Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 15.045,-
Champagne Le Leon Extra Brut
- 6 stk. 15.045,-
2.950,-
3.933,33 pr. l.
6 stk.
15.045,-
2.507,50 pr stk.
Spar 2.655,-
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
92
Antonio Galloni - Maj 2023
Beskrivelse
Philipponnat har i det nye millennium bevæget sig igennem en vidunderlig transformation, der har sparket huset langt væk fra det mange, kaldte pålideligt og traditionelt og helt op i Champagnes absolutte superliga. Niveauet i husets forskellige cuvéer har fået markante løft, og i tilgift er der blevet skabt en overbygning til Champagnen fra det berømte Clos de Goisses, som ellers i 64 år var Philipponnats urørlige og ikoniske top vin.
Det startede med beslutningen om, at der i de allerbedste årgange skulle produceres en helt særlig luksus cuvée på den ypperste frugt fra de ældste vinstokke på den stejle skråning. Det blev til ”Les Cintres 2006”, som efter næsten ti år i Philipponnat ’s kældre blev frigivet til salg i 2015, og i 2016 fulgte så denne "Le Léon". Årgangen var også 2006, men her mente Charles Philipponnat og hans Chef de Cave Thierry Garnier, at vinen behøvede mere end 10 år, før den var klar til at møde verden.
Le Léon er en vinmark mellem Aÿ og Dizy, som overvejende består at eroderede kalksten, og det var den som Apvril le Philipponnat erhvervede, da han omkom til Champagne helt tilbage i 1522. Indirekte er det således også Le Léon, som lægger navn til Philipponnats berømte Cuvée 1522, og da Le Léon siden har fået har status af Grand Cru, er dette en af juvelerne hos Philipponnat, som her bliver frigivet for blot 2. gang.
Druerne fra de 30-80 år gamle vinstokke er naturlig håndhøstede og plukket i den sidste uge af september ovenpå en på mange måder kaotisk vækstsæson. Klaserne er soigneret både oppe på Le Léon og nede foran kælderen inden de er røget direkte i den pneumatiske presse hvorfra kun den frit løbende most, er fyldt direkte på én gang bruge fade. Her er mosten forvandlet til vin og efterfølgende modnet et lille års tid uden malo, hvorefter den endelige cuvée er sammenstukket i efteråret 2015 og fyldt på flasker sammen med rørsukker og lidt opformeret gær fra Le Léon inden den fornyede gæring. Herefter 84 måneders modning inden de første flasker fik skudt bundfaldet af med en dosage til Extra Brut på 4,25g.
Det kan undre, at vi skulle vente 8 år, og at Philipponnat valgte den mildest talt kaotiske 2014-årgang med for meget regn og invasion af den plettet vingedrosophila til den svære to'er. Men når man oplever de fine cremede bobler og vinens åbne frugtige, meget inviterende væsen, kan man kun blive imponeret. Måske stadig lidt tøvende, men med lidt luft med masser modne brombær og hindbær anrettet på små sirlige honningkager, som fornemmes smagt til med kanel, vanilje, stjerne anis og citron. Generøs, intens og vidunderlig mineralsk, sådan som vi er blevet belært om, at det er typisk for Aÿs terroir.
Producent
Champagnehuset Philipponnat ligger i Mareuil-sur-Ay nærmest i skæringspunktet mellem de tre førende produktionszoner, Côte des Blancs, Vallée de la Marne og Montagne de Reims, og fra husets egne 20 ha. - alle klassificeret som Premier Cru eller Grand Cru - samt fra frugt fra en række betroede og trofaste vinbønder producerer man i dag i omegnen af 700.000 flasker fordelt på foreløbig 13 forskellige cuvéer, herunder de 2 årgangsvine, mærket Cuvée 1522 til ære for familiens ankomst til Champagne, 3 enkeltmarks cuvéer samt signaturcuvéen fra det ikoniske Clos des Goisses.
Familien Philipponnat stammer oprindeligt fra Tyskland, men de kan dokumentere, at de har været aktive i Champagne i hvert fald siden 1522 hvor gamle optegnelser dokumentere, at Apvril de Philipponnat erhvervede nogle parceller i en Lieu-Dit, der hed og stadig hedder "Le Léon". Op gennem generationerne har familien beskæftiget sig med landbrug og vinavl og har endda været leverandør til Ludvig XIV's kongelige hof. Alligevel var det først i 1910 Pierre Philipponnat tog skridtet fuldt ud og etablerede Champagnehuset Maison Philipponnat, så da man i 2022 kunne fejre de første 500 år, så var det familiens tilstedeværelse i Champagne og ikke produktionen, det gjaldt.
Juvelen hos Philipponnat er Clos des Goisses, som blev erhvervet i 1935. 5,7 sydvendte ha. (3,5 ha. Pinot Noir og 2,2 ha. Chardonnay), der rejser sig dramatisk over Marne-kanalen i en vinkel på mellem 30° og 45° med en middeltemperatur, som ligger 1,5°C over gennemsnittet for regionen, hvilket betyder, at Philipponnat hvert eneste år kan høste exceptionelt modne druer og forvandle dem til en af de mest ikoniske Champagner. En årgangs Champagne som i mere end et halvt århundrede var den eneste 100% terroir drevne Champagne på markedet.
Op mod årtusindeskiftet begyndte der at dukke flere Champagner op, der var funderet på frugt fra helt eller delvis muromkransede vinmarker, men i en kontekst, der handler om Philipponnats fortræffeligheder, tillader vi os at kalde dem alle inklusive de 2 mest kostbare (Krug’s Clos des Mesnil og Clos d'Ambonnay, der blev lanceret i henholdsvis 1986 og 2008) for kopister.
Den respekterede amerikanske Champagneskribent Peter Liem kalder Clos des Goisses "helt uden tvivl den bedste vinmark i hele Champagne.", og den britiske British Champagneekspert Tom Stevenson er i synk, når han skriver at "der ikke kan herske nogen tvivl om, at Clos des Goisses kan prale af det mest distinkte mikroklima og mest udtryksfulde naturlige terroir i Champagne”.
I 1997 blev Philipponnat en del af Lanson-Boizel Chanoine Champagne Group (Champagne Lanson, Chanoine Frères, De Venoge, Boizel, osv.), da René Philipponnat (chef de cave for Moët & Chandon gennem 3 årtier) vurderede, at der skulle en kapitalindsprøjtning til, hvis Philipponnat skulle forbindes med andet og mere end Clos des Goisses, og da Lanson-BCC efterfølgende valgte at lade Renés søn Charles Philipponnat drive virksomheden videre, blev det ligesom i familien.
Charles Philipponnat er 16. generation i familien, og han får nu æren for at Philipponnat befinder sig i det, der er blevet kaldt den 2. guldalder (den første var i perioden 1913-1962, hvor Louis Boland var chef de cave og begavede sin samtid med det, der dengang blev kaldt essensen af Pinot Noir fra Montagne de Reims)
Under Charles Philipponnats og kældermesteren Thierry Garniers regime er vinene ikke bare blevet mere intense, de er også blevet friskere blandt andet fordi, man nu kun bruger mosten fra det første pres. Samtidig er der kommet mere dybde og kompleksitet til stede fordi årgangsvinene modner længere på (næsten neutrale) fade inden tirage, og fordi den vigtige ”vin de reserve” til basis cuvéer nu kommer fra et solare-system, som efterhånden rummer vine fra flere end 20 årgange. Og endelig er flaskemodningen sat op således at 3 år er minimum og årgangscuvéerne ofte nyder godt af 5, 7, nogle gange 10 og sjældne gange 25 års modning frem mod disgorgement.
Champagne Philipponnat er således steget helt til tops blandt de såkaldte Grandes Marques et Maisons de Champagne, og vi tør godt hævde, at kun få andre Champagne huse kan være med, når det kommer til kvalitet og karakter i de enkelte cuvéer. Og det gælder hele portofølgen fra de ikoniske vine fra Clos des Goisses og frem til den fantastiske trio Royale Réserve Brut, Non-Dosé og Rosé; som skal tælles med blandt de fineste non-vintage champagner på markedet.
Champagne Philipponnat har været en del af Løgismose familien siden 1987, og du finder vores aktuelle sortiment her
"I recently held a complete vertical tasting of this personal wine. The champagnes were amongst the most ravishing I have tasted. Most impressive was an invaluable magnum from 1955. The 2000 is one of the milestones of the vintage. Clos des Goisses Juste Rosé and Les Cintres from the heart of the Clos are actually even more intense and fantastic." Champagneeksperten Richard Juhlin om Clos des Goisses i Januar 2012
Oprindelse
Region
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.Distrikt
Vallée de la Marne udgør sammen med Montagne de Reims og Cote de Blancs den centrale del af dyrkningsområdet for druer til Champagne. Vinmarkerne ligger på begge sider af Marne floden og dækker et areal på ca 8000 ha. Længst mod øst i dalen tættest på Montagne de Reims er Pinot Noir dominerende, mens Pinot Meunier dominerer beplantningerne i resten af dalen. Jordbunden er generelt præget af Micraster kalk samt mergel, og Vallée de la Marne rummer to Grand Cru kommuner, Ay og Tours-sur-Marne (sidstnævnte kun for Pinot Noir).
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter