Fakta
- 6 stk. 759,90
Pont de Gassac Rouge Pays d'Hérault
- 6 stk. 759,90
149,-
198,67 pr. l.
6 stk.
759,90
126,65 pr stk.
Spar 134,10
Beskrivelse
Pont de Gassac Rouge er en af de første vine i en serie af vine, som er frugten af et samarbejde mellem dedikerede vinbønder og det professionelle team, der også står bag vinen Mas de Daumas Gassac, der var den første franske rødvin, der punkterede myten om, at fremragende Cabernet Sauvignon kun kunne komme fra Bordeaux.
Brandet Pont de Gassac blev skabt af Mas de Daumas Gassac grundlægger Aimé Guibert som et modtræk mod daværende EU-forordninger, som begavede vinbønderne med tilskud, hvis de rev deres vinstokke op, og siden den allerførste vin i serien umiddelbart fik succes, og blandt andet blev kåret som verdens bedste vin til prisen i London i 1993 er det gået slag i slag.
Aimé Guibert fik vind i sejlene og efterhånden som flere og flere vinbønder valgte at takke ja til at blive en del af projektet begyndte både kvantiteterne og antallet af vine at vokse, hvilket ledte frem til, at produktionen blev flyttet til Cave de l’Ormarine's moderne vineri i den lille landsby Pinet. Pont de Gassac Rouge er således – trods de grafiske ligheder på etiketterne – ikke 2. vinen til Mas de Daumas Gassac, men derimod en selvstændig vin, som "blot" nyder godt af familien Guiberts spirit.
Der er der tale om frugt fra forskellige vinbønder, der kultiverer deres vinstokke på det unikke amfiteater-lignende terroir oppe bag landsbyen Villeveyrac ikke så langt fra Thau-lagunen og Middelhavet, og der er tale om vinbønder, som kultiverer deres vinstokke i et terroir som er meget lig det, som begaver os med den efterhånden legendariske Mas de Daumas Gassac.
Høsten er manuel og efter en soignering af klaserne fjernes alle stilke inden druerne knuses ganske let og forvandles til vin i rustfrit stål uden manipulation med fremmede gærstammer. De 4 forskellige druesorter vinificeres hver for sig og den endelige cuvée sammenstikkes først i november hvorefter vinene får op til 10 måneder til at finde sammen i tankene inden den filtreres og tappes på flaske.
En på en gang kraftig og elegant vin som i sin drueblanding skeler mere til de oversøiske, end til de franske traditioner og det slår igennem i profilen som ikke rigtig bringer os til Rhône og slet ikke til Bordeaux selvom Cabernet og Merlot til sammen dominerer. I stedet lidt sin egen på den gode måde med masser af røde bær og friske urter såvel til næsen som i munden. Kraftig, vel nærmest kompleks og trods tanniner, som gerne vil spille med, jovial og velafbalanceret.
Hvis man ikke lige er faldet i med de fad- og restsøde rødvine, er dette en vin som rammer meget bredt. og den er en fornøjelse i det salte køkken hvor den vil komplimentere en lang række serveringer med rødt kød, vildt og de ænder, som vi alt for ofte glemmer de 11 af årets 12 måneder.
Producent
Moulin de Gassac er ikke en vingård, men derimod frugten af et samarbejde mellem dedikerede vinbønder, familien Guibert og det professionelle team, der står bag Mas de Daumas Gassac.
Domainet, der i 1980'erne nærmest ud af ingenting, men med uvurderlig hjælp fra den i Bordeaux bosatte professor i geologi Henri Enjalbert (forfatter til referenceværket “The Origin of Quality”), punkterede myten om, at fremragende Cabernet Sauvignon kun kunne komme fra Bordeaux og blev selve ledestjernen for vinbønderne i Languedoc. Med på sidelinjen var i de første år også den legendariske vinmager Emile Peynaud som selvom han havde travlt med revitaliseringen af Château Léoville-Las-Cases og konsulterede Château Margaux, Haut-Brion, La Mission Haut Brion og La Lagune også fandt tid til at iscenesætte Mas de Daumas Gassac. Som han senere udtalte: “I have advised the best properties in France, but there, for the first time, I had the good fortune to be present at the birth of grand cru.”
Historien om tilblivelsen af Moulin de Gassac vinene er en af de mere særegne. I begyndelsen af 1970'erne vedtog EU en række forordningen som gav de forskellige medlemslande mulighed for at modtage betydelige tilskud hvis de til skønnede til braklægning af landbrugsjord som helt eller delvist blev holdt i drift af subsidier. Og i Languedoc førte det at stribevis af vinbønder rev deres vinstokke op, strøg gevinsten og forsvandt ind i serviceerhvervene.
Aimé Guibert, grundlæggeren af Mas de Daumas Gassac, syntes det var vanvittigt. Godt nok var der en massiv overproduktion af vin, men der var ikke nogen overproduktion af kvalitetsvin. Ud fra devisen om at det jo ikke kun kunne være hans terroir, der kunne levere frugt på "Grand Cru" niveau begyndte han systematisk at besøge de omkring liggende vinbønder for at tilbyde dem et lukrativt alternativ til braklægning såfremt jordbundprøver bekræftede teorien. Aimé Guibert fik tidligt nogle af de toneangivende vinbønder med på ideen og i løbet af et par år udviklede en lidt flyvsk ide sig til et lykkeligt oprør mod statens braklægningsplaner.
Den første vin en Cabernet funderet rød cuvée blev lanceret i 1993, og sammen år blev den fejret som verdens bedste vin til prisen i London. Resten er som man siger historie. Vinene under Moulin de Gassac paraplyen omfatter efterhånden mere end 20 labels og vinene eksporteres i dag til mere end 70 forskellige lande. Alligevel er der ikke tale om egentlig industriel produktion. Den helt store værktøjskasse med muligheder for manipulation er forblevet udenfor døren og i de senere år er alle de deltagende vinbønder blevet enige om en bæredygtig agenda som har betydet at de alle ved udgangen af 2020 kan flage med det såkaldte Terra Vitis certifikat ligesom flere enten er eller er ved at blive økologisk certificerede.
Oprindelse
Region
Den store og varierede sydfranske region, Languedoc-Roussillon strækker sig fra Nimes og Montpellier i øst i et bredt stræk langs kysten vestover til den spanske grænse. Languedoc er den østlige del som er meget franskpræget, mens den vestlige er tydeligt influeret af nærheden til Spanien og den catalanske kultur. Hele området nyder godt af det tørre og lune Middelhavsklima, som giver optimale forhold for druemodning. Grenache er meget udbredt, særligt i Roussillon hvor den bla. bruges til produktion af hedvine, men også Carignan og Syrah samt en række internationale sorter sorter som Chardonnay og Merlot findes i bred udstrækning.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter