Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 943,50
Riesling Ried Zehetnerin ØKO
- 6 stk. 943,50
185,-
246,67 pr. l.
6 stk.
943,50
157,25 pr stk.
Spar 166,50
Anbefalinger
Falstaff Magazin
91-93 point
Light yellow green, silver reflections. Attractive white tropical fruit, nuances of vineyard peach, but also mango and passion fruit, lime zest underneath. Taut, light-footed, tight-knit style, white fruit, lively and persistent, salty minerality, already approachable. Peter Moser - April 2024.
James Suckling
tidligere
Årgang 2022: 92 point. I like the combination of white flower and crushed stone aromas here. Chopped apples and lemon rind, too. It’s medium-bodied and nicely focused, with excellent length to the dry and mineral finish. From organically grown grapes. Vegan. Oktober 2023.
Beskrivelse
Forførende Riesling fra parceller tilplantet i 2005 og 2014 i udkanten af vinbyen Gedersdorf på den nederste del af sletten, der senere rejser sig op mod Gobelsberg. Stedet er navngivet efter det gamle tyske ord "zehent", der var den leje, som bønderne engang betalte til godsejerne for at få lov til at dyrke afgrøder på deres jord.
Selvom vi ikke er helt oppe i toppen af den østrigske kvalitetspyramide (Herkunftspyramide) rummer denne vin mange af de samme kvaliteter som Mantlerhofs lagt kostbarere Einzellagen vine fra for eksempel Spiegel, Moosburgerin, Wieland og Steingraben. Forklaringen er at familien altid har været optaget af de særlige træk, den særlige personlighed som de enkelte voksesteder kan tilføre vinene og derfor er alle Mantlerhofs vine, bortset fra dem de tapper i literflasker stærk lokationsorienterede.
Druerne er plukket med højt humør på en enkelt solrig formiddag den 28. september og efter en soignering og et direkte pres af de hele klasser er mosten forvandlet til vin uden fremmede gærstammer i en lille ståltank, hvor den også er modnet i 6 måneder frem mod aftapningen på flaske uden filtrering og med en i forhold til de tilladte mængder behersket forsikring mod flaskevarians med svovl.
En let, ligefrem og forfriskende Riesling. Mildt blomstrende med herlige noter af saftige solmodne ferskner og lige så moden citron. Som Riesling er den blid, men den er også forfriskende takket være en underliggende salt krydret mineralitet, som sikkert skal tilskrives det såkaldte Löss (fast sammenpressede lag af bittesmå partikler, som sandstorme de første årtusinder efter den sidste istid blæste ind over området) som vinstokkene står i.
Det er en vin, som klarer sig godt uden mad på terrassen når sommersolen smiler. Som velkomst vil den blive elsket af de fleste og derudover er den selvfølgelig oplagt sammen med fisk og skaldyr. Selv de federe fisk så som sild og makrel omfavner den også.
Producent
Sepp og Margid Mantler og deres 2 børn Josep og Agnes tilhører en af de ældste vinfamilier i Kremstal. I de lokale arkiver kan familien spores tilbage til i hvert fald 1365, og da de ikke har snor i hele stamtræet ved de ikke helt, hvilke numre i rækken af generationer, de har trukket.
De ved imidlertid, at de var deres tip og lidt flere gange tipoldeforældre Johann Georg et Maria Mantler som sørgede for, at rammerne blev herskabelige, da de i 1815 købte den gamle klostergård i udkanten Gedersdorf, som efter at være blevet opgivet af det styriske Stift i Admont havde skiftet ejere en håndfuld gange og nu, på trods af at hovedbygningen lige var blevet opfrisket i tiden rokokostil, igen var (billigt) til salg.
De omdøbte stedet til Mantlerhof og længe var der tale om et blandet landbrug med enge, marker, kaniner, kyllinger, ænder, grise, kvæg og så også en lille smule vin. Det var imidlertid først da Sepp Mantler (han hedder egentlig Josef) kom til, at vinproduktionen blev det egentlige fokusområde. Det er derfor alene hans fortjeneste, at Mantlerhof er vokset fra at være en blandt de mange til - i følge det toneangivende østrigske magasin Falstaff - at være den bedste vinproducent i Kremstal, der år efter år, som de noterer i Falstaff leverer ”saftige, fyldige og bæredygtige vine med ekstremt klare sortskarakteristika”.
Sepp, som bliver kaldt vingårdens "Großer Genießer, Doyen und Ratgeber", fik tidligt foragt for insekticider og herbicider, og de traditionelle bekæmpelsesmidler blev derfor tidligt blev trukket ud af ligningen, hvorefter økosystemet på familiens 15 ha. med vinstokke fandt tilbage til sin gamle balance.
Processen frem mod økologi blev iværksat efter de voldsomme oversvømmelser i 2002, og Mantlerhof blev efterfølgende en af første certificerede vingårde i Kremstal. Dertil kommer at chaptalisering, kulturgær og syrejusteringer er ikke længere et issue, og når det kommer til svovl befinder Mantlerhof sig, uden på nogen måde at flirte med naturvinene, også pænt under de tilladte mængder.
Mottoet er "less is more", og selvom det er blevet et mantra, at vinene skal afspejle årgangenes og terroirets diversitet er der en let genkendelig cremet, krydret og umiddelbart frugtig fornemmelse til stede i alle vinene. Det skyldes ikke kun familiens talenter, men også det særlige terroir i de bølgende bakker og på terrasserne, der som noget ganske særligt ikke bygget, men skåret direkte ind i skrænterne. Normalt er den øverste del af jorden resultatet af forvitringer af de underliggende sten, men sådan er det ikke på den godt 6 km. lang strækning fra udkanten Krems og ned forbi Gedersdorf, der samlet dækker et areal på mere end 500 ha. Her er der tale om tykke lag af det såkaldte Löss, der er bittesmå partikler, som sandstorme de første årtusinder efter den sidste istid har blæst ind over området og tabt, da de mistede pusten efter at være blevet presset op over Hollenburg-Karlstetten. Med tiden er Lössen blevet meget kompakt, og det har betydet, at det meste Löss stadig næsten udelukkende består af ekstremt næringsfattig kvarts, feldspat og kalk.
Oprindelse
Region
Niederösterreich ligger i den nordøstlige del af Østrig, og regionen står for ca halvdelen af landets vinproduktion. 8 af Østrigs 6 officielle vindistrikter ligger i Niederösterreich og hovedvægten af vinene laves på Grüner Veltliner og Riesling samt Chardonnay, Zweigelt, Pinot Noir og Saint Laurent. Området er påvirket af varme vinde fra Pannonien i Ungarn, og flere steder i Niederösterreich er vinmarkerne placeret tæt ved floder. Af kendte vindistrikter i Niederösterreich kan nævnes Wachau Kremstal og Kamptal.
Distrikt
Kremstal er et lille, vigtigt vindistrikt i regionen Niederösterreich i det nordøstlige hjørne af Østrig. Distriktet ligger ved Donaufloden med de fleste marker på skråninger på nordbredden af Donau. Byen Krems-an-der-Donau har givet navn til distriktet. Både varm luft fra Pannonien mod øst og kølig alpeluft påvirker Kremstal, men ellers nyder Kremstal det typiske indlandsklima med varme somre, kolde vintre og store udsving mellem nat- og dagtemperaturer. Kremstal har DAC status for Grüner Veltliner og Riesling, men også Zweigelt, Chardonnay og Pinot Noir er plantet i distriktet.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter