Fakta
- 6 stk. 1.524,90
Cava Corpinnat Brut Nature Josep Coca ØKO
- 6 stk. 1.524,90
299,-
398,67 pr. l.
6 stk.
1.524,90
254,15 pr stk.
Spar 269,10
Anbefalinger
Tim Atkin - Master of Wine
93
This continues to be an under-rated gem, a Corpinnat of beautiful clarity and subtle complexity. It's hard to believe it's a brut nature with all the sweet clementine, pine and apricot kernel fruit, juicy but precise, and the fine aromas of roasted limes, grapefruit and white peach are constantly inviting. Very, very lively, lightly (and positively) reductive, everything is beautifully aligned here. Tom Hewson - Februar 2025
Jyllands-Posten
93
Morten Bundgaard - November 2024
Beskrivelse
I Spanien producerer de mange mousserende vine, og næsten ufattelige 250 mio. flasker kommer i den altfavnende Cava kategori, som nu slår sprækker, fordi Castellroig og et dusin af de andre glimrende producenter ikke vil slås i hartkorn med masseindustrien. Når vi kalder dette for både en Cava og en Corpinnat er det derfor ikke helt korrekt. Corpinnat er et varemærke, der efterhånden er registret i op mod 70 lande, og det erstatter betegnelsen Cava på flaskerne.
Marcel Sabaté, der er 4. generation i familien bag Castellroig, har været en af de drivende kræfter bag etableringen af Corpinnat og formuleringen af det, der er blevet en af de strengeste kvalitetsmanualer i vinens verden. Alt er nu ikke blot økologisk, men også funderet på vidtstrakte hensyn til biodiversitet og bæredygtighed og ikke mindst en vision om relationer, der skal være funderet på respekt og gensidig gevinst. Således modtager de vinbønder, der har tegnet med den nye flok af Corpinnat producenter op mod 4 gange så mange penge for druer, som dem der leverer til Cava industrien!
Her er det den excellente Corpinnet Brut Nature Josep Coca som erstatter den hidtidige Cava Gran Reserva Brut Nature i det nye setup, og selvom udtrykket "Gran Reserva" er faldet af i svinget sammen med Cava betegnelsen er der tale om en opgradering fordi flaskemodningen er løftet fra 36 til hele 62 måneder og fordi frugten nu udelukkende kommer fra egne kølige parceller med gamle Xarel-Lo og Macabeo vinstokke på de såkaldte Terrasses del Bitlles, der ligger med udsigt ned mod den flod, som de tager deres navn fra.
Høsten er manuel og frugten fra de forskellige druer og parceller gærer hver for sig i rustfri ståltanke og sammenstikkes kort inde i det nye år til den endelige cuvée som fyldes på flasker for at eftergære og modne indtil det bliver tid til at bundfaldet skal skydes bort og den vin, der så mangler i flaskerne, skal efterfyldes med vin fra andre flasker inden Champagneproppen bliver skudt på plads.
En insisterende Corpinnat med en dybde og fasthed i udtrykket, som ganske enkelt er fascinerende. Smukke helt fine og vedvarende perler og en tour de force af akaciehonning, citroncreme, bivoks, hvide blomster, eukalyptus og anis. Ikke egentlig fyldig, men nærmest insisterende med masser af saft og kraft i form af piberøg, valnødder og tørrede svampe, som leverer nogle nuancer hen mod slutningen, som rigtig mange Champagner ikke kan eftergøre.
Vil fungere fint til en kastanjesuppe kogt på kalveskank som drysses med ristede hasselnødder eller sammen med velmodnede dybt smagende tynde skiver af iberisk pata negra skinke.
Bemærk at der er udførlige oplysninger om høst, modning og degorgement på hver enkelt af de nummererede flasker.
Producent
Marcelino Sabaté og hans søn Marcel, er henholdsvis 3. og 4. generation og oparbejdelsen af knowhow gennem generationerne spiller en central rolle i alt, hvad der foretages hos Castellroig.
For eksempel er respekten for biodiversitet i vinmarkerne af største betydning for Sabaté-familien, og sådan har det været siden de startede med at lave vin i 1800-tallet. Det er så tæt på økologisk, som det kan komme, men Castellroig er ikke certificeret - ikke endnu.
Druerne hentes udelukkende fra egne marker, og familien har derfor i modsætning til mange andre Cavaproducenter fuld kontrol over kvaliteten. Deres fokus på terroir er der ikke mange i Penedes, der kan matche, og hver parcel holdes adskilt i vineriet og sammenstikkes først til sidst lige inden vinen aftappes på flaske for at gennemgå den såkaldte 2. gæring og få de livgivende bobler.
Som udgangspunkt får basisvinen lov til at udvikle sim mousse i 18 måneder inden den degorgeres og får sin prop. Allerede dette er længere tid end minimumskravet i Champagne og for reserva og gran reserva vinene er modningstiden helt op til 48 måneder. Kun basis vinen tilsættes likør ved degorgeringen. Alle andre vine efterfyldes blot med den samme vin og er derfor i princippet "nature".
Marcel Sabaté er meget opmærksom på, at tidspunktet for degorgeringen er væsentligt for forbrugerne på købstidspunktet, og derfor har dette været stemplet på alle flasker i adskillige år. Senest har Marcel besluttet ikke længere at style vinene med den såkaldte "vin de reserve", og alle Cava fra Castellroig er derfor i dag årgangsvine.
Den gennemgående kvalitet og det målrettede arbejde for "transparency" har betydet af Castellroig i dag er et af lokomotiverne i den spanske Cavaindustri og i 2016 blev Fina Sabaté i Coca - Castellroig kåret til årets vingård i Catalonien af "Asociación Catalana de Sumilleres (ACS)", samtidigt med at vinene kom med i konsortiets nye kategori for de bedste Cava vine kaldet "Vins de Terrer".
Marcel Sabaté har i adskillige år været meget aktiv i konsortiet plæderet for at bundniveauet i Cava industrien skulle løftes og selvom det selvfølgelig var fint at Castellroig kom med i det fine selskab var han ikke tilfreds. Han mente ikke at en ny topkategori ikke satte nogen prop i de stride strømme af Cava, der strømmede ud på markedet under forskellige registrerede varemærker, der gjorde det svært for forbrugerne at spore kilden, og derfor begyndte han sammen med en række ligesindede producenter at forberede sit exit fra Cava konsortiet og Cava appellationen.
Bruddet kom i 2018 da Castellroig sammen med Nadal, Gramona, Llopart, Recaredo og Torelló meddelte at de havde formuleret fælles sæt spilleregler og patenteret navnet Corpinnat, således at de kunne markedsføre deres vine i en selvstændig kategori.
Det har derfor i nogle år været spændende at modtage nye sendinger fra Castellroig. Var det en Cava, var det en Vins de Terrer eller var det en Corpinnat? Uanset hvad virker det som om profilen i vinene er blevet skærpet og det der i forvejen var godt er nu blevet endnu bedre. Samtidig er løsrivelsen blevet en succeshistorie, som flere andre kvalitetsorienterede producenter gerne vil være en del af. Således er foreløbig (forår 2020) Can Feixes, Júlia Bernet, Mas Candi og Desc Regut blevet indlemmet i flokken.
Marcelino og Marcel Sabaté blev en del af Løgismose familien i 2004 og du finder deres aktuelle bobler her
Oprindelse
Region
Catalunya ligger i Spaniens nordøstlige hjørne. Klimaet er stærkt influeret af Middelhavet med lune og tørre dage og begrænset nedbør, mens der mod nord for foden af Pyrenæerne er væsentligt køligere. Regionen dækker over 11 DO'er hvoraf den ene dækker hele regionen. Der findes også en enkelt DOCa, Priorat. Der produceres en bred række af vintyper i Catalunya fra mousserende Cava til kraftige rødvine på Tempranillo, Garnacha og Monastrell. Her findes også større beplantninger af internationale sorter som Chardonnay og Cabernet SauvignonDistrikt
Corpinnat blev udkommet af 4 års tovtrækkeri i Penedes, hvor 9 vingårde endte med at melde sig ud af Cava DO for at starte Corpinnat. Oprindeligt var deres ønske, at Corpinnat skulle leve i sameksistens med Cava DO, men kun være tilladt at bruge af producenter, som levede op til den række krav, som var blevet defineret af gruppen. Hele idéen udsprang af ønsket om at hæve kvaliteten i området ved at indføre yderligere produktionskrav blandt andet længere lagring sur lie, 100% økologisk dyrkede druer og 100% fremstilling på vingården.
Da der ikke kunne opnås konsensus om sameksistens, meldte de 9 vingårde sig i januar 2019 ud af Cava DO og markedsfører nu deres vine under den ikke officielt regulerede kategori Corpinnat. Corpinnat, der frit oversat betyder ”hjertet af Pendes” er derfor ikke en DO, men kan nærmere betegnes som en forening. De 9 producenter er blandt de mest toneangivende i Penedes, og de har endvidere afgrænset et geografisk område på 22.966 ha (61% af området for Cava DO i Penedes) hvor Corpinnat kan produceres. Det betyder, at der er åbent for nye producenter i Corpinnat, som producerer vin indenfor den geografiske afgrænsning og som følger reglerne.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter