Fakta
- 6 stk. 38.250,-
Champagne Clos des Goisses Extra Brut - magnum 150cl
- 6 stk. 38.250,-
7.500,-
5.000,- pr. l.
6 stk.
38.250,-
6.375,- pr stk.
Spar 6.750,-
Anbefalinger
Wine Enthusiast
99
Roger Voss - December 2023
Jancis Robinson
17++
Jancis Robinson - December 2023
Decanter Magazine
97
Georgina Hindle - August 2023
Robert Parker - The Wine Advocate
95
Yohan Castaing - November 2023
James Suckling
Januar 2024
Vinous by Antonio Galloni
93
Antonio Galloni - November 2023
Richard Juhlin Champagne Club
87-92
November 2023
Le Point Spécial Vin
18
Jacques Dupont - November 2023
Beskrivelse
Det 5,5 ha. store og op til 45 grader stejle Clos de Goisses, der rejser sig fra 79 til hele 106 meter over havets overflade, er juvelen hos Philipponnat. Fra toppen er der betagende udsigt ned over Marne-floden, og da jordbunden er exceptionelt kalkrig og marken vender direkte mod syd, er der ganske enkelt tale om den varmeste og mest historiske skråning ikke bare i Mareuil-sur-Ay, men i hele Champagne!
Herfra har Philipponnat lige siden familien erhvervede skråningen fra et fallitbo tilbage i 1935 produceret en af de mest bemærkelsesværdige Champagner. Først hed vinen blot Vin des Goisses, men i 1956 foreslog Raymond Beaudoin, (grundlæggeren af Revue du Vin de France), at vinen skulle hedde Clos des Goisses. Og sådan blev det, selvom der var og er tale om lidt af en tilsnigelse, i det muren omkring vinmarken kun står nede ved landevejen, der skiller Clos des Goisses fra Marne.
I de første mange år blev vinen produceret på ren Chardonnay, altså som en Blanc de Blancs, men siden 1964 har Pinot Noir sneget sig ind i drueblandingen, og her i 2014-årgangen er der tale om hele 71% Pinot Noir og blot 29% Chardonnay, og i 2014 som Charles Philipponnat har kaldt ”et kaotisk år fuld af overraskelser” nød vinstokkene virkelig godt af skråningens exceptionelle eksponering for solen. Således tørrede vinstokkene og druerne fint op mellem sommerens hyppige regnbyger samtidig med at temperaturerne aldrig blev så efterårsagtige som mange andre steder i Champagne. Og kombineret med masser af arbejdstimer ude blandt vinstokkene og senere en relativt tidlig høst med en striks soignering af klaserne ledte frem til at kvaliteten af den frugt der endte med at blive forvandlet til vin bestemt ikke fejlede noget.
Frugten er vinificeret og modnet uden fremmede gærstammer dels i små nye fade, dels i op til otte år gamle fade, dels i rustfrit stål, og for at opnå maksimal friskhed, og den imponerende holdbarhed, som Clos des Goisses er berømt for, er den malolaktiske gæring blokeret over hele linjen. Den endelige cuvée er sammenstukket i foråret 2015 og tappet på flasker, som efter den fornyede gæring er modnet i 96 måneder i Philipponnat ‘s kældre inden bundfaldet er skudt bort i marts 2023 og erstattet af en dosage på 4,25 g/l, som betyder, at vinen ankommer som Extra Brut.
Nok en gang en fuldt fokuseret stålsat Clos des Goisses med al den mineralske finesse, som denne Champagne berømmes for, men fans, der kender vinen, vil opleve, at den alligevel er lidt mere gavmild, lidt mere givende, ja måske ligefrem lidt mere charmerende, end den plejer at være, og hvor vidt det vil påvirke vinens normalt exceptionelle holdbarhed er svært at bedømme.
Den svenske Champagneekspert Richard Juhlin er imidlertid ikke i tvivl. Han mener Clos des Goisses i forhold til en oplevelse i november 2023 vil vokse med 5 point på den såkaldte Parker-skala, og hans anbefaling lyder: ”Store for a long time in the darkest part of your cellar and drink between 2030-2040.”
Producent
Champagnehuset Philipponnat ligger i Mareuil-sur-Ay nærmest i skæringspunktet mellem de tre førende produktionszoner, Côte des Blancs, Vallée de la Marne og Montagne de Reims, og fra husets egne 20 ha. - alle klassificeret som Premier Cru eller Grand Cru - samt fra frugt fra en række betroede og trofaste vinbønder producerer man i dag i omegnen af 700.000 flasker fordelt på foreløbig 13 forskellige cuvéer, herunder de 2 årgangsvine, mærket Cuvée 1522 til ære for familiens ankomst til Champagne, 3 enkeltmarks cuvéer samt signaturcuvéen fra det ikoniske Clos des Goisses.
Familien Philipponnat stammer oprindeligt fra Tyskland, men de kan dokumentere, at de har været aktive i Champagne i hvert fald siden 1522 hvor gamle optegnelser dokumentere, at Apvril de Philipponnat erhvervede nogle parceller i en Lieu-Dit, der hed og stadig hedder "Le Léon". Op gennem generationerne har familien beskæftiget sig med landbrug og vinavl og har endda været leverandør til Ludvig XIV's kongelige hof. Alligevel var det først i 1910 Pierre Philipponnat tog skridtet fuldt ud og etablerede Champagnehuset Maison Philipponnat, så da man i 2022 kunne fejre de første 500 år, så var det familiens tilstedeværelse i Champagne og ikke produktionen, det gjaldt.
Juvelen hos Philipponnat er Clos des Goisses, som blev erhvervet i 1935. 5,7 sydvendte ha. (3,5 ha. Pinot Noir og 2,2 ha. Chardonnay), der rejser sig dramatisk over Marne-kanalen i en vinkel på mellem 30° og 45° med en middeltemperatur, som ligger 1,5°C over gennemsnittet for regionen, hvilket betyder, at Philipponnat hvert eneste år kan høste exceptionelt modne druer og forvandle dem til en af de mest ikoniske Champagner. En årgangs Champagne som i mere end et halvt århundrede var den eneste 100% terroir drevne Champagne på markedet.
Op mod årtusindeskiftet begyndte der at dukke flere Champagner op, der var funderet på frugt fra helt eller delvis muromkransede vinmarker, men i en kontekst, der handler om Philipponnats fortræffeligheder, tillader vi os at kalde dem alle inklusive de 2 mest kostbare (Krug’s Clos des Mesnil og Clos d'Ambonnay, der blev lanceret i henholdsvis 1986 og 2008) for kopister.
Den respekterede amerikanske Champagneskribent Peter Liem kalder Clos des Goisses "helt uden tvivl den bedste vinmark i hele Champagne.", og den britiske British Champagneekspert Tom Stevenson er i synk, når han skriver at "der ikke kan herske nogen tvivl om, at Clos des Goisses kan prale af det mest distinkte mikroklima og mest udtryksfulde naturlige terroir i Champagne”.
I 1997 blev Philipponnat en del af Lanson-Boizel Chanoine Champagne Group (Champagne Lanson, Chanoine Frères, De Venoge, Boizel, osv.), da René Philipponnat (chef de cave for Moët & Chandon gennem 3 årtier) vurderede, at der skulle en kapitalindsprøjtning til, hvis Philipponnat skulle forbindes med andet og mere end Clos des Goisses, og da Lanson-BCC efterfølgende valgte at lade Renés søn Charles Philipponnat drive virksomheden videre, blev det ligesom i familien.
Charles Philipponnat er 16. generation i familien, og han får nu æren for at Philipponnat befinder sig i det, der er blevet kaldt den 2. guldalder (den første var i perioden 1913-1962, hvor Louis Boland var chef de cave og begavede sin samtid med det, der dengang blev kaldt essensen af Pinot Noir fra Montagne de Reims)
Under Charles Philipponnats og kældermesteren Thierry Garniers regime er vinene ikke bare blevet mere intense, de er også blevet friskere blandt andet fordi, man nu kun bruger mosten fra det første pres. Samtidig er der kommet mere dybde og kompleksitet til stede fordi årgangsvinene modner længere på (næsten neutrale) fade inden tirage, og fordi den vigtige ”vin de reserve” til basis cuvéer nu kommer fra et solare-system, som efterhånden rummer vine fra flere end 20 årgange. Og endelig er flaskemodningen sat op således at 3 år er minimum og årgangscuvéerne ofte nyder godt af 5, 7, nogle gange 10 og sjældne gange 25 års modning frem mod disgorgement.
Champagne Philipponnat er således steget helt til tops blandt de såkaldte Grandes Marques et Maisons de Champagne, og vi tør godt hævde, at kun få andre Champagne huse kan være med, når det kommer til kvalitet og karakter i de enkelte cuvéer. Og det gælder hele portofølgen fra de ikoniske vine fra Clos des Goisses og frem til den fantastiske trio Royale Réserve Brut, Non-Dosé og Rosé; som skal tælles med blandt de fineste non-vintage champagner på markedet.
Champagne Philipponnat har været en del af Løgismose familien siden 1987, og du finder vores aktuelle sortiment her
"I recently held a complete vertical tasting of this personal wine. The champagnes were amongst the most ravishing I have tasted. Most impressive was an invaluable magnum from 1955. The 2000 is one of the milestones of the vintage. Clos des Goisses Juste Rosé and Les Cintres from the heart of the Clos are actually even more intense and fantastic." Champagneeksperten Richard Juhlin om Clos des Goisses i Januar 2012
Oprindelse
Region
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.Distrikt
Vallée de la Marne udgør sammen med Montagne de Reims og Cote de Blancs den centrale del af dyrkningsområdet for druer til Champagne. Vinmarkerne ligger på begge sider af Marne floden og dækker et areal på ca 8000 ha. Længst mod øst i dalen tættest på Montagne de Reims er Pinot Noir dominerende, mens Pinot Meunier dominerer beplantningerne i resten af dalen. Jordbunden er generelt præget af Micraster kalk samt mergel, og Vallée de la Marne rummer to Grand Cru kommuner, Ay og Tours-sur-Marne (sidstnævnte kun for Pinot Noir).
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter