Fakta
- 6 stk. 1.249,50
Ribera del Duero Antídoto
- 6 stk. 1.249,50
245,-
326,67 pr. l.
6 stk.
1.249,50
208,25 pr stk.
Spar 220,50
Anbefalinger
Guía Peñín
92
Alle årgange flere end 90 point i guiden. Guía Peñín Vinos de España 2025
Tim Atkin - Master of Wine
91
Ribera del Duero Special Report - November 2024
James Suckling
90
Lots of fruit here, showing fleshy dark cherries, violets and a touch of spices. Rich with full body and pulpy fruit. A nice coating of lightly chewy tannins is followed by a medium-length finish. Zekun Shuai - Oktober 2024
Beskrivelse
Antídoto er det spanske udtryk for "modgift" og det er netop hvad denne vin var tænkt som, da den franske vinmager Bertrand Sourdais lancerede den for første gang i efteråret 2011. En "modgift" mod alle de "kønsløse" vine, der blev ved at skyde frem, skabt på frugten fra "manipulerede" Tempranillo-kloner, plantet på mægtige arealer i de lavere liggende områder i Ribera de Duero.
Bertrand Sourdais havde netop været igennem en ulykkelige skilsmisse fra Dominio de Atauta, hvor han i 10 år havde fejret store triumfer med vine skabt på revitaliserede gamle vinstokke, men nu ville nye ejere ned ad en vej, der i højere grad handlede om mainstream, og Bertrand Sourdais ville ikke med!
Sammen med vennen og David Hernando begyndte han at købe og leje højt beliggende parceller med gamle vinstokke oppe mellem Aranda de Duero og Soria i den øvre del af Duero-dalen, og undervejs lejede de sig ind i vinkældre først i Quemada og siden La Vid, hvor de første 6 årgange af denne kom til verden.
I 2016 var der imidlertid skrabet penge nok sammen til, at Bertrand Sourdais kunne investere i topmoderne udstyr og indrette sin egen kælder i nogle forladte bygninger i San Esteban de Gormaz. En kælder som naturligvis har fået navnet Bodegas Antídoto y Dominio de Es!
Dette er således den 6. årgang fra den nye platform. Frugten kommer fra efterhånden mere end 750 mikroparceller med 30 til mere end 100 år gamle vinstokke i San Esteban-området, som Bertrand og David enten ejer eller kontrollerer, og overalt arbejder de hånd i hånd med de involverede vinbønder efter en såkaldt "økologisk overenskomst".
Høsten er manuel med sortering både i vinmarken og ved ankomsten til kælderen. Der gæres delvis med hele drueklaser og for at raffinere vinen og for at undgå bitre tanniner pumpes den gærende most bort fra stilke, kerner og drueskin lige så snart Bertrand vurderer, at der er farve nok til, at forbrugerne ikke vil blive "skræmt". Vinen modner 8 måneder i nye (15%) og brugte franske 600 liters fade inden den tappes på flaske uden forudgående klaring eller filtrering.
En spændende vin som endnu en gang kommer med en friskhed og en nærmest feminin finesse, som distancerer sig fra den meget mørke og voldsomme stil, som præger mange andre vine fra Ribera del Duero. Herlige noter af brombær og hindbær, solbærblade, viol og salvie. Fyldig, aromatisk og drevet frem af en læskende salt mineralitet, som sammen med endnu markante, men finkornede tanniner bringer en herlig livlighed med ind på paletten.
Da Bertrand Sourdais valgte at rejse fra Dominio de Atauta rejse vi med. Det har vi ikke fortrudt. Vi har smagt samtlige foregående årgange, og det har været berigende at opleve, hvorledes Bertrand trods skiftende kældre har formået af fastholde og skærpe sin signatur.
Producent
Bodegas Antídoto y Dominio de Es er navnet på den franske vinmager Bertrand Sourdais første egen vingård, som han kunne slå dørene op til i sensommeren 2016 efter et forunderligt jointventure med den spanske agronom David Hernando.
Bertrand blev oprindeligt hentet til Ribera del Duero fra Château Mouton-Rothschild af den spanske vinhandler og investor Miguel Sanchez, der tilbage i 1999 var i fuld færd med at opkøbe og revitaliserede oldgamle vinstokke i den øverste og østligste del af regionen. Et område som endnu ikke var blevet omfavnet af den moderne vinindustri, men da de sammen skabte vinen Domino de Atauta ændrede området status nærmest fra den ene dag til den anden.
Det skete i foråret 2004 da en af Frankrigs mest kendte kritikere Michel Bettane satte sig for sammen med Spanien legendariske vinjournalist, Jose Peñín, at smage de tredive bedste vine fra Frankrig og Spanien blindt plus et enkelt wildcard som gik til netop Dominio de Atauta angiveligt fordi denne vin udtrykte et jointventure mellem Frankrig og Spanien. Og da "Dominio de Atauta" løb med alle roserne foran notabiliteter som Vega Sicilia 1994 og Chateau Latour 2000, blev der skrevet historie.
Desværre blev Miguel Sanchez fanget af den spanske recession og sent i 2009 måtte han opgive at føre Dominio de Atauta videre, og da Bertrand Sourdais ikke kunne blive enige med de nye ejere om det fremadrettede ambitionsniveau valgte han at rejse hjem til forældrenes vingård i Chinon.
Bertrand Sourdais kunne imidlertid ikke slippe fascinationen af de gamle vinstokke i Soria provinsen og lige så snart finansieringen kom på plads drog han tilbage hvor han skabte vinen ”Antídoto” på noget af den frugt, der tidligere endte hos Dominio de Atauta og druer fra nogel parceller, som David Hernando købte ind til projektet.
Vinen modnede i lånte fade i et hjørne af vinkælderen hos nogle af vennerne i Ribera del Duero, og da den straks blev en succes, åbnede den mulighed først for at Bertrand og David kunne investere i og/eller leje flere små spændende parceller med gamle Tempranillo kloner hvoraf flere stadig stod/står på deres oprindelige europæiske rødder, fordi vinlusen aldrig nåede helt op i den øvre Dourodal, og slet ikke ned i den fattige og sandrige klippegrund, og siden altså etableringen af Bodegas Antídoto.
Den første vin har fået følgeskab af en særlig cuvée fra de ældste vinstokke samt en rosé og dertil kommer en overbygning, der har fået navnet Dominio de Es, hvor Bertrand Sourdais kan dyrke sin passion for det ultimative i en stribe mikoproduktioner funderet på frugten fra helt særlige parceller med oldgamle vinstokke. Bertrand Sourdais er således ikke længere bare en vinbonde blandt mange andre. Han er blevet den lokale helt ”El Vigneron de las Tierras de Soria”.
Bertrand Sourdais og det vi nu må kalde Bodegas Antídoto har været en del af Løgismose familien siden januar 2012. Se de aktuelle vine her
Oprindelse
Region
Castilla Y León ligger nordvest for Madrid og er den største af Spaniens 17 regioner. Klimaet er kontinentalt med store udsving i temperaturen mellem dag og nat. Regionen dækker over 9 DO'er her iblandt nogle af Spaniens højst estimerede. Den langt overvejende del af produktionen er rødvin og Tempranillo regerer i Ribera del Duero og Toro, mens Mencia har sin højborg i Bierzo. Mest kendt for hvidvin er Rueda, hvor der dyrkes både Verdejo, Viura og Sauvignon Blanc.Distrikt
Ribera del Duero ligger i regionen Castilla Y Leon i det nordlige Spanien og anses for at være en af landets bedste vindistrikter. Vinmarkerne spreder sig på hver side af Duero floden på et plateau mellem 500 og 900 moh. Klimaet er ekstremt kontinentalt med varme og tørre somre og råkolde vintre. Stort set hele produktionen udgøres af rødvin med hovedvægt på Tempranillo ledsaget af små mængder Albillo og Garnacha samt Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec. Garnacha bruges også til at lave små mængder rosévin.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter