Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 13.234,50
Toscana IGP Colore
- 6 stk. 13.234,50
2.595,-
3.460,- pr. l.
6 stk.
13.234,50
2.205,75 pr stk.
Spar 2.335,50
Anbefalinger
Robert Parker - The Wine Advocate
97
Monica Larner - September 2018
James Suckling
98
Februar 2018
Guida Vini Veronelli
Super Tre Stelle (96)
Veronelli 2019
Beskrivelse
Colore er på få år blevet en kultvin. Den er skabt af den norsk, schweizisk, israelske italiener Bibi Graetz, som, i en interimistisk kælder nær familiens slot oppe bag Firenze, på anarkistisk vis sætter sig ud over de forskellige Chianti appellationer for at lade frugten fra før forsømte og forladte enklaver med gamle vinstokke bestemme.
Colore debuterede så sent som 2004 på frugt fra 2001-årgangen og var i de første år så limiteret, at den kun kunne opleves på det fine Enoteca Pinchiorri nede i Firenze. Dengang var den ment som en saftig hyldest til den i følge Bibi Graetz alt for oversete Colorino-drue, men allerede i 2005-årgangen valgte Bibi at inkludere en lille smule Sangiovese i vinen, hvilket gav ham nok til at fylde 4 fade. Siden er Bibi's fascination af og adgang til gamle Sangiovese stokke bare vokset, og det er smittet af på vinen, som fra 2008 og indtil nu er blevet produceret på lige dele Sangiovese, Canaiolo og Colorino.
I 2012 kom Bibi Graetz på grund af varme og tørke til at mangle mere end halvdelen af frugten til Colore og søstervinen Testamatta, og det fik ham til at intensivere jagten på parceller med gamle vinstokke, så han kunne stabilisere og skalere produktionen.
Det betød, at de to kultvine blev sat på pause i 2013 og 2014 indtil et nyt fundament kom på plads. Det er så sket nu, og denne 2015'er markerer et kvantespring for Colore, som nu domineres af frugt fra gamle Sangiovese stokke samtidig med at produktionen fordobles.
Druerne til Colore hentes nu som før fra små parceller omkring Lamole og Siena samt fra Vincigliata hvor det hele startede. Druerne plukkes i hånden, og som noget ganske særlig besøges de forskellige parceller både 3 og 4 gange for at plukke de enkelte klaser ved optimal modenhed.
Drueklaserne soigneres allerede oppe i vinmarken, og der sker endnu en sortering på vingården efter alle stilke er fjernet, hvorefter druerne knuses ganske let og fyldes på de opretstående nye franske fade hvori de både skal gære og modne. Gæringen forløber uden fremmede gærstammer og uden temperaturkontrol, men med 6-8 manuelle daglige omrøringer i hvert enkelt fad, og derpå følger afhængig af årgangens bonitet 24-30 måneders modning inden den endelige vin sammenstikkes og tappes på flaske uden klaring eller filtrering.
Bibi Graetz er selv glad for resultatet og noterer blandt andet: "What impress me the most of 2015 is the unique balance this vintage is able to deliver, everything is exactly how it should be, the tannins of Colorino are velvety and round, the Sangiovese has one of the highest grades of purity ever reached, and the blend with Canaiolo makes this Colore one of the best I ever made. A winemaker can’t desire a better vintage."
Producent
På en lille undseelig ejendom ikke langt fra forældrenes middelalderlige Castello di Vincigliata fremstiller vinmageren Bibi Graetz sine vine med den vidunderligste udsigt ned mod Firenze.
Fra en start med bare 2 ha. på en skråning ved Fiesole er er han på bare 20 år blevet en af Italiens mest ikoniske vinmagere, og da han samtidig også besidder et betydeligt talent for abstrakt kunst, kommer hans vine i farvestrålende flasker, som begejstrer alle allerede inden proptrækkerne er begynder at sno sig ned mod dråberne.
Eller måske ikke alle og måske ikke helt abstrakt kunst, al den stund, at hans Soffocone di Vincigliata, hvor han lader en skøn kvindeskikkelse måske, måske ikke hygger sig med et par fabeldyr, er blevet ramt af indrejseforbud til det forjættede USA.
Bibi Graetz hedder egentlig Dan Erland Graetz, og da såvel hans mor som hustru er norske og hans far Gidon Graetz er resultatet af et sammenstød mellem Schweiz og Israel har Bibi Graetz aldrig følt sig knuget eller forpligtet af traditionerne da han som autodidakt fandt på han skulle være vinmager. Hans første vin blev skabt på frugten fra høsten i 2000 og de første havde han en professionel ønolog med på sidelinjen. De blev imidlertid aldrig helt enige om retningen og allerede i 2004 samtidigt med at Robert Parker udråbte debutvinen "The debut of a new super-Tuscan" stillede Bibi Graetz sig alene i spidsen for projektet.
Bibi Graetz udtrykte tidligt sin manglende respekt for de omfattende ny tilplantninger i Chianti-distrikterne i 1980'erne og 1990'erne og talte om uniformering tab af kulturarv. Og de sidste 20 år har han ledt efter og fundet små exceptionelt eksponerede enklaver med gamle vinstokke hvis frugt blev forvandlet til middelmådighed på kooperativerne og hos producenter, som ikke vidste bedre. Bibi Graetz tilbød at købe druerne, og har efterhånden signet mere end 50 aftaler om langvarige samarbejdsaftaler, og så er aftalerne på barndommens ferieø Giglio, som nu leverer frugten til de hvide vine, endda ikke medregnet.
Bibi Graetz er således på forunderligvis både en garagiste, som efter høsten selv står og rører rundt i fadene, og en negociant, som funderer sin virksomhed på købt frugt. Som allerede antydet har Robert Parker og hans forskellige musketerer i Italien fulgt Bibi Graetz projekt lige fra den spæde start med det imponerende resultat, at begge de to tidligste vine Testamatta og Colore i alle årgange er blevet belønnet med 90-point eller meget mere, selvom de i årenes løb er blevet forvandlet både med hensyn til druesammensætning, fadlagring og frigivelsestidspunkt.
Bibi Graetz er således navnet, hvis man vil opleve de traditionelle druesorter Sangiovese, Colorino og Canaiolo høstet fra vinstokke fra en svunden tid blive forvandlet til unikke vine, som med en dragende finesse svømmer mod strømmen.
Ved side af de håndlavede kultvine producerer Bibi Graetz imidlertid også en række andre vine i andre prissegmenter fra knap så gamle vinstokke, der står på andre knap så unikke parceller. Bibi Graetz kontrollerer således i dag omkring 80 ha. i Chianti distrikterne og på øen Giglio og den årlige produktion har nu rundet de 500.000 flasker, som eksporteres til mere end 100 (!) lande.
Det har givet Bibi Graetz musklerne til at købe det gamle Hotel Villa Aurora og den tilhørende berømte Blu-Bar på den centrale plads i Fiesole udenfor Firenze, og det er planen at produktionen af kultvinene Testamatta og Colore, efter en omfattende ombygning, skal flytte ind på adressen i forbindelse med høsten i 2020.
Oprindelse
Region
Toscana ligger i den vestlige del af Mellemitalien og flere af landets bedste vine produceres her. De bølgende bakker og pitoreske byer kan mere end at agere kulisse til smukke postkort, og både mad og vin er i højsædet. Det lune Middelhavsklima, regionen nyder, giver optimale forhold for modning af druer. Sangiovese har sin højborg i Toscana, og i distrikter som Brunello di Montalcino og Chianti Classico når den højder, hvis lige ikke findes andre steder i verden. Ved kysten ligger undtagelsen i form af distriktet Bolgheri, der fokuserer på internationale sorter, særligt Cabernet Sauvignon og Merlot. Vernacchia di San Gimignano er tør hvidvin og den velkendte Vin Santo fremstilles også i betydelige mængder på særligt Trebbiano og Malvasia.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter