Fakta
- 6 stk. 759,90
La Mancha Tempranillo Alceo
- 6 stk. 759,90
149,-
198,67 pr. l.
6 stk.
759,90
126,65 pr stk.
Spar 134,10
Anbefalinger
James Suckling
89
Zekun Shuai - Maj 2023
Beskrivelse
Alceo er en mørk og saftspændt Tempranillo fra Don Quixotes Castilla La Mancha, der på mange måder opleves som mere inkluderende end mange af vinene fra Ribera del Duero, som ellers regnes for den spanske nationaldrues højborg. Det er Juan Juliá Bastida, der netop har kunnet fejre sin 70-års fødselsdag, og hans søn Andrés, der står bag vinen. Sammen har de formået at løfte det, der for 30 år siden var en lille undselig familie vingård, til en international virksomhed, som fra 3 platforme producerer vine til familiens 4 brands, som efterhånden eksporteres til flere end 50 forskellige lande.
Her er der tale om en af vinene fra brandet Familia Bastida, der produceres på frugt fra egne vinmarker Der er tale om 15-35 år gamle økologisk kultiverede vinstokke, og den manuelle høst sker i de tidlige morgentimer, så druerne kan nå frem til Bodegaen, inden det bliver alt for svedende varmt.
Alle stilke fjernes inden druerne knuses og forvandles til vin uden fremmede gærstammer i betontanke, hvor temperaturen holdes under de 25 grader med henblik på at skabe vine, hvor krydderierne og den runde fylde komplimenteres af en frisk frugtprofil. Vinen er modnet 3-4 måneder i en blanding af små og mellemstore franske og amerikanske fade inden den er blevet filtreret og tappet på flaske.
Juan Juliá Bastida fortæller, at familien overordnet forsøger at skabe ”autentiske kvalitetsvine med en profil, som kunderne efterspørger", og det må siges at være lykkedes til fulde med denne Alceo, som i øvrigt er opkaldt efter en af helteskikkelserne i den græske mytologi.
Fin næse med sorte kirsebær, sveskeblommer og lidt syltet frugt, som fermt omfavnes af kokos og en snert chokolade fra fadene. Fyldig, generøs og blidt varmende i munden med en lille syre og mineralitet omme bagved, som balancerer alt det yppige. Oplagt til de store grillaftener hvor det velhængte okse, lamme og svinekød får lov at svede fedt. Også fin til en ikke alt for ung, men gerne salt Manchego ost.
Producent
Bodegas Familia Bastida er Juan Juliá Bastida, der netop har kunnet fejre sin 70-års fødselsdag, og nu også hans søn Andrés livsværk. Fra deres base i Don Quixotes Castilla La Mancha har de formået at løfte det, der for 30 år siden var en lille undselig familie vingård til en international virksomhed, som fra 3 platforme producerer vine til familiens 4 brands, som efterhånden eksporteres til flere end 50 forskellige lande.
De arbejder overvejende med frugt fra egne vinmarker, men samarbejder også med vinbønder som ikke selv har faciliteterne og som har valgt at lade sig guide af Bastidas professionelle team frem for at sælge deres frugt til kooperativerne.
Juan Juliá Bastida fortæller, at familien overordnet forsøger at skabe ”autentiske kvalitetsvine med en profil, som kunderne efterspørger", og der er ingen tvivl om at de udfylder niche mellem supermarkedernes pris pressede mainstream og så de mere alvorlige vine, som efterhånden prissættes således, at de langt fra er hverdagskost hos de almindelige forbrugere.
Familien kan dokumentere at de har dyrket vinstokke siden 1850’erne, men var først 100 år senere at Antonio Bastida fik sin egen lille kælder og det var først i 1977 at Juan Juliá Bastida fik opført den nuværende vingård i Hoya del Campo. I 1982 blev installationerne moderniseret, i 1992 og 98 fulgte yderligere moderniseringer, udvidelser og opførelsen af nye lagerfaciliteter og tappelinjer, så man fik kapacitet til at efterkomme den stigende efterspørgsel, og senere i 2011 og 2015 råd til at købe den allerede velkørende vingård Bodegas Alceño i Jumilla og investere i yderligere tappefaciliteter inde i Socuéllamos.
Familiens og deres samarbejdspartneres vinmarker befinder sig i 400 til 950 meters højde og der er overvejende tale om vinstokke der står i stenet kalksten, sandet muldjord og ler og kultiveres som små buske uden kunstvanding resulterende i meget lave udbytter. De blå druer er Monastrell, Syrah, Garnacha Tintorera, Garnacha, Tempranillo og Cabernet Sauvignon og de grønne Sauvignon Blanc, Verdejo, Macabeo og Airén og til sammen bliver det til mere end 3 mio. flasker fordelt på mere end 40 forskellige vine.
Vine der gang på gang præmieres både nationalt og internationalt samtidigt med at de roses for deres gunstige forhold mellem pris og kvalitet.
Oprindelse
Region
Castilla La Mancha ligger syd og øst for Madrid. Både Albacete og Toledo omtales som hovedstæder. Klimaet er kontinentalt med varme somre og kolde vintre. Regionen dækker over 9 DOér, og den mest plantede druesort er den grønne Airen, som hovedsageligt bruges til brandy og bulkvin. Især i nyere tid er der i større grad blevet plantet blå sorter som Tempranillo , Cabernet Sauvignon, Garnacha og Monastrell både til blends og enkeltsortsvine.
Næringsdeklaration
330 kJ / 79 kcal
Indeholder sulfitter