Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 599,70
Riesling Gedersdorf
- 6 stk. 599,70
159,-
212,- pr. l.
6 stk.
599,70
99,95 pr stk.
Spar 354,30
Anbefalinger
Die Presse Weingenuss
Siegerwein med 16,2 point
Siegerwein i kategorien Riesling ved Die Presses Sommerweinkost "Besten Weissweine bis 15€". Juni 2023
Vinaria
*** FUN
Vinaria 2023/24
Beskrivelse
Denne Riesling Gedersdorf er på papiret ny hos Buchegger, men kun på papiret. Reelt er der tale om den hidtidige Riesling Konglomerat, som nu blot skifter referencen til jordbundsforholdene ud med navnet på den landsby, som de forskelle små parceller, der leverer frugten til vinen, alle ligger i nærheden af. En ændring som kommer efter en myndig opfordring fra myndighederne, som gerne ser, at "Die Pyramide Mit der Dreistufigkeit" Gebiet – Ort – Riede (distrikt - kommune - enkeltmark) ikke forplumres af henvisninger til jordbundsforhold, vartegn og fantasinavne.
Så bortset fra navnet er dette stadig den vin salig Walter Buchegger introducerede i 2015, da han fandt på at isolere frugten fra forskellige små parceller med særlige jordbundsforhold - herunder hjørner med vinstokke oppe på de berømte Ried Moosburgerin, Ried Tiefenthal og Ried Vordernberg, der alle var og er knyttet til Gedersdorf, der er en af de vigtige vinbyer i Großlage Kaiserstiege.
Den særlige jordbund kaldes konglomerat og består af næringsfattig sten og grus, der bliver bundet sammen af ler, som dræner eminent og dermed tvinger rødderne langt ned efter vand og næring. Og dette nærmest overdimensionerede rodnet betyder igen at frugten fra disse parceller kan forvandles til vine med en særlig aromatisk profil.
Håndhøstede druer plukket ikke for tidligt og ikke for sent for som Silke Mayr siger: ”Ist man zu früh dran, fehlt die Reife. Zu spät, und die Schalen werden zu dünn und die Trauben können von der Botrytis befallen werden, was wir unbedingt verhindern wollen.”
Soignering af drueklaserne både i vinmarken og ved ankomsten til vingården. Nænsom presning af de hele drueklaser og derpå gæring ved 18-20 grader i rustfrit stål uden fremmede gærstammer fulgt af modning sur Lie i tanken frem til aftapningen på flaske i februar måned.
Her er forfriskende duft af citrongræs, æble, mango og appelsinblomst, og i munden fornemmes vibrerende toner af moden citron, saftige hvide ferskner og melisse som til sammen etablerer en dejlig fornemmelse af frugtsødme som tæmmes af en rank syre og leder frem til afstemt koncentration og betragtelig smagsdybde. Præcis så aromatisk og saftspændt, at man ikke undgår at blive en lille smule glad i låget.
En meget alsidig vin der vil begejstre som aperitif og overraske positivt både sammen med kylling, kalv og kanin. Naturligvis oplagt til fisk og skaldyr og også fin sammen med retter fra det asiatiske køkken.
Producent
"Vin er sammen med Silke det væsentligste i mit liv, og det at udforske de små forskelle mellem de forskellige parceller, siden raffinere dem, og til sidst få lov til at prøve at udtrykke Kremstal's virkelige potentiale glæder mig hver dag året rundt. Så det at være vinbonde er mit livs lykke, men også en stor udfordring. Jeg prøver at forvalte den natur, som generationer før mig har påvirket, og var det ikke for mine forældre og deres forældre før dem, var vin sikkert ikke blevet min levevej."
Sådan præsenterede Walter Buchegger sig selv i Vinovative, der er en forening, eller måske snarere en legeplads, for de bedste producenter i Kremstal, og det var på én gang en befriende ydmyg og herligt ambitiøs tilgang til jobbet som, nej ikke vinmager, ikke vinproducent, men som han selv formulerede det ”vinbonde”.
Og ja, vi formulerer os i datid, for i sommeren 2018 kunne Walter Buchegger ikke længere modstå den sygdom, som i et par år havde holdt ham fuldt beskæftiget med at sikre vingårdens og familiens fremtid.
Det var i 2006, vi lige så stille valgte at køre Walter Bucheggers vine i stilling på Falsled Kro og i Kong Hans Kælder for at mærke efter om de, som vi, syntes, at vi her havde fået fat i nogle vine, som kunne matche de krav, der stilles, når køkkenet forsøger at bringe det aller ypperste frem på tallerknerne.
Resultatet var en fornøjelse: Masser af glade gæster, mange herlige tilbagemeldinger omkring vinenes rene frugt og sprøde mineralitet, og ikke mindst et personale som elskede at overraske og fornøje gæsterne med vinene fra Walter Buchegger.
Vi er i hjertet af Grüner Veltliner land. Et område langs Donau vest for Wien, hvor Walter Buchegger sammen med en række andre super seriøse producenter målrettet har arbejdet og er lykkedes med at bringe Østrigs nationaldrue tilbage på verdenskortet, og ind på vinkortet på førende restauranter i Europa og endnu længere væk.
Walter Buchegger, som var en årgang 1968, boede i Dross lidt uden for Krems hvor han i 2009 blev færdig med at opføre et nyt vineri sammen med sin kæreste og senere hustru Silke Mayr.
Walter startede med 9 ha. og en gammel kælder i Gedersdorf som faderen Leopold udleverede nøglerne til i 1994. Vinmarkerne, som siden voksede til 23 ha., ligger alle på Ried Holzgasse, Moosburgerin, Pfarrweingarten samt Tiefenthal, som traditionelt er blevet talt med blandt de bedste marker i Kremstal og nu rangeres som Erste Lagen i følge den “Lagenklassifizierung” som “Die Österreichischen Traditionsweingüter” offentliggjorde i 2010 og siden fik lovfæstet.
Walter Buchegger troede på, at vinene blev skabt i marken, og at det efterfølgende arbejde blot handlede om at formidle høsten uden at forvolde alt for megen skade. Og derfor foregik det meste på rustfrit stål hos Walter, som så det som sin fornemste kunst at begrænse pumpning, filtrering og naturligvis svovling til et minimum.
Sådan er det stadigvæk. Walter nåede at få et par år sammen med Michael Nastl, som nu, i et nært samarbejde med Silke Mayr, fører Kremstal’s ukronede konges livsværk videre med uforandret succes.
Som en hyldest til de stadig flere aktive kvinder i den østrigste vinindustri har det østrigske vin og livstilsmagasin Vinaria Magazin de senere år kåret "Die besten Winzerinnen Österreichs" på kvindernes internationale kampdag, og i marts 2023 kunne Silke Mayr glæde sig over at hun for 3. år i streg befandt sig i kategorien "TOP OF THE TOPS": "Silke Mayr har i flere år stået i spidsen for to topvingårde i landsbyen Dross nær Krems: Vorspannhof-Mayr med parceller i blandt andet Krems og Stratzing og Buchegger med parceller omkring Gedersdorf. To vingårde som konstant vinder præmier og podiepladser, inklusive Vinaria-trofæer."
Se vores aktuelle vine fra weingut Buchegger her
Oprindelse
Region
Niederösterreich ligger i den nordøstlige del af Østrig, og regionen står for ca halvdelen af landets vinproduktion. 8 af Østrigs 6 officielle vindistrikter ligger i Niederösterreich og hovedvægten af vinene laves på Grüner Veltliner og Riesling samt Chardonnay, Zweigelt, Pinot Noir og Saint Laurent. Området er påvirket af varme vinde fra Pannonien i Ungarn, og flere steder i Niederösterreich er vinmarkerne placeret tæt ved floder. Af kendte vindistrikter i Niederösterreich kan nævnes Wachau Kremstal og Kamptal.
Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter