Fakta
- 6 stk. 3.952,50
Meursault
- 6 stk. 3.952,50
775,-
1.033,33 pr. l.
6 stk.
3.952,50
658,75 pr stk.
Spar 697,50
Anbefalinger
Jasper Morris Inside Burgundy
89-92
Jasper Morris - Oktober 2023
Beskrivelse
Selvom Michelot efterhånden producerer 6 forskellige vine fra specifikke Lieu-Dits i Meursault, fastholder familien denne generiske Meursault som den centrale vin i flokken, fordi man her udfolder blandingens ædle kunst og demonstrerer, at frugten fra forskellige terroirs kan komplimentere hinanden på en sådan måde, at den endelige cuvée nogle gange bliver mere overdådig, end de vine den er sammenstukket af.
Der er tale om frugt fra de 4 Lieu-Dits Narvaux, Casse-Têtes, Grands Charrons og Sous la Velle, der ligger i en halvcirkel fra klokken 12 til klokken 19 omkring de 3 Premier Cru marker Genevrières, Poruzot og Les Gouttes d'Or, samt frugt fra en håndfuld helt små jordlodder, som Nicolas Mestre ikke specificerer.
Høsten er manuel med en soignering af drueklaserne allerede ude blandt vinstokkene, hvorefter frugten transporteres frem til La Cuverie i specialdesignede rustfri stål kar. Her bliver klaserne gennemgået nok engang, inden de hele klaser går direkte i den pneumatiske presse. Herefter får den frit løbende most lov til at sætte sig natten over inden den fyldes på overvejende brugte, men også nogle få nye fade, hvor gæringen går i gang uden tilsætning af fremmede gærstammer. Vinen modner efterfølgende 10 måneder dels i fadene, dels i amfora , dels i store glasballoner inden den endelige cuvée sammenstikkes i rustfrit stål, hvor de forskellige vine får lov til at smelte sammen i yderligere 5-6 måneder inden den (om nødvendigt) klares og/eller filtreres i forbindelse med aftapningen på flaske.
Klassisk ungdommelig Meursault med frisk kærnet smør, vanilje, ristede nødder og andre delikate fad noter og selvfølgelig røde æbler og masser af moden citrus til næsen. Derpå elegant, aromatisk og fint koncentreret med saftig citrus og fascinerende mineralitet til sidst.
En dejlig vin sammen med et bredt udvalg af fisk og skaldyr og også lyse flyvske retter med vild fasan eller kyllinger, der har boet på en fornem adresse. Alt sammen gerne sammen med en af de ægte cremede saucer, så vinen ikke får lov til at stjæle hele opmærksomheden.
“In 2022 we took our time to harvest – we weren’t pressed to harvest everything at once and I’m very happy with the result. Our 2022s were racked in July and they are now all in tank.” Nicolas Mestre – Oktober 2023
Producent
Dette er en af hjørnestene i Løgismoses sortiment. Domaine Michelot har været med næsten lige fra starten og blev med årerne indbegrebet af familien Grønlykke ’s store passion for Bourgogne.
Samarbejdet startede for årtier siden dengang den unge, visionære Bernard Michelot lige var kommet til, og havde sat sig for at løfte 4 generationers arbejde til et hidtil uset niveau.
I 1993 blev det hans svigersøn, Jean-Francois Mestres tur til at overtage ansvaret i kælderen, og på god gammeldags manér er det nu Jean-Francois og hustruen Chantal Michelot ’s søn, Nicolas Mestre, som har fået overrakt dirigentstokken i kælderen.
Vi har på vores rejser i Bourgogne tit været forbi den fine gamle kælder i Meursault, og hver gang er vi efter smagningen af de friske årgange blevet beværtet med ældre flasker fra familiens private kælder. Ofte har der været tale om vine, der både havde 10 og 15 år på bagen og hver gang er vi blevet imponerede over, hvor friske og vitale selv de ældste flasker vedblev med at være.
Michelots stil har altid været og er fortsat ultraklassisk, og håndteringen af fadene er intet mindre end mesterlig. Vinene bliver omhyggeligt beskyttet mod ilt gennem hele vinificeringsprocessen, og de elegante aromaer i druerne fra de lavtydende vinstokke har aldrig fået lov til at gemme sig helt væk bag ved træet, sådan som det sker hos mange af de andre vinbønder i Meursault.
Med årene har den næsten virtuos jonglering med fadene i kælderen ført til færre nye fade og kortere modningstid, og i dag overstiger andelen af nye fade sjældent de 20% ligesom fadlagringen konsekvent afsluttes efter allerhøjest 12 måneder hvorefter vinene får lov til at modne videre frem mod aftapningen i cement, rustfrit stål og nu også et mindre batteri af amphoraer.
Data & fakta:
- Druesorter: Overvejende Chardonnay, men nu også Pinot Noir
- Praksis: Stadig konventionel i vinmarken med anvendelse af moderne bekæmpelsesmidler, når de klimatiske udfordringer begynder at tårne sig op. Bortset fra chaptalisering lav interventionen i kælderen uden brug fremmede gærstammer og med kun moderat svovlbehandling
- Kunstgødning: Nej
- Plantebeskyttelse: Kobber og svovl
- Manuel høst: Ja
- Tilplantet areal: 19 ha. og udelukkende frugt fra egne marker
- Årlig produktion: Omkring 120.000 flasker fordelt på 18 forskellige vine heriblandt 4 Premier Cru og 7 Lieux-Dits alle i Meursault
- Certifikater: Ingen
- Relation: En skattet del af Løgismose familien siden 1979
Du finder vores aktuelle udvalg af vine fra Domaine Michelot her
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Meursault ligger mellem Monthelie og Puligny-Montrachet på Cote de Beaune i Bourgogne. Appellationen er relativt stor og dækker knap 400 ha vinmarker, heraf er ca 1/4 klassificeret som Premier Cru. Ingen marker i Meursault har Grand Cru status. Både rød og hvidvin kan produceres indenfor appellationen, og hvidvin på Chardonnay udgør ca 98% af produktionen. Meursault er kendt for fyldige og fadprægede hvidvine typisk med udprægede smørtoner, der trods Grand Cru markernes fravær inden for kommunegrænsen kan måle sig i kvalitet med vinene fra Chassagne-Montrachet og Puligny-Montrachet.Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter