Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
Se alle aktuelle magasintilbud
- Inspiration
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 1.494,-
2023 Chablis Vau de Vey 1. Cru
- 6 stk. 1.494,-
350,-
466,67 pr. l.
6 stk.
1.494,-
249,- pr stk.
Spar 606,-
Anbefalinger
Jasper Morris Inside Burgundy
89
Jasper Morris - Juli 2024
Beskrivelse
Domaine Schaller er stadig en af de nyere spillere i Chablis og angiveligt takket være, at deres allerførste vin blev spottet af Guide Hachette modtager de nu rutinemæssigt besøg af flere at de tonegivende meningsdannere, som lige så rutinemæssigt begaver vinene med fine anmeldelser.
Bag domænet står far og søn Laurent og Camille Schaller. Laurents far etablerede sig som vinbonde i Chablis, da en af de lokale piger i efterkrigsårene var mere tiltrækkende end dem hjemme i Alsace, og siden var det aldrig til diskussion, at Laurent også skulle være vinbonde.
Familien var i en menneskealder loyale leverandører af frugt til det nærliggende berømte kooperativ La Chablisienne, men Camille Schaller ville det anderledes, så da han i 2009 vendte hjem til gården efter at have studeret ønologi i Dijon, begyndte far og søn at forberede sig på at tappe deres egen vin.
Her i deres 10. take kommer vinene trods den meget tørre, varme vækstsæson og meget rigelig høst med tilstrækkelig syre og en OK fornemmelse af salt mineralitet, angiveligt fordi Camille Schaller valgte at starte den store høstmaskine og give den gas tidligere end næsten alle andre.
Således blev frugten fra familiens halve ha. med 25 år gamle vinstokke i kimmeridgisk ler og kalksten oppe på den sydvestvendte Premier Cru Vau de Vay, hentet hjem i de tidlige morgentimer allerede den 4. september.
Vinificeringen er traditionel, med en forsigtig presning af de hele drueklaser og derpå dekantering i 48 timer forud for den alkoholiske gæring i en lille termoregulerende rustfri ståltank, der sættes i gang med hjælp fra opformerede gærstammer, fordi kælderen reelt er en renoveret lade, som endnu ikke i tilstrækkelig grad supporterer (holder på) de naturligt forekommende gærceller.
Det meste af vinen forbliver i tanken, men meget passende står der står et 500 liters fad ved siden af ståltanken, og det fyldes efter den malolaktiske gæring er overstået, hvilket betyder, at 20-30% af vinen bliver rundet af egetræ i løbet af de 10 måneders modning frem mod sammenstik af den endelige cuvée, en skånsom filtrering og aftapningen på flaske i juli 2024.
En charmerende Chablis med lidt større friskhed og en lidt større fornemmelse af den marine kimmeridgian mineralitet end i familiens generiske Chablis. Velafbalanceret, dejlig saftig og med et dejligt lille krydderi fra fadet og en fascinerende finish.
Producent
Domaine Schaller er en af de nye spillere i Chablis og allerede en såkaldt “Rising Star”. Bag domainet står far og søn Laurent og Camille Schaller. Laurents far etablerede sig som vinbonde i Chablis, da en af de lokale piger i efterkrigsårene var mere tiltrækkende end hjemegnen Alsace, og det var aldrig til diskussion, at Laurent også skulle være vinbonde.
Siden 1980 har han været en af de loyale leverandører af frugt til det nærliggende verdensberømte kooperativ La Chablisienne, men hans søn ville mere end det, og da Camille i 2009 vendte hjem til gården efter at have studeret ønologi i Dijon, begyndte far og søn at forberede sig på at producere og tappe deres egen vin.
I 2014 beholdt de en del af frugten for sig selv, og de var så heldige, at deres allerførste vin blev spottet af Hachette. Og siden har den berømte guide begavet adskillige af vinene med både stjerner og deres eftertragtede favorit symbol, den såkaldte "Coup de Coeur", hvilket angiveligt er årsagen til, at "La Revue du Vin de France" og senest også "Wine Enthusiast" er kommet på sporet af Domaine Schaller.
Camille og Laurent har for længst fornemmet hvad vej vinden blæser, og de har i årevis praktiseret den såkaldte "lutte raisonnée", hvilket betyder minimering af kemi og fuldstændig udelukkelse herbicider, og i efteråret 2020 fik de papir på deres bæredygtige principper i form af det såkaldte “Haute Valeur Environnementale” certifikat på niveau 3.
Vinificeringen er traditionel, med en meget forsigtig presning af de hele drueklaser og derpå en dekantering i 12 til 24 timer forud for den alkoholiske og malolaktisk gæring i termoregulerende rustfri ståltanke, der sættes i gang med hjælp fra forskellige opformerede gærstammer fordi deres kælder reelt er en renoveret lade som endnu ikke i tilstrækkelig grad kan supportere (holde på) de naturligt forekommende gærceller.
Vinene modner afhængig af cuvée i 8-10 måneder, og da Camille prioriterer frugt, mineralitet og terroir er det kun Vieilles Vignes og de 2 Premier Crus, som nogle år perifert får lov til at kysse fadet. Camille siger selv at han stadig leder efter sin endelige signatur og at han drømmer om at give slip på de fremmede gærstammer. Men han er af gode grunde ikke egentligt utilfreds, og alle vinene indfrier da også på deres respektive niveauer alle de forventninger man kan have til friskhed, finesse og mineralitet i fin Chablis.
Laurent og Camille er stadig ydmyge omkring deres projekt og har ikke travlt med at skalere produktionen. De foretrækker så at sige “at producere til ordre” og det betyder at de endnu kun producerer i omegnen af 20.000 flasker selvom de kultiverer 18 ha. Hovedparten af frugten bliver stadig solgt til La Chablisienne, og når det kommer til Petit Chablis og Chablis kan de skalere. Derimod er mængderne af deres 3 topvine Vieilles Vignes, Vau de Vey 1. Cru og Vaucopin 1. Cru ikke prangende og Camilles lillesøster, der varetager salget har derfor etableret en allokerings liste til de utålmodigt ventende.
Domaine Schaller har været en del af Løgismose familien siden oktober 2021. Se de aktuelle vine her
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Chablis er et historisk vinområde i det centrale Nordfrankrig. Rent administrativt tilhører Chablis Bourgogne, om end området geografisk ligger tættere på Champagnes sydligste vinmarker og distancen til det centrale Bourgogne, Cote d'Or, er ca 100 km. Af samme årsag er klimaet i Chablis køligere, og appellationen dækker udelukkende hvidvin lavet på Chardonnay. Jordbunden i de centrale og bedste marker er domineret af den fossilholdige Kimmeridge ler, mens randområderne har større forekomster af Portlandian jord, der overordnet set anses for ikke at kunne give samme høje kvalitet i den færdige vin som Kimmeridge leren. I Chablis findes 4 appellationer: Chablis Grand Cru, Chablis Premier Cru, Chablis og Petit Chablis, og som det er sædvane for Bourgogne, er status afgjort af markernes beliggenhed og jordbundsforhold. Vinene er sjældent fadlagrede (med undtagelse af visse Grand Cru vine), og fremstår med lettere krop og mere syre end de hvide Bourgognevine fra Cote d'Or .Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter