Fakta
- 6 stk. 1.147,50
2023 Rías Baixas O Rosal
- 6 stk. 1.147,50
225,-
300,- pr. l.
6 stk.
1.147,50
191,25 pr stk.
Spar 202,50
Anbefalinger
Guía Peñín
91
Maj 2024
Beskrivelse
Terras Gauda er den karismatiske José María Fonsecas livsværk og historien om, hvorledes 37.000 flasker produceret i lånte lokaler i 1990 er blevet til i omegnen af 2.000.000, som eksporteres til flere end 50 lande. Og samtidig er det også historien om, hvorledes det er lykkedes en lokal entreprenør, via opkøb af først af Bodegas Pittacum i Bierzo i 2002, det herhjemme kendte Quinta Sardonia i Duero i 2010 og senest Vinos Heraclio Alfaro i Rioja, at blive en respekteret personlighed på den internationale vinscene.
José María Fonseca allierede sig tidligt med den dengang nyuddannede vinmager Emilio Rodríguez Canas, som fik lov til at trække Ana Oliveira med ind i projektet som en slags Wingwoman. Sammen har de vist sig at være en yderst dynamisk trio, som har udforsket og udfordret alle aspekter i vinfremstillingen for først at finde den ultimative formel for en Rías Baixas og dernæst for gradvist at forfine og raffinere vinene. Det har betydet, at Terras Gauda har fået patent på den måde, hvorpå de naturlige gærceller opformeres og opbevares, og de seneste år har de med støtte fra det europæiske FOODIE-projekt fået installeret software og satellitovervågning i vinmarkerne for at kunne praktisere det, de kalder ”La Viticultura de Precisión”. Og foreløbig er det lykkedes at spare 15% på gødning og 20% på forebyggelses- og bekæmpelsesmidler uden det har påvirket frugtkvalitet og udbytte.
Terras Gaudas Rías Baixas læner sig ikke helt så meget op ad Albariño druen, som de fleste andre. José María Fonseca og Emilio Rodríguez mente fra starten, at druen var for parfumeret til at stå alene, og de har derfor i alle årene tilføjet op til 30% af druerne Loureiro og den (indtil de tog fat) næsten forsvundne Caíño. Druerne er plukket fra en mosaik af parceller omkring byen O Rosal næsten helt derude, hvor Minho-floden rammer Atlanten. Næsten 160 ha. er der tale om næsten ligeligt fordelt mellem egne vinmarker og en stribe vinbønder, som er blevet tilknyttet i takt med at Terras Gauda fik succes.
Overalt er høsten manuel med Albariño som den tidligste drue fra den 8.-15. september, derpå fulgte Loureiro fra de højest beliggende vinmarker den 17. og 18. september og til sidste Caíño fra den 18.-23. september. Alle stilke fjernes for at undgå bitre nuancer og alle 3 druesorter gennemgår en såkaldt kold forgæring i op til 3 døgn inden druerne presses hvorefter mosten efter den har fået lov til at sætte sig tilsættes de patentere gærtyper og forvandles til vin. Den endelige cuvée sammenstikkes i rustfrit stål og allerede i slutningen af december tappes de første lot numre.
En herlig u forceret vin som på fascinerende vis lykkes med at være ganske kompleks og samtidig let at drikke. Der er både mandarin og melon, som mødes under blomstrende appelsintræer og leverer så meget aroma, at mundfølelse bliver både voluminøs og fløjlsagtig samtidig med at vinen forbliver frisk, munter og legesyg.
Producent
Terras Gauda er den karismatiske José María Fonsecas livsværk og historien om, hvorledes 37.000 flasker produceret i lånte lokaler er blevet til i omegnen af 2.000.000, som eksporteres til flere end 50 lande. Og samtidig er det også historien om, hvorledes det er lykkedes en lokal entreprenør, via opkøb af først af Bodegas Pittacum i Bierzo i 2002, det kendte Quinta Sardonia i Duero i 2010 og senest Vinos Heraclio Alfaro i Rioja, at blive en respekteret personlighed på den internationale vinscene.
José María Fonseca allierede sig tidligt med den dengang nyuddannede vinmager Emilio Rodríguez Canas, som fik lov til at trække Ana Oliveira med ind i projektet som en slags Wingwoman. Sammen har de vist sig at være en yderst dynamisk trio, som har forstået og formået at udforske og udfordre alle aspekter i vinfremstillingen først for at finde den ultimative formel for en Rías Baixas og dernæst for gradvist at forfine og raffinere vinene.
Terras Gauda har fået patent på den måde, hvorpå de naturlige gærceller opformeres og opbevares. De arbejder med egen forædling af de enkelte druesorter og en særlig form for skindkontakt forud for den alkoholiske gæring. De har med støtte fra det europæiske FOODIE-projekt fået installeret software og satellitovervågning i vinmarkerne for at kunne praktisere det, de kalder ”La Viticultura de Precisión”, og foreløbig er det lykkedes at spare 15% på gødning og 20% på forebyggelses- og bekæmpelsesmidler uden det har påvirket frugtkvalitet og udbytte.
De første vine blev produceret i 1990 i et samarbejde mellem det lille kooperativ var det nærmest Viños do Rosal S.A. og den private vingård Adegas das Eiras S.A og den fik navnet Terras Gauda, og lige fra starten har den ikke lænet sig helt så meget op ad Albariño druen som de fleste andre. Den fik i 1992 selskab af den rene Albariño ”Abadía de San Campio” og i 1993 af den første fadlagrede Rías Baixas, som kom til at hedde Terras Gauda Etiqueta Negra. Hermed havde José María Fonseca skabt et særdeles solidt fundamentet, som et senere ledte frem til at de to oprindelige vingårde fusionerede og flyttede ud af byen til det nyopførte Bodegas Terras Gauda.
Undervejs blev José María Fonseca og hans team stadig mere fascineret af den gamle galiciske druesort Caíño Blanco, der ellers var tæt på udryddelse på grund af dens lange vækstsæson og krævende natur, der ofte kolliderede med det omskiftelige vejrlig og derfor notorisk gav vinbønderne skuffende lave udbytter. De iværksatte et omfattende forædlings- og genplantningsprogram og i 2011 kunne de så lancere den første vin overvejende skabt på Caíño Blanco. Vinen fik navnet "La Mar" og er utvivlsomt kronen på værket for José María Fonseca.
Data & fakta:
- Druesorter: Albariño, Caíño Blanco og Loureiro
- Praksis: Bæredygtig såkaldt sustainable farming og en ledende figur i det uropæiske Foodie F & U & I-projekt
- Kunstgødning: Nej
- Plantebeskyttelse: Kobber og svovl
- Manuel høst: Ja
- Tilplantet areal: 90 ha. egne vinmarker og 70 ha. i samarbejde med lokale vinbønder. Til sammen en mosaik af små parceller alle i O Rosal-dalen tæt på mundingen af Miño-floden
- Årlig produktion: Omkring 1.800.000 flasker fordelt på 4 vine
- Certifikater: Ingen
- Importeret i samarbejde med Bodegas Terras Gauda danske agent siden 2015
Oprindelse
Region
Galicia ligger i Spaniens nordvestlige hjørne nord for Portugal. Klimaet er kraftigt influeret af Atlanterhavet og nedbørsmængden er stor, selvom regionen også nyder godt af mange solskinstimer. Galicia dækker over 5 DO'er og hovedparten udgøres af tør hvidvin på særligt Loureiro, Godello, Torrontes og Treixadura samt ikke mindst Albarinho. Der laves både blends og enkeltsortsvine. Indlands produceres en smule rødvin typisk i en lettere stil af Mencia druen.Distrikt
DO Rias Baixas er flagskibet i den norvestspanske region, Galicien. Populariteten er især drevet af områdets friske, blomstrende hvidvine, som har visse fællestræk med Vinho Verde i Portugal lige syd for. Klimaet er kraftigt påvirket af Atlanterhavet med en del nedbør og tåge. Distriktet er inddelt i 5 underzoner og mange steder er jordbunden rig på granit. Druesammensætningen skal bestå af min 70% Albarino for hvidvine med varierende mængder af Treixadura, Torrontes, Loureiro og Caino Blanco. Der produceres en lille smule rødvin hovedsageligt af Mencia og Sousao, men samlet set udgør rødvin blot ca 5% af produktionen i distriktet.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter