den første Dominus.
Partnerskabet med søstrene fortsatte på papiret i 12 år, men tankegangen og de massive investeringer (blandt andet i den nu arkitektonisk ikoniske vingård (tegnet af Jacques Herzog og Pierre de Meuron) var franske, og derfor blev Lail-familien kørt ud et sidespor i 1995, samme år som Dominus Estate for første gang producerede 2. vinen Napanook.
I dag er Jean-Claude Berrouet pensioneret fra både Petrus og Dominus og ansvaret har siden 2007 været overdraget til Tod Mostero som er uddannet i Bordeaux og trænet først på Château Haut-Brion og Domaine de la Romanée-Conti og siden på de forskellige slotte som Établissements Jean-Pierre Moueix har under vingerne.
Oprindelse
Region
Californien ligger i den sydvestlige del af USA. Der har været produceret vin i Californien i mere end 200 år, og regionens variation (bl.a. 1370 km kystlinje fra nord til syd) gør vinproduktionen både bred og varieret. 90% af alt amerikansk vin produceres i Californien og 60% af alt vin drukket i USA kommer fra Californien. Der dyrkes et væld af sorter, hovedsageligt velkendte internationale som Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Noir, Merlot og Syrah. Zinfandel er også udbredt og særligt dyrket indlands i de mere varme distrikter.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter