Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 1 stk. 486,50
Stauning Rye - Marts 2019 - Double Dip
- 1 stk. 486,50
695,-
1.390,- pr. l.
1 stk.
486,50
Spar 208,50
Beskrivelse
Det går rigtig godt for Stauning Whisky, der i 2015 signede med mægtige Diageo - verdens største producent af øl, vin og spiritus - og dermed fik tilført et 2 cifret millionbeløb, som efter planen skal bruges til op skalere produktionen uden at der gås på kompromis med den kvalitet, der har begejstret alverdens Whisky eksperter.
Og så gør det jo ikke noget, at de 9 iværksættere twister produktionen og dermed skaber så meget hype omkring frigivelsen af nyhederne, at over halvdelen af produktionen bliver revet væk. Således var omkring 4.000 af de bare 6.245 halve flasker af denne såkaldte "Double Dip" forudbestilt da den kom til salg den 10. april 2019.
Som navnet lader forstå, er der igen tale om en Whisky fremstillet på rugmalt samt en mindre andel bygmalt. Kornet er fra marker, der omgiver Stauning, og er maltet på gulv og herefter destilleret på små kobber pot stills opvarmet via åben ild. Efter destilleringen, der er sket henover vinteren 2015/16 har Whiskyen lagret på nye amerikanske fade af hvid eg, eller som det hedder hos Stauning på "Virgin American White Oak".
For at kompensere for den relativt korte modningstid har man givet den det såkaldte "Double Dip", hvilket betyder at Whiskyen efter ca. 18 måneder på nye fade er om stukket til endnu et hold nye fade for at udvinde mere farve og for at intensivere de krydrede og søde noter fra fadene. Herefter er Whiskyen skåret ned til 50% og tappet i marts 2019 uden forudgående filtrering.
Det er imidlertid ikke det dobbelte dyp, men rugmalten, der gør Staunings Rye til noget særligt i whiskyverdenen. Rug er en vanskelig råvare at håndtere og endnu vanskeligere er den, når den er maltet. Men når det lykkes, som det er tilfældet er med Staunings Rye, opnås noget ganske særligt.
I næsen fornemmes tydeligt rugen, som snart genkendes som duften af friskbagt rugbrød. Derudover er duften rig på noter af karamel, vanilje, lakrids, peber, æble, kanel og ristet eg. De dobbelt nye fade har afgivet masser af farve og smag, og får Rye til at fremstå som en fyldig, varm og venlig Whisky, der opleves betydeligt ældre end den rent faktisk er.
Producent
Stauning Whisky er et dansk Whisky-destilleri, som blev grundlagt af 9 whiskyentusiaster, som gik rundt med en drøm om at lave en dansk single malt whisky i samme høje kvalitet som single malt whisky fra Skotland, og de noterer, at der skal tre ting til for at lave whisky af høj kvalitet: Gode råvarer, respekt for tradition og tålmodighed.
Stauning Whisky bruger kun de bedste lokale råvarer, og for at opnå den ønskede kvalitet destilleres i små pot stills, dels wash stills, dels spirit stills. Ud over single malt whisky produceres også rye whisky, og som noget ganske specielt bruges maltet rug.
Stauning Whisky blev grundlagt i 2005 og blev dermed det første danske whiskydestilleri i nyere tid. I 2009 flyttedes produktionen fra et tidligere slagteri til et nedlagt landbrug uden for Skjern. I 2015 signede man en aftale med mægtige Diageo - verdens største producent af øl, vin og spiritus, og det gjorde det muligt at rykke ind i smukke nye bygninger i 2018, og den visionære plan er, at der engang ude i fremtiden årligt skal produceres 900.000 liter Whisky i Skjern.
De 9 iværksættere fik tidligt ekstra blod på tanden, da de i efteråret 2006 fik en invitation til et jubilæumsarrangement hos den danske whiskyimportør MacY. Her mødte de den legendariske whiskyanmelder Jim Murray, som fik mulighed for at smage et at deres allertidligste destillater.
Jim Murray sad helt tavs, i flere minutter inden han til sidst udbrød: ”Hvad er det, I har lavet!? Det her har potentialet til noget rigtig godt. Det minder mig om Ardbeg fra 70’erne” hvorefter han fortsatte med det, der skulle blive skelsættende for Stauning Whisky: ”Folk, der elsker røget whisky, vil slå deres egen mor ihjel for at få fat i sådan en flaske her. Dette kan gå hen og blive noget af det bedste røgede whisky i verden, hvis I fortsætter jeres udvikling.”
I 2011 blev de første flasker tappet af “Young Rye”, der hurtigt fik succes og plads på nogle af de mest prestigefyldte barer og restauranter i Danmark - blandt andet Noma, der har haft Stauning Whisky i sortimentet lige siden.
Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter