Domaine Lapierre
0 resultater
Domaine Lapierre
Domaine Lapierre i Villié-Morgon er en af de historiske adresser, hvis man interesser sig for god Beaujolais i almindelighed og for natur vin i særdeleshed. Det var her Marcel Lapierre lod sig inspirere af forskeren, kemikeren og vinavlsprofeten Jules Chauvet, der som den første advarede mod den voksende brug af kunstgødning og pesticider og begyndte at plædere for en ny begyndelse med naturlige vine funderet på traditionelle metoder. Sammen med Jean-Paul Thévenet, Jean Foillard og Guy Breton satte han sig i spidsen for en bevægelse, der midt i 1980'erne begyndte at ligne et lille oprør mod den tiltagende industrialisering af vinproduktionen i Beaujolais.
De opfordrede til, at man igen begyndte at satse på frugten fra gamle vinstokke, at man ophørte med at bruge syntetiske herbicider og pesticider, at man høstede sent, og at man via minutiøs sortering til sidst arbejdede med så moden og sund frugt, at først chaptalisering og siden tilsætning af svovl ikke længere var nødvendigt. Og i løbet af de 25 år, som Marcel Lapierre nåde at praktisere sine på en gang revolutionerende og traditionelle metoder, begavede han os med en forunderlig parade af vine, som nogle gange var så funky, at de delte vandene, og andre gange bare var så vidunderlige, at han blev et ikon ikke bare i det man begyndte at kalde naturvinskredse, men blandt alle, der holder af saftig Gamay-frugt.
Marcel Lapierre døde i 1980. Alt for tidligt, men smukt nok på den samme dag i oktober, som de sidste druer blev plukket fra de ældste vinstokke, som hans bedstefar Michel Lapierre havde plantet i årene efter 1. verdenskrig. Og i dag er det så hans børn Mathieu og Camille Lapierre, som med noget, der ligner fornyet vitalitet, viderefører de stolte traditioner.
Data & fakta:
- Druesorter: Gamay
- Praksis: Økologisk og biodynamisk. Ingen tilsætning af svovl på vine der sælges fra domainet. Behersket tilsætning af svovl i vine som eksporteres.
- Kunstgødning: Nej
- Plantebeskyttelse: Kobber (ikke hvert år) og svovl
- Manuel høst: Ja
- Tilplantet areal: 18,5 ha. Heraf 13 ha. på Côte du Py, Les Micouds og Grand Crais i Morgon. resten i Juliénas.
- Årlig produktion: Omkring 100.000 flasker fordelt på 3 forskellige Morgon, 2 Juliénas og den såkaldte Raisins Gaulois, som er en Vin de France fra parceller i Morgon hvor der plukkes mere end de tilladte 57 hl/ha.
- Certifikater: økologik siden 1988. Biodynamisk hos Ecocert siden 2004
- Relation: Hos Løgismose siden januar 2021