Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 2.524,50
Saint Guilhem le désert cité d’Aniane rouge
- 6 stk. 2.524,50
495,-
660,- pr. l.
6 stk.
2.524,50
420,75 pr stk.
Spar 445,50
Anbefalinger
Robert Parker - The Wine Advocate
93
The newest vintage of this classic Languedoc red is a solid effort. The 2020 IGP Saint Guilhem le Desert is 71% Cabernet Sauvignon, with no more than 6% of any other single grape variety present. Naturally, cassis elements lead the way, backed by black cherries and herbal notes, plus a subtle, barely noticeable layer of cedar tying everything together. It's medium to full-bodied, streamlined and smooth in feel, with a long, silky, elegant finish. Drink now to 2035
Januar 2023
Beskrivelse
Lige siden det franske magasin Gault et Millau i oktober 1982 udnævnte Mas de Daumas Gassac til "Château Lafite fra Languedoc" har denne vin været en institution på den franske vinscene. Da den dukkede op, var den selve beviset på, at Languedoc gemte på et potentiale som generationer af vinbønder har glemt at udfoldet, og dette er angiveligt fortsat er det bedste franske Bordeaux blend, der produceres udenfor Bordeaux.
Vinen fremstilles af omkring 70% håndhøstede Cabernet Sauvignon druer, der stammer fra kloner hentet på de bedste slotte i Medoc, og dertil 30% frugt fra 20-25 forskellige andre druesorter, hvilket man alt efter temperament kan vælge at beskrive som unikt og karakterskabende eller som en gimmick.
Oprindeligt var der bare tale om de klassiske sorter Cabernet Franc, Merlot og Petit Verdot, men Véronique og Aimé Guibert bevarede livet igennem en nysgerrig interesse for, hvorledes andre druesorter ville profilere sig i deres særlige terroir. De kaldte det for deres ”Curious Nursery”, og med årene blev det til adskillige ha. som i dag betyder at ”de 3 andre” er blevet nedtonet til fordel for Syrah, Tannat og Merlot og så for resten noget, der In the making ligner et Fields blend af Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Montepulciano, Armigne (Schweiz), Arenie, Areni Noir (Armenien), Bastardo, Souzon (Portugal), Saperavie (Rusland), Tchkaveri, Tchekavesi (Georgien), Brancalleo (Galicien), Carmenere, Abouriou (egentlig udryddet fransk drue) og Plavac Mali (Kroation).
Overalt er høsten manuel og der sker en sortering af frugten ved et rystebord udenfor kælderen inden alle stilke fjernes og druerne via et transportbånd ledes ned gennem taget i vineriet til de ventende rustfri gæringstanke, hvor de forvandles til en stribe vine uden fremmede gærstammer. Som på slottene i Medoc foretages den første assemblage omkring årsskiftet, og derpå følger 12-18 måneders modning i en blanding af nye og op til 6 gange brugte fade med klaring med friske æggehvider undervejs, inden den endelige cuvée sammenstikkes og tappes på flaske uden filtrering.
Det er en vin som sagtens kan nydes og værdsættes de første 3-5 år efter høsten. Her vil man imponeres over hvorledes frugten og den umiddelbare charme på mirakuløs vis pibler frem bag den kompakte tekstur, når vinen får lov til at åbne sig i familiens største glas, men vinen er især berømt for, at der også er brombær, hindbær, lakrids, ingefær og peber til stede, når noterne af løvfald og svampe kommer piblende 10-15 år efter høsten. På Mas de Daumas Gassac taler de om at nyde vinen ”en fruité” og ”en maturité”, altså mens enten er ”frugtig” eller ”moden”, og så opererer Mas de Daumas Gassac også lige med det 3. nydelsestidspunkt ”en majesté”, som indtræffer 15-25 år efter høsten, når vinen ikke længere blot er moden, men også ”majestætisk”.
Mas de Daumas Gassac opdaterer årligt en liste, hvor de forskellige årgange kategoriseres i ”Wait”, ”Drink or Lay Down” eller ”Drink”, og det er imponerende at konstatere, at familien i foråret 2021 mente at der stadig ikke er noget hastværk omkring nogen af disse årgange: 1982, 1985, 1986, 1988, 1989, 1990, 1995, 1997, 1998, 1999,2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 og 2010.
Og ikke nok med det. De fører bevis for sagen. Ved besøg er det altid muligt at betale sig til en vertikal smagning, og lejlighedsvis inviteres journalister og andet godtfolk til at opleves hvorledes vinen kan belønne tålmodighed. Således afholdt man i 2014 med stor pressebevågenhed for 3. gang en stor vertikal smagning hvor de inviterede oplevede 30 forskellige årgange, herunder den allerførst fra 1978.
Producent
Historien om Mas de Daumas Gassac tog sin begyndelse da Véronique og Aimé Guibert var på udkig efter et hus langt ude på landet og faldt for de gamle bygninger ved den lille flod Gassac. Med i købet fulgte en del jord og ved en tilfældighed fik de kontakt til den berømte Professor og geolog Henri Enjalbert, som havde specialiseret sig i relationen mellem jordbund og druer og blandt andet var forfatter til bogen "L'origine de la qualit".
Det tog ham kun et par timer at fastslå at jordbunden var noget ganske særligt og at man givet kunne producere vine af Grand Cru kvalitet på stedet. Ikke mindst fordi det kolde vand fra en lille flod og de underjordiske kilder skabte et mikroklima, der mindede en hel del om Medoc.
I 1972 blev de første Cabernet Sauvignon vinstokke plantet i form af stiklinger fra en håndfuld af de berømte slotte i Medoc og samtidigt påbegyndtes arbejdet med at omdanne den gamle vandmølle ved floden til en moderne vinkælder. Den 13. september 1978 kom den dengang berømte professor og ønolog Emile Peynaud for første gang fobi. Det var i sig selv opsigtsvækkende fordi han havde nok at se til på Chateaux Margaux, Haut Brion, Mission Haut Brion, La Lagune og flere andre, men han havde hørt om projektet og var nysgerrig og udtalte senere: "Jeg har rådgivet de største producenter i Frankrig, men jeg har aldrig tidligere været så heldig at være med til fødslen af en Grand Cru".
Overvåget af Emile Peynaud kom den første årgang til verden få uger senere og i efteråret 1980 blev de første 17.866 flasker sat til salg som en simpel "vin de table de France".
I dag er det Véronique og Aimé Guiberts 4 sønner, der driver virksomheden videre og ved siden af Mas de Daumas Gassac vinene har man etableret varemærket Moulin de Gassac der dækker over 6 forskellige labels og mere end 20 forskellige vine fremstillet i samarbejde med en stribe lokale vinbønder.
Oprindelse
Region
Den store og varierede sydfranske region, Languedoc-Roussillon strækker sig fra Nimes og Montpellier i øst i et bredt stræk langs kysten vestover til den spanske grænse. Languedoc er den østlige del som er meget franskpræget, mens den vestlige er tydeligt influeret af nærheden til Spanien og den catalanske kultur. Hele området nyder godt af det tørre og lune Middelhavsklima, som giver optimale forhold for druemodning. Grenache er meget udbredt, særligt i Roussillon hvor den bla. bruges til produktion af hedvine, men også Carignan og Syrah samt en række internationale sorter sorter som Chardonnay og Merlot findes i bred udstrækning.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter