Tokaji
0 resultater
Tokaji
Tokaj er Ungarns bedst kendte vindistrikt og hjemsted for en af verdens fineste søde vine. Placeringen af vinmarkerne omkring floderne Tisza og Bodrog i Ungarns nordøstlige hjørne giver i kombination med et lunt klima gode betingelser for udvikling af ædelråd. Mange steder, især i bakkesider, finder man vulkansk ler, mens der i det fladere land er mere løss og sand.
Druesorterne, der anvendes, er Furmint, Harslevelü og Muscat Blanc og de fleste vine er en blanding af flere med Furmint i hovedrollen. De traditionelle søde vine fra Tokaj, kaldet Tokaji Aszü er lavet på ædelrådne druer tilsat fade med tør basevin. Jo større andel ædelrådne druer, jo sødere, hvilket angives på etiketten som ”puttonyos”. 6 puttonyos svarer til et restsukker indhold på min 150 g/l mens 5 puttonyos er min 130 g/l. Tidligere fandtes også både 2, 3 og 4 puttonyos, men disse er nu udfaset. Til gengæld finder man en række andre stilarter i Tokaj, som oplever øget popularitet. Områdets tørre vine var tidligere ført an af Szamorodni, en form for auslese af hele klaser med en smule botrytis og ofte påvirket af flor. I dag fremstilles også en række ståltanksgærede ”moderne” vine på særligt Furmint. Ind imellem ses også vellykkede fadlagrede versioner.
Late harvest vine ofte som rene sortsvine og med mindre restsødme end de klassiske Aszü vine bliver også gradvist mere udbredte.