Fakta
- 6 stk. 45.874,50
Nuits-Saint-Georges La Richemone 1. Cru Ultra
- 6 stk. 45.874,50
8.995,-
11.993,33 pr. l.
6 stk.
45.874,50
7.645,75 pr stk.
Spar 8.095,50
Anbefalinger
Jasper Morris Inside Burgundy
96-100
For years now, Christophe’s bottling of La Richemone has been one of the outstanding wines of Burgundy and the 2020 is no exception. There is a nobility to the fruit, an intensity matched by a vibrancy, that is almost unsurpassed anywhere on the Côte. It is all in red fruits while the whole bunches just add more energy and the finish is phenomenally long. Jasper Morris - December 2021
Vinous by Antonio Galloni
94-96
Neal Martin - December 2021
Allen Meadows - Burghound
93-95 Sweet spot Outstanding
Allen Meadows - Januar 2022
Beskrivelse
Nuits-Saint-Georges kom ikke med i hatten, da lobbyisterne skulle sprede Grand Cru-markerne ud over Bourgogne-kortet. I stedet blev byen som en slags kompensation begavet med hele 41 forskellige Premiers Crus Climats, der ligger som en gylden stribe rundt om foden af Bois de Charmois og videre nordpå op mod Vosne-Romanée. En af de sidste Premier Crus inden kommunegrænsen er Les Richemone hvor Christophe Perrot-Minot efterhånden har erhvervet og lejet så mange jordlodder at han nu er den dominerende vinbonde på vinmarken.
Tidligere udmøntede det sig i 2 vine, dels en almindelige Les Richemone på gamle vinstokke og så de fleste år også en ualmindelige Richemone med tilnavnet Cuvée Ultra skabt på frugten fra ekstra gamle vinstokke. Det fandt mange kunder og til sidst også Christophe forvirrende og fra og med 2017-årgangen har der kun været én vin, som nu i bestemt form kaldes La Richemone med tilføjelsen Vignes Centenaires for at indikere at de ældste vinstokke er plantet så tidligt som i 1902. Oplysninger om at dette er den tidligere Cuvée Ultra er således rykket om på bagetiketten og frugten fra de vinstokke, som ikke er gamle nok, lander nu i en cuvée, som med et elegant ordspil på 2 nærliggende Premier cru marker, kaldes Les Murgers Des Cras.
Christophe Perrot-Minot tilhører den generation, som ikke gør det store nummer ud af det arbejde, der er forbundet med at forvandle druerne til vin. Det er ude i vinmarken at de rene og forførende vine bliver formet, og i kælderen gælder det blot om ikke at ødelægge alt for meget. Det er en sang, som synges af mange andre, men hos Christophe er omkvædet en stadig blødere vinificering (kun få og forsigtige omrøringer), stadig flere hele drueklaser og stadig færre nye fade.
Druerne er naturligvis håndhøstede, og efter den obligatoriske soignering og sortering og et meget tidskrævende manuelt klippearbejde igen muligt at arbejde med omkring 50% hele druer inklusive den del af stilkene, som druerne er fæstet til. Der blev arbejdet med en såkaldt kold maceration ved 14 grader i rustfrit stål i en uges tid inden temperaturen fik lov til at stige, og den egentlige gæring gik i gang uden fremmede gærstammer. Efter gæringen fik vinen lov til at sætte sig (bundfælde) i nogle dage inden den blev fyldt på fade fra Tronçais og Bertrange leveret af Remond i Ladoix-Serrigny (kun 20% nye i 2020). Her modnede den i 16 måneder uden omstikninger og med kun enkelte omrøringer inden den endelige cuvée blev sammenstukket og tappet på flaske uden klaring eller filtrering i det sene forår 2022.
Christophe Perrot-Minot havde som sædvanlig besøg af bourgogneeksperten Allen Meadows i januar (2022), og inden smagningen kom Christophe med denne evaluering af 2020 årgangen til den håndholdte mobiloptager:
"2020 is, much like 2019 in certain respects, an excellent but relatively tiny vintage as my net yields came in between 18 and 20 hl/ha versus the 22 hl/ha I realized in 2019. The growing season was again very hot and dry and while we didn't have much disease pressure, the flowering did not go especially well and thus there was a lot of shatter and a high incidence of shot berries. The summer was even drier than that of 2019 and there were some berries that were either sunburned or over ripe that had to eliminated. We picked very fast between the 27th of August and the 4th of September. Despite the heat and small quantities, potential alcohols were reasonable as the highest that I had came in at 13.7%. I used between 40 and 50% whole clusters and employed no more than 20% new wood for the élevage. While the vinifications were problem-free, the challenge was to avoid over extracting as the skins were both thick and ripe and thus the extractions happened almost by themselves. One day too many of cuvaison and it would have been easy to have excessively tannic wines. I took care to properly aerate the musts in order to help the yeasts do their job in an expeditious manner and thus the cuvaisons finished as they should have. Regarding the wines, while I liked my 2019s, I like my 2020s even better as they have excellent energy and even better transparency plus they have everything they need to age for basically as long as anyone would want to cellar them."
Efterfølgende konkludere en begejstret Allen Meadows: "I agree with Perrot-Minot because even though I was very impressed with his 2019s, his 2020s are quite simply terrific and should be on your shopping lists."
Vinen er tappet med kvalitetspropper og hver enkelt flaske forsynes til sidst med en "logstrip", der gør det muligt at indhente oplysninger om hver enkelt flaskes videre færd på internettet. (http://www.prooftag.com/)
Producent
Dette domaine kom til verden da Marie-France Merme i 1963 giftede sig med Henri Perrot-Minot. Henri arbejde i begyndelsen sammen med sin svigerfar om driften, og da svigerfaderen døde besluttede han at bygge videre på de traditioner funderet på kvalitet og innovation, som allerede regerede på stedet, men nu under navnet Henri Perrot-Minot.
Det er imidlertid først efter 1993 da familiens søn Christophe Perrot-Minot vendte hjem til gården efter 7 års læretid som vinmægler, at tingene for alvor tog fart.
Christophe begyndte at udvide portofølgen først med druer fra små lejede parceller i Chambertin og siden med en række fine parceller i Côtes de Nuits. Siden lykkedes det for Christophe Perrot-Minot at erhverve Domaine Pernin Rossin i Vosne-Romanée, da dette blev sat til salg.
Domænet ejer i dag således hele 18 ha. rundt omkring i Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolly-Musigny, Vosne-Romanée og Nuits-Saint-Georges og producerer hvert år mindst 25 forskellige vine.
For Christophe er vinstokkenes alder blevet det helt centrale omdrejningspunkt, og tilplantninger med nye vinstokke er næsten ikke eksisterende. Derfor lanceres de allerfleste vine som Vieilles Vignes eller Vieilles Vignes - Cuvée Ultra såfremt vinstokkene er særligt gamle.
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Nuits-Saint-Georges er både navnet på en by og en kommune appellation i den sydlige del af Cote de Nuits i Bourgogne. Byen er kendt som et vigtigt centrum for vinhandel og hed oprindeligt Nuits, men fik senere hæftet marknavnet Saint-Georges på fra en af de bedste marker lige syd for byen. Nuits-Saint-Georges er den andenstørste kommuneappellation på Cote d'Or efter Beaune, og både rød (ca 95%) og hvidvin produceres på Pinot Noir og Chardonnay. Kommunen har ingen Grand Cru marker, men 41 Premier Cru.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter