Château d'Yquem
1 resultater
Type
Land
Region
Distrikt
Drue
Årgang
Pris
Anmeldelser
Produktionsmetode
Passer godt til
Forhandler
- 2007 - Château d'Yquem - 0,75l
Château d'Yquem
98 pointRobert Parker - The Wine Advocate
7.500,-
10.000,- pr. l.
Château d'Yquem
Chateau d'Yquem er det eneste slot i Bordeaux, der er placeret alene i toppen i sin appellation, og vinen er da også på alle niveauer og stadier, lige fra markarbejdet, druehøsten forbi kælderarbejdet og frem til smagen og det unikke udviklingspotentiale, en nærmest overjordisk størrelse, og det er derfor nærmest symbolsk, at slottet ligger på en lille bakketop hvorfra man kan skue hen over alle de andre.
I middelalderen var Chateau d'Yquem først ejet af de engelske konger, som dengang også var hertuger af Aquitaine. Det slutter i 1453 hvor Chateau d'Yquem bliver en del af det franske kongehus som i 1593 bortforpagter slottet til Jacques de Sauvage og hans familie. De administrerede slottet frem til 1711, hvor den franske konge Louis den 14. i respekt for deres arbejde lod familie blive de fuldgyldige ejere af slottet.
I 1785 giftede Francoise Josephine de Sauvage d’Yquem sig med grev Louis Amedee de Lur Saluces. Skiftet fra Sauvage til Lur Saluces er således ikke udtryk for et salg, men derimod blot konsekvensen af den navneleg, der følger med ægteskabet.
Chateau d'Yquem er således et af de få slotte i Bordeaux som kan dokumentere en lige linje i ejerkredsen i mere end 400 år!
Det sluttede i 1996 da det lykkedes mægtige Moët-Hennessy-Louis Vuitton at erhverve aktiemajoriteten bag om ryggen på Alexandre de Lur Saluces, der havde administreret familiens guldæg siden 1966. Udmarvende retssager fulgte og i 2004 måtte Lur Saluces familien erkende at slaget var tabt. En ære på 411 år var forbi.
Pierre Lurton, som allerede gjorde det godt for Moët-Hennessy på Cheval Blanc, blev indsat som administrator, men ellers var det ganske udramatisk.
Den tekniske direktør Francis Mayeur og vinmageren Sandrine Garbay forblev i jobbet og i samarbejde med Pierre Lurton og den berømte konsulent Denis Dubourdieu dannede de et stærkt team som kærligt har profileret Chateau d'Yquem, således at vinen i dag på en og samme gang er sødere, mere frugtfokuseret og friskere end nogensinde tidligere.
Samtidig har man efter årtusindeskiftet iværksat en meget langsom omlægning først til økologi og siden til biodynamik. En proces som ikke må forceres mere end druerne kan følge med til, og en proces som inkluderer braklægning 10-15% af arealet således at man kan gøde med møg de udelukkede kommer fra dyr der græsser på Chateau d'Yquem.
I 2019 vil omlægning til økologi være fuldført og i 2020 påbegyndes rejsen mod fuld biodynamik.
Kombinationen af høje priser og det faktum at markedet for ædelt søde ikke ligefrem vokser betyder at det er let af få fat i Chateau d'Yquem - Især hvis ens bankrådgiver er med på ideen. De bedste årgange som stadig skulle være vitale er:
2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2010, 2009, 2007, 2005, 2003, 2001, 1997, 1996, 1990, 1989, 1988, 1986, 1976, 1975, 1967, 1962, 1959, 1949, 1947, 1945, 1937, 1929, 1927, 1921, 1893, 1869, 1847 og 1811.
"The oldest d’Yquem that I have tasted was a d’Yquem 1801. While my emotions were running high, it was not the best wine I have ever tasted. I have fonder memories of d’Yquem 1811, which featured aromas of cooked fruit, mingled with roasted nuances and notes of liquorice and spices. Generally speaking, d’Yquem wines require twenty years of ageing to fully express their rich range of aromas. However, younger wines can also be immensely enjoyable, while some very old ones remain delicious for an incredibly long time (over 100 years!). There is no hard and fast rule and each vintage may present its very own tasting curve. That is why it is a good idea to buy several bottles from the same vintage to taste it at every stage of its development – that way you will never end up disappointed!" Sandra Garbay til Drinks+ i april 2021