Fakta
Løgismose Vino de Fiesta - ØKO
Forhandles hos
med forbehold for udsolgte varer
Løgismose Netto
Forhandles i Netto i udvalgte uger
Beskrivelse
Denne økologiske rødvin, som vi har valgt at kalde ”Vino de Fiesta”, kommer fra Jumilla-distriktet, der ligger mellem Valencia og Alicante i det sydøstlige Spanien. Nærmere bestemt kommer den fra den højt beliggende dal "Valle Hoya de Torres", der ligger i læ af de endnu højere bjerge "Sierra de La Cingla" og "Sierra de Los Gavilanes".
Området regnes for det historiske voksested for Monastrell-druen, som i franske klæder kaldes for Mourvèdre, og her er der tale om en ren Monastrell fra op til 60 år gamle vinstokke, hvoraf en del er den sjældne såkaldte "Pie Franco" variant. Det vil sige vinstokke, der står på de oprindelige rødder, fordi Phylloxera larverne der ellers lagde den europæiske vinindustri øde i forrige århundrede, simpelthen ikke spredte sig i områdets kalkholdige, sandede og stenede jord.
Druerne er manuelt høstede, og efter en soignering er alle stilke fjernet inden først gæringen og siden modningen i Thermo reguleret stål frem mod en let filtrering og aftapningen på flaske.
En charmerende, fyldig og saftig vin, der fornøjer med sine noter af blommer, brombær og mørke kirsebær og den vedvarende og intense eftersmag med fløjlsbløde tanniner.
Bestemt udsøgt til sæsonens festmiddage og kraftige retter med rødt kød, vildt eller klassisk julemad. Og bedst af alt findes den på vinhylderne i Netto, så den kan komme med i kurven, når resten af juleindkøbene gøres.
Producent
Bodega Xenysel er en af de yngre familieejede vingårde i Jumilla-distriktet mellem Valencia og Alicante i det sydøstlige Spanien. Nærmere bestemt i den højt beliggende dal "Valle Hoya de Torres", der ligger i læ af de endnu højere bjerge "Sierra de La Cingla" og "Sierra de Los Gavilanes" og er kendt som det historiske spanske voksested for Monastrell-druen, som i franske klæder kaldes for Mourvèdre.
Vingården blev etableret i 2006, da ægteparret Fina María Martínez Ortiz og José María Martínez Verdú besluttede, at de ikke længere ville sælge al frugten fra familiens vinstokke til kooperativerne og grossisterne. I starten kaldte de deres projekt for Viñedos y Bodegas J.M. Martinez Verdu, men da en af deres tidlige eksportkunder fortalte dem at navnet ikke ligefrem var befordrende for markedsføringen besluttede de at bryde med traditionen der byder at det er familienavnet, der skal markedsføres.
I stedet blev det til Xenysel eller Xe-Ny-Sel. En sammentrækning af navnene på Fina og Josés 3 døtre Xenia, Nydia og Selene og dermed en kærlighedserklæring til the next generation.
Xenysel har omkring 200 ha. med vinstokke i de blide bakker omkring Bodegaen. Naturligvis overvejende Monastrell og herunder 70 ha. med op til 70 år gamle vinstokke, der står som "Pie Franco". Det vil sige vinstokke podet på de oprindelige europæiske rødder, fordi Phylloxera larverne der ellers lagde den europæiske vinindustri øde i forrige århundrede, simpelthen ikke spredte sig i områdets kalkholdige, sandede og stenede jord.
I de første år blev hovedparten af frugten solgt fra, men efterhånden som Bodega Xenysel har fået fat i eksportmarkederne, beholder familien nu næsten hele høsten, som forvandles vin på den oprindelige mere end 100 år gamle landbrugsejendom, som nu er blevet udvidet og indrettet med moderne vinifikationsfaciliteter og et større batteri af franske og amerikanske fade.
Samtidig er alle vinstokke under konvertering til økologi, men Fina María fortæller, at der er tale om en langsom og velovervejet omstilling. Ikke fordi familien ikke allerede kunne sælge langt flere økologiske vine, men fordi den lovfæstede omstillingsperiode på bare 3 år ifølge Fina Mari er både urealistisk og uansvarlig. Vinstokkene kan slet ikke følge med.
I Løgismose samarbejder vi med Bodega Xenysel med henblik på at skabe smagrige vine til Netto, som sælges som særlige cuvéer med Løgismose label.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter