Fakta
- 6 stk. 4.564,50
2022 Meursault Clos Saint Félix Monopole
- 6 stk. 4.564,50
895,-
1.193,33 pr. l.
6 stk.
4.564,50
760,75 pr stk.
Spar 805,50
Anbefalinger
Jasper Morris Inside Burgundy
89-92
Jasper Morris - Oktober 2023
Bill Nanson's Burgundy Report
More airy – a faint suggestion of reduction. More depth and power but certainly in the more mineral register. Fluid middle and finishing flavours. Super wine. Bill Nanson - Januar 2024
Beskrivelse
Den unge Nicolas Mestre, der nu har taget helt over efter faderen Jean-Francois i noget, der ligner et lykkeligt generationsskifte, er nu for alvor begyndt at sætte sit præg på vinene fra Domaine Michelot. Ikke noget revolutionerne, men en stille insisteren på terroir frem for fad, hvor vinene nu uanset prestige niveau modelleres efter den næsten sammen skabelon, hvor målet er at få frugten og mineraliteten til at stråle, med den dejlige sidegevinst at diversiteten mellem de forskellige vine accentueres.
Clos St. Felix er et delvis muromkranset "Monopole" på bare 0,82 ha. med snart 50 år gamle vinstokke, som bogstaveligt talt befinder sig vingårdens baghave. Af uforklarlige årsager modner druerne lidt tidlige på dette sted, og det er derfor altid her, høsten indledes. Monopolets navn kan føres til midten af 17-hunredetallet, hvor muren omkring vinmarken blev opført af Monsieur Thirou de Saint Felix, der dengang havde ansvaret for Kong Louis XV’s besiddelser i Bourgogne.
Druerne blev plukket fra den 26. august og frem til den 6. september med en soignering af drueklaserne allerede ude blandt vinstokkene inden frugten blev transporteret den korte vej til La Cuverie i specialdesignede stål kar. Her bliver klaserne gennemgået nok engang inden de hele klaser går direkte i den pneumatiske presse, hvor der langsomt presses til bare omkring 60% for kun at få et touch af bitterstofferne fra stilke, kerner og skaller.
Den frit løbende most lov får lov til at bundfælde sig koldt natten over inden den fyldes i bruge fade og det voksende batteri af amforaer og store glasballoner, som Nicolas Mestre - Inspireret af blandt andre ikonet Fabien Duperray - har investeret i for at reducere mikrooxyderingen og for at fremme frugten, friskheden og fornemmelsen af terroir.
Mosten blev forvandlet til vin med tilsætning af lidt udvalgte gærstammer til sidst for at ramme det helt tørre udtryk, og vinene modner 10-12 måneder i de forskellige beholdere inden den endelige cuvée sammenstikkes i en lille ståltank hvor den modner videre i yderligere 6 måneder frem mod aftapningen på flaske og om nødvenligt en let filtrering.
En klassiker både for Michelot og for Løgismose. En generøs, men ikke opulent Meursault hvor den beherskede fadlagring diskret spiller op til og sammen med den fine frugt og den friske syre. Dejlige buketter af hvide forårsblomster og en snert af vanilje, som forenes med røde æbler, havtorn og noter af pirrende mundvandsdrivende lime og moden citrus. Textbook!
En dejlig vin sammen med et bredt udvalg af fisk og skaldyr og også lyse flyvske retter med fasan eller kyllinger, der har boet på en fornem adresse.
“In 2022 we took our time to harvest – we weren’t pressed to harvest everything at once and I’m very happy with the result. Our 2022s were racked in July and they are now all in tank.” Nicolas Mestre – Oktober 2023
Producent
Dette er en af hjørnestene i Løgismoses sortiment. Domaine Michelot har været med næsten lige fra starten og blev med årerne indbegrebet af familien Grønlykke ’s store passion for Bourgogne.
Samarbejdet startede for årtier siden dengang den unge, visionære Bernard Michelot lige var kommet til, og havde sat sig for at løfte 4 generationers arbejde til et hidtil uset niveau.
I 1993 blev det hans svigersøn, Jean-Francois Mestres tur til at overtage ansvaret i kælderen, og på god gammeldags manér er det nu Jean-Francois og hustruen Chantal Michelot ’s søn, Nicolas Mestre, som har fået overrakt dirigentstokken i kælderen.
Vi har på vores rejser i Bourgogne tit været forbi den fine gamle kælder i Meursault, og hver gang er vi efter smagningen af de friske årgange blevet beværtet med ældre flasker fra familiens private kælder. Ofte har der været tale om vine, der både havde 10 og 15 år på bagen og hver gang er vi blevet imponerede over, hvor friske og vitale selv de ældste flasker vedblev med at være.
Michelots stil har altid været og er fortsat ultraklassisk, og håndteringen af fadene er intet mindre end mesterlig. Vinene bliver omhyggeligt beskyttet mod ilt gennem hele vinificeringsprocessen, og de elegante aromaer i druerne fra de lavtydende vinstokke har aldrig fået lov til at gemme sig helt væk bag ved træet, sådan som det sker hos mange af de andre vinbønder i Meursault.
Med årene har den næsten virtuos jonglering med fadene i kælderen ført til færre nye fade og kortere modningstid, og i dag overstiger andelen af nye fade sjældent de 20% ligesom fadlagringen konsekvent afsluttes efter allerhøjest 12 måneder hvorefter vinene får lov til at modne videre frem mod aftapningen i cement, rustfrit stål og nu også et mindre batteri af amphoraer.
Data & fakta:
- Druesorter: Overvejende Chardonnay, men nu også Pinot Noir
- Praksis: Stadig konventionel i vinmarken med anvendelse af moderne bekæmpelsesmidler, når de klimatiske udfordringer begynder at tårne sig op. Bortset fra chaptalisering lav interventionen i kælderen uden brug fremmede gærstammer og med kun moderat svovlbehandling
- Kunstgødning: Nej
- Plantebeskyttelse: Kobber og svovl
- Manuel høst: Ja
- Tilplantet areal: 19 ha. og udelukkende frugt fra egne marker
- Årlig produktion: Omkring 120.000 flasker fordelt på 18 forskellige vine heriblandt 4 Premier Cru og 7 Lieux-Dits alle i Meursault
- Certifikater: Ingen
- Relation: En skattet del af Løgismose familien siden 1979
Du finder vores aktuelle udvalg af vine fra Domaine Michelot her
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Meursault ligger mellem Monthelie og Puligny-Montrachet på Cote de Beaune i Bourgogne. Appellationen er relativt stor og dækker knap 400 ha vinmarker, heraf er ca 1/4 klassificeret som Premier Cru. Ingen marker i Meursault har Grand Cru status. Både rød og hvidvin kan produceres indenfor appellationen, og hvidvin på Chardonnay udgør ca 98% af produktionen. Meursault er kendt for fyldige og fadprægede hvidvine typisk med udprægede smørtoner, der trods Grand Cru markernes fravær inden for kommunegrænsen kan måle sig i kvalitet med vinene fra Chassagne-Montrachet og Puligny-Montrachet.Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter