ANSVARLIGHED
GUIDE TIL GASTRONOMIENS MÆRKER
For os danskere er det danske, røde Ø den mærkning, vi kender bedst og har mest tiltro til. Hele 100% af den danske befolkning har kendskab til Ø-mærket, og 8 ud af 10 danskere har tillid til det. Men hvad med alle de andre mærker, betegnelser og knudrede forkortelser, vi støder på, når vi drikker vin, skærer ost og spiser olivenolie – hvad dækker de egentlig over?
EU-ØKOMÆRKE
Det grønne blad er EU's pendant til det danske Ø-mærke, og mærkningen blev gjort obligatorisk på alle økologiske varer fra EU i 2010.
AB
Det franske, grønne AB er et mærke, du ofte vil støde på hos Løgismose. Det er det franske svar på Ø-mærket herhjemme, og AB står for ”Agriculture Biologique”.
AOP, BOB & ALLE DE ANDRE
Forkortelsen AOP står for ”Appellation d’Origine Protégée” og omfatter produkter, der produceres, forarbejdes og tilberedes i et bestemt geografisk område på baggrund af knowhow fra lokale producenter samt ingredienser fra det pågældende område. Produkternes egenskaber er knyttet til deres geografiske oprindelse.
IGP & BGB
IGP (Indication Géographique Protégée på fransk, Indicazione Geografica Protetta på italiensk og Indicación Geográfica Protegida på spansk) eller på dansk BGB (Beskyttet Geografisk Betegnelse) kommes på produkter, hvis kvalitet eller omdømme er knyttet til det sted eller område, hvor det er produceret, forarbejdet eller tilberedt, men hvor de anvendte ingredienser ikke nødvendigvis behøver at komme fra samme område. Det kunne eksempelvis være en Emmental de Savoie IGP eller de danske oste Esrom, Danablu og Danbo. Vadehavslam og gulerødder og kartofler fra Lammefjorden kan også smykke sig med betegnelsen BGB.
GTS
Det lyder som en hurtig bil, men er bare en mærkning, der sikrer dig en ”Garanteret Traditionel Specialitet”. På fransk, italiensk og engelsk er der byttet lidt rundt på bogstaverne (fransk og italiensk: STG og engelsk: TSG), på spansk hedder den ETG (Especialidad Tradicional Garantizada).
DEMETER
Biodynamisk certificering opkaldt efter den græske gudinde for korn og frugtbarhed. Der findes folk, som arbejder biodynamisk, men ikke har certifikatet, fordi det for små producenter kan være administrativt tungt og tidskrævende at indsamle den nødvendige dokumentation. Der findes også nogle, som arbejder biodynamisk uden at skilte med det, fordi mange forbrugere stadig synes, at det der med biodynamik er noget underligt hekseri, fordi der blandt andet sås i overensstemmelse med planeters og stjerners placering.
LABEL ROUGE
Label Rouge (LR) er et fransk kvalitetsmærke for produkter, som har et højere kvalitetsniveau sammenlignet med andre produkter fra samme kategori. Det er primært fritgående fjerkræ, der får den røde mærkat, men det kan også være alt muligt andet, eksempelvis kød fra andre dyr, østers, æg, charcuterie, frugt, grønt, mel, honning med videre.
SKÅNSOMT FISKERI
Der findes forskellige mærkninger, som indikerer, at den fisk, du tilbereder, er skånsomt fanget. Herhjemme hedder det slet og ret ”NaturSkånsom”, men der findes også internationale mærkninger for ”sustainable” and ”responsable fishing”. Kig også efter mærkningen ”Dolphin safe” på den tun, du køber.
TERRA-VITIS
Terra-Vitis stemplet er bevis på, at der er tale om bæredygtig vinproduktion samt miljømæssig og social ansvarlighed.