Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 912,90
Crémant de Loire Louis Brut ØKO
- 6 stk. 912,90
179,-
238,67 pr. l.
6 stk.
912,90
152,15 pr stk.
Spar 161,10
Anbefalinger
Jancis Robinson
15,5
Light almondy toastiness. Grapefruit and almonds and lemons. Crisp with a tight bead, refreshing lemon-verbena mintiness. Tamlyn Currin - Oktober 2020
Beskrivelse
Når det kommer til bobler, er Saumur den vigtigste by langs Loire-floden. Det er her hovedparten af de efterhånden flere end 25 mio. flasker produceres, og det er her vi finder en stribe producenter som har fået så stor succes, at de for længst er blevet solgt til de store spillere i vinindustri, men ikke Maison Louis de Grenelle. De har ind til videre pænt sagt tak, men nej tak, måske fordi det ville blive for kompliceret helt lavpraktisk at sælge deres ret unikke forretningsmodel, der er funderet på partner- og venskaber.
Det er vinmageren Guillaume Poitevin, som foreløbig har samlet 24 vinbønder omkring sig. De har alle interessante parceller langs Loire-floden, og de er nu sammen på en rejse frem mod mindre kemi, større bæredygtighed og til sidst økologi. Guillaume fungerer som en slags konsulent og er med ind over både arbejdet i vinmarken, fastlæggelsen af høsttidspunktet og selve vinfremstillingen for at sikre, at vinene kan fungere som fremragende baser for mousserende Saumur og Crémant de Loire.
Alle basisvinene produceres i rustfrit stål på de respektive vingårde, og da Guillaume dikterer, at frugten skal presses meget nænsomt, ligger man ofte både 20 og 30% under de tilladte mængder. Her er der tale vine fra 2019-høsten på 3 vingårde som netop er blevet certificeret økologiske. Vinene er modnet sur Lie på vingårdene i 6 måneder inden de er kørt ind til Maison Louis de Grenelle og sammenstukket til denne cuvée, der har fået sin tirage i marts 2020 og derpå er modnet i de gamle underjordiske gange i 20 måneder frem mod degorgement og en dosage på bare 3g. Så selvom det ikke fremgår, er Louis Bio en årgangsvin, og selvom den kalder sig Brut, så er der i virkeligheden tale om en Extra Brut.
Grenelle har valgt at markedsføre deres mousserende vine i de 3 kollektioner "Élégance", "Intemporels" og så "Raffinement" som denne Louis Bio er placeret i, og Guillaume Poitevin fortæller, at det er vinene i denne kollektion, ”der ligger vores hjerter særligt nær, da de er indbegrebet af vores fælles værdier og vinfremstillingsstil.”
En fint mousserende vin med generøs moden frugt både til næsen og i munden. Der er noter af mandel og brioche fra flaskemodningen og den er frisk og fuld af mineralitet nedenunder de røde skovbær og det let eksotiske frugt (ananas) som ankommer til sidst. Et fuldgodt alternativ til Champagne, når det ikke skal handle om mange års autolyse.
Producent
Maison Louis de Grenelle ligger lidt gemt væk oppe bag det imponerende slot i Saumur. En lang lav lidt medtaget bygning i Rue Marceau, en gårdsplads og en nyere bygning med udstilling, butik og mulighed for at smage. Det ser ikke ud meget, men i gavlen på den flade bygning finder man porten ned til herlighederne. De underjordiske kældre forbundet af næsten 3 kilometer snoede gange hugget ud i de porøse Tuffeau-klipper og millioner af flasker, som tålmodigt venter både et, to, tre og fire år på langsomt at blive rejst til lodret position, så bundfaldet kan blive skudt bort og kapslerne kan blive erstattet at Champagnepropper.
Når det kommer til bobler, er Saumur den vigtigste by langs Loire-floden. Det er her hovedparten af de efterhånden flere end 25 mio. flasker produceres og det er her vi finder en stribe producenter som har fået så stor succes, at de for længst er blevet solgt til de store spillere i vinindustri. Der har også været bud efter Maison Louis de Grenelle, men de har ind til videre pænt sagt tak, men nej tak, måske fordi det ville blive alt for kompliceret at værdifastsætte og helt lavpraktisk sælge deres ret unikke forretningsmodel, der er funderet på partner- og venskaber.
150 år har familien bag Louis de Grenelle på bagen, men det var først i 1976 at den 3. generation i skikkelse af Hubert Bodet trods alle advarsler valgte at investere i de gamle lange gange under Rue Marceau, at det for alvor begyndte at handles om bobler, og vi skal frem til 2006, før det moderne Louis de Grenelle begynder at tage form, da 4. generation i skikkelse Françoise Flao ansatte den unge visionære Guillaume Poitevin som Maître du Chais.
Guillaume Poitevin fik grønt lys til at besøge en række vinbønder med interessant parceller langs Loirefloden og med sig havde han et tilbud om en slags partnerskab, hvis de ville med på en rejse frem mod mindre kemi, større bæredygtighed og til sidst økologi. Guillaume skulle fungere som en slags konsulent og være med ind over både arbejdet i vinmarken, fastlæggelsen af høsttidspunktet, og til sidst skulle han også være assisterende vinmager for at sikre, at alle partnerne producerede vine, der kunne fungere som fremragende base for mousserende Saumur og Crémant de Loire.
Foreløbig har 24 vinbønder, som tidligere solgte til Gratien & Meyer, Maison Veuve Amiot og flere andre takket ja til samarbejdet, og det har betydet, at Guillaume Poitevin angiveligt er blevet et af de travleste mennesker i Saumur under og efter høsten.
Alle basisvinene produceres i rustfrit stål på de respektive vingårde, og da Guillaume dikterer at frugten skal presses meget nænsomt, ligger man ofte både 20 og 30% under de tilladte mængder. Vinene modner sur Lie på vingårdene indtil de fra januar og helt frem til september efter en sindrig plan begynder de så at ankomme til Maison Louis de Grenelle hvor de forskellige cuvéer sammenstikkes og får deres tirage.
Guillaume er tilhænger af den diversitet, som de vekslende årgange bringer, så den såkaldte ”Vin de Reserve” (vine fra tidligere årgange) er ikke en del af agendaen, og når Champagne propperne til sidst skydes på plads, er han direkte fedtet med sin dosage, hvilket betyder, at vinene selvom de benævnes Brut i virkeligheden er Extra Brut.
Maison Louis de Grenelle blev en del af Løgismose familien i foråret 2022. Du finder vores aktuelle vine fra Grenelle her
Oprindelse
Region
Loire er opkaldt efter floden Loire i det nordlige Frankrig, som med sine ca 1000 km er landets længste. Vinområderne ligger som perler på en snor fra Muscadet i den vestligste del ved udløbet i Atlanterhavet til Sancerre og Pouilly Fumé dybt inde i det centrale Frankrig. Loire dalen kaldes også Frankrigs have, og anses af mange for at være et decideret frugtparadis. Sauvignon Blanc trives godt i den indre del, hvor der fremstilles tørre hvidvine, men den centrale del er mere præget af Chenin Blanc. Variationen i vintyper er større for denne drue, og der fremstilles både stille og mousserende vine i varierende sødmegrader, samt ædelsøde vine. Rødvine laves hovedsageligt af Cabernet Franc men også Pinot Noir samt en håndfuld lokale sorter.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter