Fonseca Port
0 resultater
Fonseca Port
Fonseca er et af de ikoniske navne i portvinsindustrien, som i snart 200 år har begavet portvinsentusiaster i hele verden med især Vintage Port, som har været definerende for hvad, generationer har kunnet forvente af de enkelte årgange og af kategorien i det hele taget.
Lige fra Fonsecas første Vintage i 1840 og videre op mod vor tid har entusiasmen omkring de forskellige erklærede årgange været til at tage og føle på i utallige bøger der er skrevet om emnet, og senere, da det blev fashionabelt at kaste medaljer, stjerner og point efter oplevelserne, havnede Fonseca sammen med Taylors, Quinta do Noval og måske Graham i en særlig liga.
Således var Fonseca med, da Richard Mayson, vor tids måske største og mest dedikerede portvinsekspert, i 2008 skulle vælge sine favoritter til antologien ”1001 vine du skal smage før du dør”, og her beskrev han sin oplevelsen med Fonsecas Vintage 1963 således: ”Dette er en af de store portvine i det 20. årh. Den er stadig ungdommelig at se på efter at have tilbragt mere end 40 år i flasken og den har udviklet de mest vidunderligt rene, blomstrende aromaer (knuste rosenblade), som synger fra glasset. Den er tilsyneladende ganske tør og delikat til at begynde med og beholder sin store frugtrenhed og kombinerer finesse med en lang, kraftfuld, selvsikker, men elegant slutning. Alle, der er født i 1963, har her en vin, der vil følge dem resten af livet.”
Robert Parker skrev, dengang han forfattede ”The Wine Buyer's Guide”, at ”Fonseca er en af de store Portlodges, der producerer den mest eksotiske og mest komplekse portvin. Med sin frodige, forførende karakter kan man kalde Fonseca for Vintage Portvinenes parallel til Pomerols Petrus”. Og James Suckling, der også har fundet tid til at skrive en bog om Vintage Port, noterer, at ”Vintage Portvinene fra Fonseca er måske de mest konsekvent store af dem alle. Ikke alene har de en slående kødfuldhed og kraftfuld rigdom, når de er unge, men de bevarer også ungdommeligheden i årtier”.
Men Fonseca er kendt for mere end Vintage Port. Det var her man puslede med at give portvinsentusiasterne en smagsoplevelse, der lå tæt på Vintage uden de skulle tænke bundfald og flasken nødvendigvis skulle tømmes på dagen eller dagen efter, og det første i 1972 til lanceringen Bin No. 27, som industriens første såkaldte ”vintage character” eller som typen oftest kaldes i dag ”finest reserve”. Fonseca var også først med Port Rosé og nok så vigtigt var det Fonseca som efter 7 års forberedelse i 2006 lancerede Terra Prima. Den første økologiske Portvin.
Fonseca gemmer også på kulørte historier om politisk engagement, flugt i tomme portvinsfade og landflygtighed, men den del af fortællingen, der peger frem mod nutiden, startede i 1822, da Manuel Pedro Guimaraens overtog det portugisisk/brasilianske handelsselskab Fonseca & Monteiro, med en klausul om, at Fonseca skulle forblive det centrale varemærke uanset hvilke aktiviteter virksomheden kastede sig over.
I de efterfølgende årtier etablerede Manuel Pedro Guimaraens sig først alene og siden sammen med sønnen Manuel Fonseca (!) på de britiske, hollandske, belgiske og skandinaviske markeder, og da de sendte deres første årgangsport, Vintage 1847, til London var var Fonseca den næststørste eksportør af portvin.
Guimaraens-familien bevarede kontrollen over Fonseca i mere end 100 år, og selvom Fonseca i 1948 blev opkøbt af Taylor, Fladgate & Yeatman og senere blev en del af konglomerat The Fladgate Partnership så er Guimaraens-familien forblevet en helt central del af fortællingen om Fonseca ikke som ejere men som vinmagere.
Således var Frank Guimaraens, der stod for produktionen fra 1896 til 1948 hvorefter hans datter, Dorothy Guimaraens tog over frem til 1955, indtil hun blev afløst af sin fætter Bruce Duncan Guimaraens, som også var Manuel Pedro Guimaraens oldebarn. Han for sin del rakte efter næsten 40 år på posten stafetten videre til sin søn David Guimaraens i 1994 og i dag er det fortsat David Guimaraens der, i et siger alle, genialt samarbejde med agronomen António Magalhães, har ansvaret for produktionen.