Fakta
- 6 stk. 2.172,60
Riesling Schlossberg Grand Cru - BIO
- 6 stk. 2.172,60
426,-
568,- pr. l.
6 stk.
2.172,60
362,10 pr stk.
Spar 383,40
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
95
A lifted sense of dried lime and lemon peel with an edge of herbal tincture is beginning to evolve. The palate is completely straitlaced and direct but with a gentle, smooth ow, like cold water gushing at high altitudes. The slender body is mellowed by that herbal tincture vibe, almost lending an edge of balm to this direct, stony, slender wine. Its 6g/L of residual sweetness disappears. Tenderly lasting. Anne Krebiehl MW - January 2024
La Revue du Vin de France
94
Le guide des meilleurs Vins de France 2024
James Suckling
92
Januar 2024
Beskrivelse
Den mægtige sydvendte stejle skråning Schlossberg mellem Kientzheim og Kaysersberg var den første Grand Cru, der kom op af hatten, da myndighederne efter årtiers tilløb endelig begyndte at klassificere vinmarkerne i Alsace tilbage i 1975. Samtidig er dette med sine hele 80 ha. også den måske mest kontroversielle af alle de 53 Grand Crus, som det endte med at blive til. På grund af størrelsen er den geologiske diversitet til at få øje på, og vinenes profil bliver vidt forskellige alt efter om druerne høstes nederst, i midten eller øverst oppe på skråningen.
Ikke desto mindre har det i århundreder været ganske vist, at man fra de vinstokke, der voksede på denne skrånings særlige blanding af granit, sandsten og skifer, kunne høste fremragende frugt, og nu som før er det druen Riesling, der er skråningens konge, hvilket vine fra især Domaine Weinbach, Paul Blanck og Albert Mann så rigeligt har bevist i generationer. Og nu leger Bott-Geyl så med druerne fra sit lille parcel lige oven for det sted, hvor Domaine Weinbach høster druerne til deres berømte Schlossberg Cuvée Sainte Cathérine.
Bott-Geyl høster manuelt - andet er ikke muligt - og druerne er fremme i kælderen indenfor få timer. Her gennemgås de for defekter inden de presses og mosten får lov til at bundfælde og samle aromaer. Gæringen starter på naturlig vis uden tilsætning af fremmede gærceller og fortsætter uden temperaturkontrol i op til 6 måneder alt afhængig af sukkeret i mosten og temperaturen i kælderen, og efter gæringen er afsluttet, hviler vinen sur Lie i mindst 14 måneder frem mod aftapningen på flaske, der sker uden filtrering.
Dette er altså ikke blot vin fra økologiske druer, men også vin uden tilsat sukker og/eller syre og uden tilsatte enzymer. Men først og fremmest er det en stor og imponerende Riesling med en rigt facetteret duft og en dyb næsten potent og finesserig helt tør smag, der slutter i et velafstemt og forfriskende syrespil.
Vinen imponerer straks den kommer til salg, selvom Jean-Christophe formaner os om, at det er overlagt manddrab at trække proppen de første 4-5 år, og hvis det sker, insisterer han på, at vinen kommer på karaffel gerne 4-5 timer inden den serveres. Vi er ikke helt enige, men mesterens råd er hermed viderebragt.
Certificeret økologisk og biodynamisk af henholdsvis Ecocert og Biodyvin.
Da dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi nærmer vi os naturvinsfamilien, taler vi i Løgismose - ligesom mange andre - om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers, har vi valgt at graduere oplevelsen på en skala fra 1 til 4:
Forvent ingen eller meget begrænsede naturvinskarakteristika
Producent
”Det var Thomas Rode fra Kong Hans der udtrykkeligt forklarede mig, at det var bydende nødvendigt, for restauranten at kunne servere disse vine for gæsterne. Et vink med en vognstang som var umuligt at overhøre og jeg har været lykkelig for det siden.
Sammen med Karsten fra Falsled Kro og Thilde fra Kong Hans besøgte jeg huset i slutningen af marts 2006. Earl Bott, som sammen med Madame Geyl grundlagde domainet, fortalte familiens historie og guidede os gennem en grandios smagning af de utrolige vine. Earl Bott var meget vidende, men som han selv sagde; en mand af få ord. Vi kunne få meget mere at vide af sønnen Jean-Christophe, han elsker at snakke.
Jean-Christophe var i Canada med sin kone Valérie og jeg havde talt med ham i telefonen mange gange, så jeg vidste at han var en ildsjæl. Det var således også da Jean -Christophe, i 1990 i en alder af 20 år (officielt i 1993) overtager, at huset Bott-Geyl begynder at arbejde sig op blandt den absolutte top af Alsaces vinhuse og i de senere år er det begyndt at gå virkeligt stærkt.
Valerie og han var på fransk visit hos i maj 2006, og her fik jeg under en hyggelig frokost i Tivoli rig lejlighed til at høre hans entusiastiske holdning til kvalitet og vin: at naturen forbliver ren, at man har respekt for hvad en vinstok kan yde, at man høster skånsomt, hvor vigtigt det er at man undgår tilsætninger af forskellige stoffer, og hvor vigtigt det er at følge med i de fremskridt der er i vinbranchen ikke kun i Frankrig men overalt på kloden. Det er lidt utroligt at høre en mand tale begejstret om et arbejde som er så hårdt, i stenet jord, på stejle skråninger i regn og brændende sol.
Selv om Jean-Christophe er ved at være en berømt mand er her tale om en ægte vinbonde med hænder så ru som en vinstok.”
Christian Grønlykke, tidligere direktør i Løgismose Vin
Domaine Bott-Geyl har været en del af Løgismose familien siden sommeren 2006. Se det aktuelle udvalg fra Domaine Bott-Geyl her
Oprindelse
Region
Alsace ligger i det nordøstlige hjørne af Frankrig. Mod vest flankeres regionen af Vogeser bjergene og mod øst grænsen til Tyskland og Rhin-floden. Vinmarkerne ligger gennemgående på de nedre dele af Vogerserne og spænder over ca 185 km fra nord til syd og ca 40 km fra øst til vest. Bjergene giver læ for nedbør, så trods den nordlige beliggenhed er Alsace er tørt og lunt område med mange solskindstimer. Regionen har af flere omgange været under tysk herredømme, om indflydelsen er tydelig både i flaskeform, druesorter og lokalbenævnelser. Regionen dækker 3 nøgleappellationer: Alsace, Alsace Grand Cru og Cremant d'Alsace og kendes hovedsageligt for hvidvine på Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris og Alsace samt mousserende vine. Der produceres også en smule rødvin på Pinot Noir
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter