Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
Se alle aktuelle magasintilbud
- Inspiration
- Opskrifter
- Butikker
- 1 stk. 219,-
2019 Vejrhøj Mousserende Daler
- 1 stk. 219,-
275,-
366,67 pr. l.
1 stk.
219,-
Spar 56,-
Anbefalinger
Houlbergs vinblog
4,5 point ud af 7
Efter smagning af 6 forskellige vine: Lad mig starte med konklusionen … det er rasende gode vine efter danske forhold og enkelte endda efter internationale forhold. (...) Smager dansk vin i dag så godt? Ja, det gør det faktisk, så dermed stor anbefaling af vinene fra Vejrhøj Vingård herfra … prøv dem! Ulrik Houlberg Iversen - September 2023
Beskrivelse
Der ved at være nogle år siden, vi kunne slippe af sted med at trække på skuldrene og hævde at dansk vinproduktion aldrig for alvor ville komme til at bidrage til velsmagen. Klimaet var umuligt, de mulige druesorter var alt andet end estimerede og de fleste, der valgte at begive sig ud på nye eventyr, var glade amatører, der kiggede frem mod en stejl nærmest ubestigelig læringskurve.
Som bekendt gør øvelse mester og ved at satse på, mousserende, hvid og rosé og godt hjulpet af klimaforandringer, som i det mindste hvert 3-4. år har gjort det muligt at høste modne druer, er der i dag blevet knap så langt mellem snapsene. Ja der er endda en god håndfuld vingårde, som producerer vine med deres egen ret. Vine som allerede er blevet en skattet del af tilbuddet på den voksende flok at restauranter, der har sigtekornet rettet mod den nordiske fortælling.
En af vingårdene er Vejrhøj, der producerer økologisk, prisvindende vin fra 3 ha. på (efter danske forhold) stejle sydvendte skråninger i det smukke morænelandsskab nedenfor bronzealdergravhøjen Vejrhøj i Odsherred. Det er Nina og Niels Fink, oprindeligt begge uddannede nationaløkonomer, der står bag. De faldt for beliggenheden, og da de ønskede at skifte både gear og retning valgte de at skippe deres gode jobs for at satse på vin avl. De allierede sig med den tyske ønolog Jens Heine Meyer og her, hvor deres rejse har varet i mere end 10 år, producerer i de ikke bare gode vine. De er også blevet rollemodeller for iværksætteri i hele Odsherred.
Denne Daler, der er opkaldt efter den gamle sølvmønt på omkring 30 g., der først blev præget af greverne af Schalck i Joachims tal i 1519 (en Joachims taler) og herhjemme senere blev vekslet til en Rigsdaler, er en af de seneste tilføjelser til Vejrhøjs efterhånden imponerende portofølge. En ægte mousserende vin skabt på samme måde som og med respekt for forbillederne i Champagne. Det vil sige gæring i rustfrit stål efter druerne er soigneret og presset og derpå, efter 4 måneder i tanken, fornyet gæring i flaskerne fulgt af 36 måneders modning inden gærresterne skydes bort og flaskerne får deres Champagne prop.
Klimaet byder på mange af de samme udfordringer (kulde og mange solfattige dage) og fordele (livgivende høj syre i druerne) som i Champagne, og for at tackle disse har Nina og Niels Fink valgt at satse på den for de fleste ukendte vinterhårdføre drue Hibernal, som blev udviklet i Geisenheim i 1944 af Heinrich Birk ved at krydse forskellige kloner af de to druesorter Seibel og Riesling.
Resultatet er en vellykket dansk mousserende vin, som fremstår mere Champagne look-a-like end mange af dens spanske og italienske artsfæller takket være en markant underliggende syre, som balanceres af en velafstemte dosage. Fine stædige livlige perler, svagt blomstrende med syrlige æbler og pærer foran noter af lime, citron og mandarin. Rank og slank, men bestemt ikke mager. I stedet sprød, behagelig og elskelig.
En herlig vin, hvis man lige skal drille dem, som tror, de ved bedre, og bestemt fin som aperitif og til alt det andet som ægte Champagne anvendes til.
Producent
Det er ved at være nogle år siden vi kunne slippe af sted med at trække på skuldrene og hævde at dansk vinproduktion aldrig for alvor ville komme til at bidrage til velsmagen. Klimaet var umuligt, de mulige druesorter var alt andet end estimerede og de fleste der valgte at begive sig ud på nye eventyr, var glade amatører der kiggede frem mod en stejl, stejl læringskurve.
Som bekendt gør øvelse mester, og ved at satse på mousserende, hvid og rosé og godt hjulpet af klimaforandringerne, som i det mindste hvert 3-4. år har gjort det muligt at høste rimeligt modne druer, er der i dag blevet knap så langt mellem snapsene. Ja, der er endda en god håndfuld producenter, som producerer vine med deres egen ret. Vine som allerede er blevet en skattet del af tilbuddet på en række af de gode restauranter, der har sigtekornet rettet mod den nordiske fortælling.
En af dem er Vejrhøj Vingård, der nu producerer prisvindende vin fra 3 ha. på stejle sydvendte skråninger i det smukke morænelandsskab nedenfor bronzealdergravhøjen Vejrhøj i Odsherred. Det er Nina og Niels Fink, oprindeligt begge uddannede nationaløkonomer, der står bag. De faldt for beliggenheden, og da de længe havde ønsket at skifte gear og retning valgte de at satse på vin avl. De allierede sig med den tyske ønolog Jens Heinemeyer og her, hvor deres rejse har varet i 10 år, producerer i de ikke bare gode vine. De er også, takket være deres medlemsskab af Sjællands Udviklingsalliance og deraf følgende økologisk arealtilskud, blevet rollemodeller for den voksende flok af landmænd, der tænker på biodiversiteten og satser på at øge det økologiske areal i Danmark.
Efterhånden som vinstokkene har fået lidt alder er produktionen i de gode år kommet op forbi 10.000 flasker fordelt på op til 10 forskellige vine, der de første år blev opkaldt efter gamle nordiske mønter, men nu også udstyres med mere sigende navne så som "Gylden" (en orange vin) og "Nøgen" (uden tilsatte sulfitter).
Solaris er, ligesom på så mange andre danske vingårde, den primære drue, men derudover er der plantet Souvignier Gris, Muscaris, Cabernet Cantor, Bolero, Hibernal og Phönix. Alt sammen druer som de færreste forbinder med store oplevelser. Men tiderne skifter.
Vejrhøj Vingård blev en del af Løgismosefamilien i juni 2022. Du kan se de vine vi aktuelt har i sortiment her
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter