Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 1.081,20
Perlwein Trocken Pet Nat BIO/Vegan
- 6 stk. 1.081,20
212,-
282,67 pr. l.
6 stk.
1.081,20
180,20 pr stk.
Spar 190,80
Anbefalinger
Falstaff Magazin
93
Peter Moser - Juli 2023
Beskrivelse
Fritz Wieninger og Luis Teixeira, vinmagerne hos Weingut Hajszan-Neumann, har siden 2015 med succes eksperimenteret med gæringsforløb med skindkontakt i adskillige måneder og nærmest ingen intervention på druernes rejse fra vinstokkene til vinen i flasken. Det har givet dem blod på tanden, og i juli 2022 var de så klar med deres første bud på en skummende Pet Nat, eller som de begejstret meddelte, da deres lille nye blev frigivet: "Må vi præsentere vores første Perlwein Pet Nat. En forfriskende og anderledes mousserende vin til bogstaveligt talt enhver lejlighed." Vinen blev udsolgt på rekordtid, og der er mange der har ventet på denne 2. udgave af vinen.
Der er tale om en lidt tidligere og samtidig høst af håndplukkede druer fra biodynamisk certificerede parceller på de berømte skråninger med udsigt ned over den østrigske hovedstad. Dels Grüner Veltliner og Riesling fra Wiener Bisamberg, dels overvejende Müller-Thurgau og Muskateller fra såkaldte kaosbeplantninger (det østrigerne kalder "Gemischter Satz") på Ried Weisleiten og Ried Ulm på fra Wiener Nussberg.
Efter en soignering af klaserne er alle stilke fjernet, hvorefter druerne er blevet knust og har fået lov til at stå og macerere i et par timer inden de er blevet presset til most og inviteret til fest og fælles gæring i rustfrit stål. Eller rettere delvis gæring, idet vinen er tappet på flaske sådan ca. 2/3 inde i forløbet, hvorefter gærcellerne har festet videre sammen med det resterende sukker og skabt de fine bobler og det lille smagsrige bundfald, som hører sig til i en ægte Pet Nat. Et bundfald som du i øvrigt gerne må få med op i glasset ved lige at vende flasken en tur, inden du befrier den for kapslen.
Gør du det, skænkes vinen med en fin mousse og små delikate perler, som reflekteres i den disede sart grøn/gule væske. Herlig aromatisk med strejf af mango, abrikos, pære og muskatnød, som bliver flankeret af citronmelisse, mynte, koriander og lime. Velafbalanceret og tør på den der saftige måde, som pirrer lysten til de store slurke.
Indlysende til sushi, men prøv den også til en småeksotisk servering med lune saftige bidder af en sprængt nænsomt dampet kylling omgivet af papaya, mango, cashewnødder og sprøde salater.
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og bortset fra det tilsatte svovl nærmer vi os naturvins familien, hvor vi hos Løgismose ligesom mange andre taler vi om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere dette grafisk:
Forvent ingen eller meget begrænsede naturvins-karakteristika.
Producent
Weingut Hajszan-Neumann er videreførelsen af den driftige Stefan Hajszans livsværk. Oprindeligt var han kok og drev det meget respekterede Universitätsbräuhaus, men i 2000 fik han en lille vinmark foræret af en stamkunde, og det fik ham til at forfølge drømmen om også at blive vinbonde. De første vine kom til verden med hjælp fra vennerne Fritz Wieninger og Fred Loimer, men allerede i 2004 stod han på egne ben, og i en alliance med den kendte designer og vinnørd Heinz Neumann påbegyndtes opkøb af spændende parceller på byens bedst eksponerede skråninger, samtidig med at restauranten blev flyttet ud på vingården.
Fra starten var biodiversiteten et mantra, og med bistader i vinmarkerne og udtræk af kamille, røllike, brændenælde og ikke mindst hestemøg fra Lippizaner-hestene ved Hofburg, frem for kunstgødning og sprøjtegifte, blev Stefan Hajszan en pioner i Wien. I 2006 den første vinmager med det økologiske certifikat. I 2009 den første med det biodynamiske ditto og samtidig begyndte Stefan en flittig flirt med de orange vine ligesom han også indimellem ”glemte” at tilsætte svovl.
Historien om Stefan Hajszan er imidlertid også historien om et vanvittigt arbejdsraseri, og efter han var blevet far til tvillinger, valgte han i 2014 at træde ud af rollen som vinmager og i 2016 afleverede han tillige nøglerne til restauranten. Weingut Hajszan-Neumann videreføres således i dag af Wiens ukronede vinkejser Fritz Wieninger i en konstruktion, hvor vinmarkerne leases af Heinz Neumann, hvor Fritz Wieningers mangeårige vinmager Luis Teixeria er rykket ind i kælderen, og hvor den nye chef Juan Amador efter blot 3 år har hentet den 3. Michelin stjerne til restauranten.
Data & fakta:
- Druesorter: Grüner Veltliner, Riesling, Weißburgunder, Grauburgunder, Welschriesling, Muskateller, Traminer, Zweigelt
- Praksis: Påbegynder konvertering til økologi i 2001. Første økologisk certificerede vingård i Wien 2006. Første biodynamisk certificerede vingård i Wien i 2009. Første erklærede naturvins producent i Wein i 2014. Gæring uden fremmede gærstammer, behersket eller ingen svovlanvendelse eksperimenter med modning i amfora og lang skinkontakt (orange vin) og i det hele taget lav intervention i kælderen
- Kunstgødning: Nej
- Plantebeskyttelse: Svovl
- Manuel høst: Ja
- Tilplantet areal: 20 ha. og udelukkende frugt fra egne marker
- Årlig produktion: Omkring 90.000 flasker fordelt på 14 forskellige vine
- Certifikater: Økologisk og biodynamisk certificeret
- Relation: En del af Løgismose familien siden juni 2020
Weingut Hajszan-Neumann kom ind i Løgismose familien i juni 2020. Se de vine vi aktuel tilbyder her
"We love it natural and native. In Grinzing, likely the most traditional-rich wine district of Vienna, we work purely and passionately with a biodynamic perspective. In the vineyard, we are guided by nature, and our intensive handwork supports this respectful path. In the cellar, we work very cautiously and observe carefully - letting the wines have a completely free hand with their own development."
Luis Teixeria
Oprindelse
Region
Wien er både navnet på Østrigs hovedstad men også det vindistrikt, der næsten fuldstændig omkranser og infiltrerer byen. Det udprægede fastlandsklima med varme somre og kolde vintre, moderes til en vis grad af både Donau floden og varmen fra byen.
De ca 600 ha vinmarker tilhører DAC’en Wiener Gemischter Satz. Gemischter Satz betyder ”blandet gruppe” og indikerer en lokal specialitet baseret på et ”field blend” af grønne druesorter, dvs flere forskellige er plantet i samme vinmark, som også vinificeres sammen i samme batch. DAC regler kræver minimum 3 forskellige sorter plantet sammen og ingen sort må udgøre mere end 50%. Hvis der ikke er angivet en vinmark på, skal vinen være tør og uden præg af egetræ. Hvis der fremgår vinmarksnavn, kan der afviges herfra. Selvom appellationens vine er hvide, må der anvendes op til 15% blå druesorter. Typiske druesorter er Chasselas, Riesling, Grüner Veltliner, Traminer, Neuburger, Müller-Thürgau, Spätburgunder og Zierfandler samt en række ældre lokale sorter.
Der produceres også enkeltsortsvine, både hvide og røde, på bl.a. Grüner Veltliner, Riesling, Chardonnay, Spätburgunder og Zweigelt
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter