Fakta
- 6 stk. 13.489,50
Pavillon Rouge du Château Margaux
- 6 stk. 13.489,50
2.645,-
3.526,67 pr. l.
6 stk.
13.489,50
2.248,25 pr stk.
Spar 2.380,50
Anbefalinger
James Suckling
96
Juli 2024
Wine Enthusiast
95
Roger Voss - Juli 2024
Vinous by Antonio Galloni
92
Neal Martin - November 2023
Robert Parker - The Wine Advocate
91
William Kelley - Februar 2024
Falstaff Magazin
93
Peter Moser - Marts 2024
Jeff Leve på The Wine Cellar Insider
92
Jeff Leve -Juli 2024
Beskrivelse
Corinne Mentzelopoulos var kun 26 år, da hendes far døde i 1980, og hun blev tvunget til at sætte sig for bordenden på Château Margaux. Men Corinne har vist sig at være lige så forelsket i slottet, som hendes far var, og hun har formået at sætte et begavet og visionært team, som har resulteret i, at Château Margaux i snart et halvt århundrede er blevet forbundet med stabilitet og kontinuitet, samtidig med at Le Grand Vin kontinuerligt har ligger i toppen af den såkaldte "Wine Expert Rating".
I de første år fik hun hjælp fra den navnkundige Emile Peynaud, men allerede i 1983 hentede han den talentfulde Paul Pontallier ind i varmen. Han var jævnalderen med Corinne Mentzelopoulos, og da de to svingede i samme takt blev Paul i 1990 forfremmet til General Manager. Det blev indledningen til et bemærkelsesværdigt parløb mellem de to lige indtil 2016, da Paul bare 59 år gammel tabte kampen mod kræften. Kontinuiteten er imidlertid i den grad forblevet intakt, da Paul blev efterfulgt af Philippe Bascaules, som i perioden 1990-2011 sad på posten som Estate Director.
En af de første ting der skete da Mentzelopoulos familien ankom var, at 2. vinen Le Pavillon Rouge du Château Margaux vendte tilbage. ”Vendte tilbage” fordi den oprindeligt blev produceret første gang i 1908 vistnok som den første 2. vin i Bordeaux overhovedet, men den forsvandt i mellemkrigstiden og altså helt frem til 1977. Den periode som slottet nu selv kalder for ”mørkeperioden”, havde man ingen ”ventil”, hvormed man kunne regulere kvaliteten i Le Grand Vin.
Siden midten af 1990’erne har der også været en 3. vin, og altså en ”ventil” til Pavillon Rouge, og det er i dag almindeligt anerkendt, at Pavillon Rouge de første år efter frigivelsen er mere koket og charmerende end Le Grand Vin. Og selvom Corinne Mentzelopoulos fremhæver, at der ikke er tale om ”den samme kompleksitet, den samme dybde og den samme magi", så noterer hun også, at Pavillon Rouge aldrig har været tættere på Le Grand Vin end nu, og at ”balancen i munden fører til den samme subtile fornemmelser af kraft og blødhed.”
Druesammensætningen er med 73% Cabernet Sauvignon, 18% Merlot, 5% Petit Verdot og 4% Cabernet Franc ret klassisk, og Pavillon Rouge repræsenterer i 2021 30% af høsten. Ligeledes er vinfremstillingen (naturligvis) klassisk med en dobbeltsortering af druerne efter alle stilke er fjernet og derpå gæring drue for drue og parcel for parcel, ja sågar dele af enkelte parceller i en imponerende blanding af rustfri ståltanke og egefade. Le Grand Vin og Pavillon Rouge sammenstikkes efter omfattende smagninger i januar og derpå følger 16-20 måneders modning i nye fade, 1/3 fra egen bødker og 2/3 fra 6 forskellige bødkere i Bordeaux og Cognac området. Vinene omstikkes 6 gange i løbet af modningen og klares med friske æggehvider inden den endelige cuvée samles i rustfrit stål og tappes på flaske.
Producent
Selvom Château Margaux befandt sig i en lykkelig periode præget af godt management i årene op til den hastigt iværksatte klassifikation af Bordeauxvinene forud for verdensudstillingen i Paris i 1855 - og derfor endte i toppen af hierarkiet - så har de sidste 170 år på slottet så langt fra været en dans på roser. Også her har mange skiftende ejere og deres manglende økonomisk formåen trukket tingene i en negativ retning, og selvom det var her, at man både var de første til at producere en "anden vin", og senere de første til selv at tappe vinen på slottet, så har vinen i glasset helt frem til 1970'erne sjældent formået at forsvare sin position, som en af de ypperste i den gamle klassifikation.
Den lykkelige vending kom i 1977, da den græske forretningsmand André Mentzelopoulos købte slottet efter at Pierre og Bernard Ginestet måtte indse, at de ikke rådede over de nødvendige midler og derfor i flere år havde prøvet at sælge slottet.
En græker på Margaux! Det var før de store investeringsselskaber for alvor begyndte at tage for sig af de berømte slotte, og bølgerne gik højt i borgerskabet i Bordeaux det år. André Mentzelopoulos var imidlertid ikke helt græsk. Han havde studeret litteratur i Grenoble og havde efterfølgende tjent formuer i Burma, Kina og Pakistan på import og eksport af kornprodukter inden han forelskede sig i og giftede sig med en fransk pige. Herefter fangede bordet, og Frankrig blev hans andet fædreland.
André Mentzelopoulos havde i 1958 købt Félix Potin, som på daværende tidspunkt var en kæde af 80 dagligvarebutikker. Frem mod købet af Chateau Margaux blev Félix Potin transformeret til Frankrigs første moderne distributionsforretning med flere end 1.500 supermarkeder. Det er derfor ikke helt forkert og i hvert fals tankevækkende at påstå, at det omfattende og kostbare reetableringsprogram, der blev iværksat for at genrejse Chateau Margaux, var funderet på salg af dagligvarer.
André Mentzelopoulos døde i 1980, men hans datter Corinne delte sin fars forelskelse i Château Margaux, og selvom hun kun var 26 år, da hun blev tvunget til bordenden, har hun formået at sætte et begavet og visionært team, hvorved hun har videreført og fuldendt sin fars mission med det resultat, at Château Margaux i snart et halvt århundrede er blevet forbundet med stabilitet og kontinuitet, samtidig med at Le Grand Vin hvert eneste år ligger i toppen af den såkaldte "Wine Expert Rating (WxR)", der er en liste, som opsamler og beregner den gennemsnitlige pointgivning fra 18 respekterede internationale eksperter/medier.
I de første år fik hun hjælp fra den navnkundige Emile Peynaud, men allerede i 1983 hentede han den talentfulde Paul Pontallier ind i varmen. Han var jævnalderen med Corinne Mentzelopoulos og da de to svingede i samme takt blev Paul i 1990 forfremmet til General Manager, og det blev indledningen til et bemærkelsesværdigt parløb mellem de to.
Desværre tabte Paul bare 59 år gammel kampen mod kræften i 2016, og han er nu blevet efterfulgt af Philippe Bascaules fra Inglenook i Napa Valley. Kontinuiteten er imidlertid i den grad intakt, i det Philippe var Paul Pontallier’s højre hånd i perioden fra 1990 til 2011.
Anderledes dramatisk udviklede det sig, da Corinne i 1994 valgte at dele Château Margaux med den italienske Agnelli (Fiat) familie. Efter et par år viste det sig imidlertid, at de to familier ikke havde den samme kærlighed til og ambitioner for slottet, valgte hun i 2003 at købe slottet tilbage i ene eje for midler tilvejebragt via frasalg af alle aktiviteter i detailbranchen og dele af familiens massive aktieposter i mineralvandsfirmaet Perrier.
Corinne Mentzelopoulos har således gang på gang dementeret, at det ikke bare var de græske søjler, der bærer facaden på Château Margaux, som hun og hendes far forelskede sig i tilbage i 1977, og da hendes børn nu også er blevet en del af fortællingen, ser det ud til, at Mentzelopoulos familien vil forblive forbundne med Château Margaux.
Således tiltrådte den i London bosatte datter Alexandra Petit-Mentzelopoulos i rollen som brandambassadør i 2012 og nu tituleres ”Deputy Managing Director, Communication and Image, mens sønnen Alexis Leven-Mentzelopoulos, der kom ”hjem” foråret 2020 for at tage sig af forretningsudviklingen nu tituleres ”Deputy General Manager, Strategy and Development”.
I Løgismose har vi importeret Château Margaux og 2. vinen Pavillon Rouge til Falsled Kro og Kong Hans Kælder i en lille menneskealdre, og vinene er som regel reserveret til de 2 (og andre) restauranter. Indimellem har vi imidlertid nogle få ekstra flasker, og dem finder du her
Oprindelse
Region
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.Distrikt
Margaux ligger på Medochalvøen på venstre bred af Gironde floden som den sydligste af de 6 appellationer i Haut-Medoc. Appellationen er ca 1350 hektar og er generelt den luneste på venstrebredden. Nærheden til floden giver sig til udslag i højt grusindhold i jordbunden og dermed optimale betingelser for modning af Cabernet Sauvignon. Appellationen inkluderer kun rødvine og de tilladte druesorter er Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec og Carmenere. Vinene er kendt for at være parfumerede og mere frugtige og umiddelbart charmerende end de andre vigtige appellationer på venstrebredden som St. Estephe og Pauillac . Fadlagring bruges i udstrakt grad. 21 slotte i Margaux blev klassificeret i 1855 her iblandt Premier Grand Cru Classé Ch. Margaux og fem Deuxieme Cru Classé slotte, hvilket gør Margaux til den kommune med flest slotte klassificerede i 1855.Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter