Fakta
- 6 stk. 1.020,-
2021 - Inama - 0,75l
Veneto Sauvignon Blanc Vulcaia
- 6 stk. 1.020,-
200,-
266,67 pr. l.
6 stk.
1.020,-
170,- pr stk.
Spar 180,-
Anbefalinger
James Suckling
tidligere
Årgang 2019: 88-point - November 2020Årgang 2016: 93-point - Oktober 2017Årgang 2015: 91-point - November 2016Årgang 2014: 93-point - November 2015Årgang 2013: 90-point - April 2015
Beskrivelse
Denne Sauvignon, der flager med sine vulkanske rødder, var den første vin, som Stefano Inama producerede sammen med sin far Giuseppe tilbage i 1991 og også den første vin, som Inama overhovedet lancerede, og det er en lille smule interessant, fordi vinstokkene stod og stadig står på nogle af mest interessante parceller på den udslukte vulkan Monte Foscarino, der er selve hjertet i Soave Classico zonen.
Forklaringen er både enkel og sørgelig. Giuseppe Inama blev uddannet som ønolog i 1948 og begyndte i slutningen af 1960’erne at opkøbe interessante parceller med henblik på engang at tappe sin egen vin. De var billigt til salg for Soaves image var dengang spoleret af alt for mange alt for ligegyldige vine fra unge vinstokke på sletterne udenfor den oprindelige zone. Vine der fandt vej til supermarkernes nederste hylder i store glasflasker. Det var den tids bag in box.
Giuseppe Inama valgte derfor at plante en del Sauvignon Blanc fordi der simpelthen kom flere penge i banken, når han solgte druerne, og da Stefano og Giuseppe senere begyndte at producere deres egne vine, var der stadig ikke meget prestige i Garganega. Derfor satsede de i starten på Sauvignon Blanc, og de viste os, at Italiens nordligste 100% vulkanske terroir kunne tilføje helt nye nuancer til duften og smagen i vine skabt på den franske drue. Robert Parker havde da heller ikke ligefrem paraderne oppe, da han besøgte Inama første gang i 1999 og rapporterede om nogle af ”the finest dry Sauvignon Blancs ever produced”.
Der er tale om håndhøstet frugt fra flere små syd/sydvest vendte parceller helt fra bunden af Monte Foscarino og op mod toppen. Det vil sige fra 30 højdemeter og op forbi de 150 meter. Druerne køres i små plastkasser de 5 km. over til vingården, der ligger på den ”forkerte” side af motorvejen mellem Verona til Venedig. Vel fremme af stilkes druerne og presses hvorefter mosten uden svovling først får lov til at trække med drueskinnet i 3 timer og derpå får lov til at sætte sig i yderligere 24 timer eller mere inden temperaturen hæves og den egentlige gæring går i gang ved 16-18°C. uden fremmede gærstammer. Efter gæringen modner vinen 6 måneder ”sur Lie” i de samme tanke, inden den filtreres ganske let og tappes på flaske.
En ganske intens Sauvignon Blanc, der byder sig til med modne ferskner, passionsfrugt samt fennikel, mynte og andre grønne elementer, der sladrer om druen samtidig med at moden citrus og let bitter pomelo sikrer at der også er tilstrækkelig med friskhed til stede. Flot og anderledes.
Bonusinfo: Etiketten prydes af en reproduktion af en gammel skitse af arkitekten Sebastiano Serlio (1475-1554)
Producent
"Jeg mødte Stefano Inama foran hans topmoderne vinhus uden for den lille by San Bonifacio lige syd for de udslukte vulkaner, der danner rammerne for Soave Classico.
Efter en kort rundvisning og besigtigelse af de obligate egefade og ståltanke, kørte vi en kort tur nordpå for at se hans vinmarker. Det var isnende koldt, og rimfrosten lå over de smukke vinstokke, som stod bundet op i espalier. Jeg kunne ikke lade være med at rose det smukke syn, men det skulle jeg aldrig have gjort.
Dette var ikke Soave Classico, det var bare Soave, et nymodens distrikt, der havde ødelagt navnet for den rigtige Soave, der kun kan gro i lava af basalt. Espalierer var en grådig og dum opfindelse, som gav et stort udbytte, men ringe kvalitet.
Stefano indrømmede imidlertid, at han selv havde marker med espalier, men det var meget gamle stokke, og de gamle stokke udgjorde et dilemma. De havde lavt udbytte, men en intens smag, så han mente de skulle blive stående men når han planter nye, bliver det med guyot ikke espalier.
Talen om kvalitet, jorden og markens eksponering fortsatte, indtil vi sad på et af Soaves lokale Enoteca med hans medbragte vine, pasta med knust ansjos, komaver i tomat og rosmarin, oste og creme catalan og så går vi over til at snakke om samarbejdet."
Christian Grønlykke i 2006
Oprindelse
Region
Veneto er en stor og betydningsfuld vinregion i det nordøstlige Italien. Regionen er rig på vintyper, og har gennem de seneste årtier nydt voksende anderkendelse. Der produceres en bred vifte af rødvine fra de lette Bardolinoer ved Gardasøen til de kraftige og alkoholrige Amarone vine fra Valpolicella. I nordøst produceres den mousserende Prosecco på Glera druen, og Soave har for længst slået sit navn fast for blomstrende, friske hvidvine på Garganega og Trebbiano. Der dyrkes i stigende grad internationale sorter som Cabernet Sauvignon, Merlot og Pinot Noir.Distrikt
Veneto IGP dækker hele regionen Veneto og bruges sædvanligvis af producenter, der enten laver vine af druer dyrket udenfor regionens DOC eller DOCG’er eller som vælger at bruge druesorter eller fremstillingsmetoder, som ikke er inkluderet under reglerne DOC og DOCG’erne. Der kan produceres hvid, rød, rose samt søde vine og reglerne herfor er generelt meget liberale med det overordnede tema, at det, der står på etiketten også er det, der er i flasken.