Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 3.054,90
Champagne Ruinart R de Ruinart Brut
- 6 stk. 3.054,90
599,-
798,67 pr. l.
6 stk.
3.054,90
509,15 pr stk.
Spar 539,10
Anbefalinger
James Suckling
92
Stuart Pigott - Juli 2023
Falstaff Magazin
92
Peter Moser - November 2019
Beskrivelse
Denne R de Ruinart Brut i den smukke buttede flaske, der sender tankerne på en lystig rejse tilbage til 18 hundredetallet, er en af signaturvinene fra Ruinart’s historiske kældre i Reims, og på mange måder indbegrebet af friskhed og balance skabt ved at lade en generøs portion Chardonnay spille sammen med en endnu større portion Pinot Noir og lidt Pinot Meunier.
Der er tale om produktion i en skala, som ikke flages, men det skulle være ganske vist at der er tale om frugt fra flere end 100 vinbønder i mange forskellige kommuner på Côte des Blancs og Montagne de Reims, og produktionen er dermed et puslespil, der kræver et stort og dygtigt team inden alle brikker falder på plads. Efter presningen gæres mosten i cement og rustfrit stål hvorefter de unge vine fra årets høst blandes med op til 20-30% af den såkaldte ”vin de reserve” fra de 2 foregående års høst for at sikre kontinuiteten og husstilen hos Ruinart. Vinen modner herefter i minimum 24 måneder på flaske inden bundfaldet skydes bort, og der sluttes af med en dosage, der for et par år siden blev sænkes fra 9 til 7g. pr. liter.
En levende let gylden Champagne, der skænkes med fine små bobler og et meget vedholdende skum og derpå leverer delikate aromaer af hvide blomstrer og friskplukkede æbler og pærer, der står på en solid bund af hasselnødder, friske mandler og smørrig brioche. En på en gang meget frisk, afbalanceret, afrundet og fyldig Champagne.
En herlig Champagne til aperitif. Det gælder bare om at finde anledningen. Også raffineret til pocherede østers, søtunge meunière eller som Ruinart selv foreslår en sprød tærte med bånd af sæsonens grøntsager sirligt lagt i ring og bagt med generøse mængder gedeost.
Producent
Ruinart er det ældste Champagne hus, grundlagt tilbage i 1729 af Nicolas Ruinart, og huset forblev familieejet indtil det blev købt af Moët & Chandon i 1963.
Af de store Champagne huse har Ruinart måske den laveste profil, og vinene distribueres hovedsagelig direkte til kendere, til top restauranter og til butikker specialiseret i vin og mad på højt niveau.
Ruinarts lokaler emmer af tradition og deres "Gallo romerske" kridt kældre (kendt som "Crayères") er blandt de fineste i Reims, og klassificeret som et nationalt monument. Hvert andet år er "Crayères" den dramatiske ramme om uddelingen af "Trophee Ruinart prisen", som er den måske mest prestigefyldte internationale konkurrence blandt Europas sommeliers.
Ruinarts Champagner er fine og elegante, men samtidig har de har en særlig fylde og tyngde, som angiveligt skyldes, at især Chardonnay druerne fra de 15 ha. på den østlige side af Montagne de Reims bringer nogle basisvine, som har mere magt og fasthed end det materiale, som de fleste andre producenter har at arbejde med.
I dag er det Frédéric Panaiotis, der er Chef de Cave hos Ruinart. Efter endt uddannelse og ophold i Californien arbejdede han hos Comite Interprofessionnel du Vin de Champagne, men i 1994 blev i han headhuntet til et job hos Veuve Clicquot Ponsardin, og her gjorde han det så godt, at han i 2007 blev forfremmet til at fastholde og konsolidere Ruinart stil.
Frédéric har en meget ydmyg tilgang til jobbet og understreger, at Champagne produktion i større skala er så komplekst, at det virker forkert, hvis der kommer alt for meget fokus på, hvem der er Chef de Cave. Med over 100 leverandører og druer fra mange forskellige kommuner bliver Champagne produktionen et puslespil, der kræver et stort og dygtigt team, og Frédéric 's pointe er derfor at han først og fremmest skal være en lydhør teamplayer.
Løgismose fører et bredt udvalg af vinene fra Champagne Ruinart. Se det aktuelle sortiment her.
Oprindelse
Region
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.Distrikt
Aube også kendt som Cote de Bar er et område indenfor Champagne regionen. Aube udgør de sydligste vinmarker i regionen og ligger geografisk tættere på Chablis end på resten af de Champagne producerende områder. Jordbunden har af samme årsag flere fællestræk med Chablis, blandt andet solide forekomster af Kimmeridge ler og mergel. Vinmarksarealet er ca 8000 ha. Hoveddruen er Pinot Noir som pga de lune dyrkningsforhold modner godt her og giver fyldige vine, men også Chardonnay og Pinot Meunier er plantet her.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter