Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 1 stk. 590,75
Vieille fine de Bourgogne
- 1 stk. 590,75
695,-
992,86 pr. l.
1 stk.
590,75
Spar 104,25
Beskrivelse
Jean-Pierre Cornut har valgt, at denne fornemme Vieille fine de Bourgogne skulle glide fri af Château de la Maltroye's seneste profilering af udtrykket, og dermed kommer den nu som før i den traditionsrige flaske og med en etikette, som hyggeligt peger tilbage mod svunden tider.
Der er tale om en spiritus, som har sin egen appellation, der er "Réglementée par Décret", hvilket er en lille smule vigtigt, fordi en "Fine" som type gerne vil adskille (og distancere) sig fra den langt mere udbredte "Marc", og selvom det meste afhænger af destilleriets talent og den efterfølgende fadlagring, så er der forskel. Mens Marc destilleres på det kvas (døde gærceller opslæmmet i vin, drueskind, kerner og eventuelt stilke) der er tilbage i tankene når den unge (rød)vin er blevet fyldt på fade, bliver en Fine som regel destilleret på de gærrester og den vin, der får lov tilbage blive i tankene efter den unge (hvid)vin er blevet fyldt fade. Skind, kerner og stilke er med andre ord ikke en del af agendaen og det skulle i teorien lede frem til et destillat med færre urtete noter og en mindre bitter profil.
Jean-Pierre Cornut får bundfaldet fra gæringstankene, der forvandler frugten fra hans forskellige parceller i Chassagne-Montrachet, fyldt på en mobil rustfri ståltank, som så bliver kørt frem til et lokalt destilleri med mange andre prominente navne i kundekartoteket. Her bliver tanken opbevaret på køl indtil det blev Maltroye's tur i destilleriet. Der brændes til godt 50% i gamle små burgundiske kobber pot-stills, hvorefter den unge Eau-de-Vie fyldes på de nye og bruge fade, som Jean-Pierre Cornut har indleveret til formålet, hvorefter fadede sættes til modning side om side med fade, der allerede har været under vejs i 5, 10 eller endnu flere år.
Minimumskravet for en Fine de Bourgogne er 3 år modning. Maltroye's er sammenstukket af Eau-de-Vie der er modnet mellem 5 og 12 år og kvalificerer sig derfor til benævnelsen "Vieille" og i forbindelse med aftapningen er alkoholprocenten skåret ned til 40%.
Resultatet er en Eau-de-Vie med en dyb ravgylden farve og en vidunderlig duft hvor tørret frugt, særligt rosiner og abrikos dominerer frugtbilledet, men der er også undertoner af appelsinskal, tørrede krydderier og en lille delikat sødme fra fadenes vanillin. Simpelthen en "Fine" Eau-de-Vie og et spændende alternativ til Marc, Cognac, Armagnac og fadlagret Grappa.
Producent
Château La Maltroye syner ikke af meget, når man kommer spadserende ned gennem den lille snævre Rue de la Murée i centrum af Chassagne-Montrachet. En høj mur, en stor tung sort støbejernsport som skærmer for nysgerrige blikke og så bare en lille marmorplade ovenover klokken, som fortæller, at vi er på rette sted.
Ikke desto mindre er udtrykket "Château" ganske berettiget - i hvert fald i Burgundisk forstand. Giver man sig tid til en tur ud i vinmarken på den anden side af bygninger åbenbares et vidunderligt sirligt restaureret hus fra det bedre borgerskab bygget i attenhundredetallet på resterne af en udbrændt bygning fra det 15. århundrede. Og nok så vigtigt: Der er bygget ovenpå den smukke velbevarede hvælvede kælder fra samme periode. Om aftenen, når bygningen bliver belyst i varme gyldne nuancer, fornemmer man for alvor herskabeligheden.
Det er Jean-Pierre Cournut som både er ejer, vinmager og på sin vis 3. generation af familien på Château de la Maltroye. ”På sin vis” fordi ejendommen inklusive 9 af de nuværende 15 ha. i 1940 blev købt af Marcel Picard, som efter hans første hustrus død fandt sammen med Jean-Pierres bedstemor Anna Stoeckel, som medbragte sønnen André (Jean-Pierres far) fra sit første ægteskab.
På muren, der delvis omkranser Premier Cru marken Clos de Maltroye, som oprindelig var slottes frugthave, finder man en henvisning til "Picard-Stoeckel Proprietaires". Men bindestregen viste sig at være skrøbelig, og i 1980'erne udkæmpedes en opslidende strid mellem de to familier, som endte i retten, men egentlig først fandt sin afslutning, da Picard-fløjen valgte at sælge deres andele.
André Cournut var også Air France Pilot, men formåede at engagere sig i både slottet og familiestridighederne i omkring 20 år indtil helbredet begynde at svigte, og han i 1993 lod next generation komme til. Det var kort tid efter, at den endelige overtagelse af ejendommen var faldet på plads.
Jean-Pierre Cournut, der oprindeligt er uddannet ingeniør og i en årrække arbejdede for Dassault-Aviation, har siden brugt sin viden fra sit fag til at implementere en række tekniske forbedringer i kælderen og produktionen, og i de år der er gået, er han blevet kendt og respekteret som en af de mest perfektionistiske og detaljeorienterede vinmagere på hele Côte-de-Beaune. Det ses på bygningerne, det fornemmes i kælderen og det smages i vinene, hvor de hvide i enhver forstand glimter og hvor hans passionerede arbejde med Pinot Noir får os til at forstå, hvorfor det engang var de røde vine som dominerede i Chassagne-Montrachet.
Splittelsen i familien har imidlertid sat sine spor. Jean-Pierre Cournut har ikke nogen next generation til at videreføre livsværket, og i 2023 rygtedes det, at han var ved at miste gnisten. Rygter der blev til vished, da han valgte at dele hele 2023-høsten mellem Pierre-Yves Colin-Morey og Pierre Vincent Girardin.
Data & fakta:
- Druesorter: Chardonnay og Pinot Noir
- Praksis: Bæredygtig såkaldt sustainable farming, men ingen medlemskaber af interesseorganisationer. Udelukkende naturligt gær, behersket chaptalisering og anvendelse af svovl.
- Kunstgødning: Nej
- Plantebeskyttelse: Kobber og svovl
- Manuel høst: Ja
- Tilplantet areal: Omkring 15 ha. heraf 2 i Santenay, resten i Chassagne-Montrachet. 40% af den samlede produktion er rødvin hvilket er usædvanligt i Chassage-Montrachet.
- Årlig produktion: Omkring 70.000 flasker fordelt på 18 forskellige vine
- Certifikater: Ingen
- Relation: En del af Løgismose familien siden marts 2021
Labels:
Grand Cru:
- Bâtard-Montrachet Grand Cru
Hvide Premiers Cru vine:
- Chassagne-Montrachet La dent de Chien 1. Cru
- Chassagne-Montrachet La Romanée 1. Cru
- Chassagne-Montrachet Les Grandes Ruchottes 1. Cru
- Chassagne-Montrachet Clos du Château de la Maltroye 1. Cru (Monopôle)
- Chassagne-Montrachet Morgeot Vigne Blanche 1. Cru
- Chassagne-Montrachet Les Chenevottes 1. Cru
- Chassagne-Montrachet 1. Cru (Assemblage)
- Santenay 1er Cru « La Comme 1. Cru
Røde Premier Cru vine:
- Chassagne-Montrachet Clos du Château de la Maltroye 1. Cru (Monopôle)
- Chassagne-Montrachet Clos Saint Jean 1. Cru
- Chassagne-Montrachet La Boudriotte 1. Cru
- Santenay La Comme 1. Cru
Øvrige vine:
- Chassagne-Montrachet Blanc
- Chassagne-Montrachet Rouge
- Bourgogne Blanc
- Bourgogne Aligote
- Bourgogne Rouge
Se vores aktuelle udvalg fra Château La Maltroye her
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter