Fakta
- 3 stk. 444,-
- 1 stk. 168,-
Beaujolais-Villages Wild Soul
- 3 stk. 444,-
- 1 stk. 168,-
220,-
293,33 pr. l.
3 stk.
444,-
148,- pr stk.
Spar 216,-
1 stk.
168,-
Spar 52,-
Anbefalinger
Jasper Morris Inside Burgundy
88-89
Jasper Morris smagt fra tanken - April 2024
Beskrivelse
Julien Sunier er en af de nyere superseriøse spillerede i Beaujolais som fra sine knap 9 ha. udelukkende tilplantet med seriøse Gamay kloner producerer 3 insisterende og saftige vine, og derudover er der så også denne Beaujolais Villages skabt på økologisk kultiverede druer købt fra en god ven i Lantignié, som Julien lærte at kende de år, hvor han arbejde for mægtige Mommessin. Derudover også frugt fra Juliens yngre vinstokke i Régnié.
Høsten er manuel med en soignering af klaserne allerede i vinmarken, hvorefter de i store plastikspande og på bagsmækken af en gammel pickup køres op til den højt beliggende vingård nær Col du Fût d'Avenas.
Her løftes de hele drueklaser via et transportbånd direkte op i gæringstanken hvor de under et let kulsyretryk uden chaptalisering og uden fremmede gærstammer i løbet af et par uger forvandles til en vin, hvor det som ikke løber frit får en tur i en gammel lodret presse for at minimere uklarheder. Derefter modning køligt eller i vintermånederne direkte koldt i et 3.000 liters betonæg og almindelige emaljerede betontanke frem til maj måned, hvor den endelige cuvée sammenstikkes og i begyndelsen af juni, inden det for alvor bliver varmt oppe på ”bjerget”, tappes vinen uden filtrering og med kun den minimale tilsætning af svovl, der skal til for at sikre, at flaskerne kan klare rejsen til for eksempel Danmark.
En spændende umanipuleret Beaujolais som flirter med naturvinsuniverset på en måde, som sikkert vil appellere både til dem, der foretrækker hipsterjuice og dem, som ellers holder sig til det, som hipsterne kalder boomer-saft. Så fint, at Sunier kærligt har valgt at kalden vinen for ”Wild Soul”, hvilket på dansk bliver til noget retning af vinen med den ”utæmmede sjæl”.
Som vor tids flittigste vinblokker Ulrik Houlberg Iversen skrev, da han smagte vinen for første gang: ”Det er klart en bællevin, som er rund, blød og saftig som ind i helvede. Den har saftsødme, masser af blåbær, men samtidig er det en vin med masser af karakter. Der er rustikt, landligt, spændstigt, saftigt og gud, hvor den smager godt. Jeg er sgu vild med den …”
Som det forstås, er dette en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi nærmer vi os naturvinsfamilien, taler vi i Løgismose - ligesom mange andre - om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere oplevelsen på en skala fra 1 til 4:
Forvent diskrete naturvinskarakteristika.
Producent
Domaine Julien Sunier er et af de mest spændende navne, der er dukket op i bunden af Bourgogne i det nye millennium. En højt beliggende vingård med et vineri, der er rykket ind i det, der tidligere var den gamle lavloftede kostald på Ferme des Noisetiers. Afsides beliggende og så alligevel centralt, når det drejer sig om at transportere frugten fra de knap 9 ha. på skråningerne i Morgon, Fleurie og Régnié op til vingården. En overgang var der yderligere 2 ha. i Fleurie, men der var tale om meget stejle parceller og derfor udelukkende manuelt arbejde, som tog 60% af Julien tid, valgte han at stoppe, efter det meste at arbejdet var blevet spoleret af hagl 2 år i streg.
Historien om Julien Suniers rejse ind i vinen verden er ikke helt almindelig. Bortset fra at han voksede op i en forstad til Dijon, havde hverken han eller hans familien noget forhold til Bourgogne og Beaujolais, men hans mor var frisør, og en af hendes faste kunder var Christophe Roumier fra Domaine Roumier i Chambolle-Musigny.
Da Julien ikke rigtig vidste, hvilken vej han skulle efter skolen, endte det med, at hans mor skaffede han et job på domænet, der med hensyn til kult og prestige befandt/befinder sig i samme liga som Domaine de la Romanée-Conti, Domaine Leroy og Domaine Armand Rousseau. Og det var her Julien så at sige faldt i tønden.
Det blev til studier på ”Institut Universitaire de la Vigne et du Vin Jules Guyot”, og derefter fulgte den sædvanlige tur ud ad den internationale vinrute fra New Zealand til Californien, så Julien fik mulighed for at høste erfaring på begge halvkugler, samtidig med at han opbyggede og plejede en passion for surfing.
Tilbage i Bourgogne, arbejdede Julien sammen med først Nicolas Potel i Nuits Saint-Georges og siden Jean-Claude Rateau i Beaune, hvor han fik øjnene op for den økologiske og biodynamiske tilgang til arbejdet i vinmarkerne og kældrene. Derpå fulgte fra 2003 små 5 år hos Mommessin, hvor han styrede samarbejdet med den store negociants mange tilknyttede vinbønder i alle 10 Cru landsbyer i Beaujolais. Et job som begavede ham med en indgåelse forståelse for de forskellige mikroklimaer, og nok så vigtigt det helt rigtige netværk, som han kunne trække på, da han til sidst valgte at etablere sit eget domæne.
Den nedlagte gård Ferme des Noisetiers blev købt i 2005, men frem for at springe direkte ud som vigneron fulgte et par år, hvor Julien sagtens kunne have fået svendebrev både som tømrer og murer. I 2008 kunne han imidlertid for første gang forvandle frugten fra sine dengang bare 2,5 ha. til vin i det nyetablerede efterårsskolde vineri i 750 meters højde.
Selv har Julien Sunier beskrevet sin rejse frem mod økologi, og det mange vil kalde naturvine således:
"Jeg var ikke økologisk fokuseret i starten, men ved at smage mig frem alene og sammen med andre fandt jeg den renhed, den elegance og den finesse i Gamay, som jeg drømte om, hos de mennesker, der arbejdede økologisk og hvis vine mange gange blev beskrevet som "naturlige", og for mig hænger det i dag ikke sammen at tale om naturvin, hvis man ikke og forpligter sig til økologi! Det var risikabelt at starte sådan, og al frugt er forvandlet til vin her i 750 meters højde, men jeg tror på, at den kølige beliggenhed bringer en god friskhed til vinene og sørger for, at der ikke er nogen flygtige stoffer.
Jeg lader tyngdekraften gøre arbejdet, gæringen sker under kulsyre i 12 dage, og der presses derefter langsomt i en gammel lodret presse for at minimere uklarheder. Derefter for 80% af vinenes vedkommende modning i brugte Bourgogne fade fra Christophe Roumier. Jeg ville gerne arbejde med foudres, men her er ikke højt nok til loftet. Stedet blev opført til køer!
Vinenes bærme er moderen til vinen, men jeg stopper modningen i maj, mens det er stadig køligt heroppe. De endelige cuvéer sammenstikkes en måned før aftapningen og temperaturen når aldrig over de 16°C. Det handler om præcision i alt hvad du foretager dig. Siden 2011 har der ikke været nogen chaptalisering, der er ingen filtrering, og som regel er der også nogle cuvéer uden tilsat svovl”.
Julien Sunier kom ind i Løgismose familien i februar 2025 og producerer følgende 3 vine fra egne vinmarker: 1 Morgon fra 1,64 ha., 1 Fleurie fra 2,55 ha. og 1 Régnié fra 4,58 ha. Derudover er der 1 Beaujolais Villages fra købte økologiske druer. Du finder de aktuelle vine her
Oprindelse
Region
Beaujolais ligger i forlængelse af Bourgogne mod syd og hører administrativt til denne region trods den slående nærhed til Rhone dalen. Klimaet er lunt indlandsklima og jordbunden er varieret med tydelige indslag af granit især i nord. Hoveddruen er Gamay, men der er også små beplantninger af Pinot Noir, Chardonnay og Aligoté. Basis niveauet formes af Beaujolais og Beaujolais-Villages, mens topniveauet udgøres af de 10 cru'er, som refererer til selvstændige vinbyer med særligt karakterfulde vine. Beajolais Nouveau er en specialitet, der frigives hvert år i november efterfølgende høst og hurtig gæring af druerne. Beaujolais er gennemgående friske og aromatiske rødvine.Distrikt
Beaujolais -Villages referer 38 byer i den nordlige del af Beaujolais, som er berettiget til at sælge vin under denne betegnelse. Udmærkelsen bunder hovedsageligt i jordbund og topografi, idet der her både er mere kuperet og mere granit i undergrunden end i den mere flade, sydlige del. Af samme årsag anses de for grundlæggende at være af bedre kvalitet end almindelig Beaujolais. Appellationen dækker både hvid, rosé og rødvin, hvoraf sidstnævnte er klart den største. Gamay er hoveddruen, men Pinot Noir anvendes også, mens det for de hvide er Chardonnay og Aligoté, der dominerer. Ca 1/4 af hele produktionen i Beaujolais markedsføres som Beaujolais-Villages, og vinene er generelt saftige, lette og frugtige lavet helt eller delvist efter Maceration Carbonique metoden.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter