Fakta
- 6 stk. 1.800,30
Pinot Gris Sonnenglanz Grand Cru - BIO
- 6 stk. 1.800,30
353,-
470,67 pr. l.
6 stk.
1.800,30
300,05 pr stk.
Spar 317,70
Anbefalinger
Wine Enthusiast
94
Anne Krebiehl MW - April 2017
Vinous by Antonio Galloni
92+
Ian D'Agata - December 2015
James Suckling
93
September 2015
La Revue du Vin de France
93
Guide vert 2017
Robert Parker - The Wine Advocate
91+
Stephan Reinhardt - September 2015
Beskrivelse
Jean-Christophe Bott-Geyl har knap 1 hektar med i hans optik forholdsvis unge vinstokke (omkring 30 år!) på Grand Cru marken Sonnenglanz oppe bag landsbyen Beblenheim, hvor er familien holder til.
Sonnenglanz skråningen er ret leret, men der er også en del små kalksten, som dels holder på varmen, dels bidrager til den mineralitet, som man ofte finder i vinene. Skråningen vender mod sydøst og er kendt for et lidt mere tørt mikroklima end de omkring liggende marker, og det er godt for Pinot Gris, siger Jean-Christophe, og fortæller videre, at vinene bliver født med muligheden for at blive rigere, mere magtfulde og mere overdådige, hvis de lige får et par år i flasken, så herlighederne får tid til at begynde at folde sig ud.
Druerne høstes med håndkraft, og transporteres derpå i 40 kilos plastikkasser den lille km., der er, over til kælderen i Beblenheim. Her gennemgås druerne for defekter inden de presses, hvorefter mosten får lov til at sætte sig og bundfælde i 3-4 døgn i den efterårskolde kælder. Herefter fyldes mosten på et af kælderens store gamle neutrale fade, hvor gæringen langsomt og på naturlig vis går i gang uden tilsætning af fremmede gærceller.
Gæringen fortsætter ved lav temperatur i 4 til 7 måneder afhængig af sukkerindholdet i mosten, temperaturen i kælderen og med Jean-Christophes ord ”vinens temperament”. Efter gæringen er afsluttet hviler vinen sur lie i yderlige 3-6 måneder inden aftapningen på flaske uden klaring eller filtrering, men med behersket tilsætning af svovl. Herefter gemmer Jean-Christophe vinen væk i 1 år, eller indtil han mener, at den er klar til at møde verden.
En både stor og alsidig Pinot Gris, som udvikler sig markant i glasset. Vælg derfor gerne store glas eller plask den på en karaffel en times tid inden serveringen! Javist. Selv i sit 10. år har vinen meget den skal nå, og forude lokker en smuk drikke periode på måske yderligere 5-10 år.
Nyd den ikke blot til de forskellige frokost- og fiskeretter, men gerne også gerne der, hvor proppen ellers ville forlade en flaske rødvin.
Producent
”Det var Thomas Rode fra Kong Hans der udtrykkeligt forklarede mig, at det var bydende nødvendigt, for restauranten at kunne servere disse vine for gæsterne. Et vink med en vognstang som var umuligt at overhøre og jeg har været lykkelig for det siden.
Sammen med Karsten fra Falsled Kro og Thilde fra Kong Hans besøgte jeg huset i slutningen af marts 2006. Earl Bott, som sammen med Madame Geyl grundlagde domainet, fortalte familiens historie og guidede os gennem en grandios smagning af de utrolige vine. Earl Bott var meget vidende, men som han selv sagde; en mand af få ord. Vi kunne få meget mere at vide af sønnen Jean-Christophe, han elsker at snakke.
Jean-Christophe var i Canada med sin kone Valérie og jeg havde talt med ham i telefonen mange gange, så jeg vidste at han var en ildsjæl. Det var således også da Jean -Christophe, i 1990 i en alder af 20 år (officielt i 1993) overtager, at huset Bott-Geyl begynder at arbejde sig op blandt den absolutte top af Alsaces vinhuse og i de senere år er det begyndt at gå virkeligt stærkt.
Valerie og han var på fransk visit hos i maj 2006, og her fik jeg under en hyggelig frokost i Tivoli rig lejlighed til at høre hans entusiastiske holdning til kvalitet og vin: at naturen forbliver ren, at man har respekt for hvad en vinstok kan yde, at man høster skånsomt, hvor vigtigt det er at man undgår tilsætninger af forskellige stoffer, og hvor vigtigt det er at følge med i de fremskridt der er i vinbranchen ikke kun i Frankrig men overalt på kloden. Det er lidt utroligt at høre en mand tale begejstret om et arbejde som er så hårdt, i stenet jord, på stejle skråninger i regn og brændende sol.
Selv om Jean-Christophe er ved at være en berømt mand er her tale om en ægte vinbonde med hænder så ru som en vinstok.”
Christian Grønlykke, tidligere direktør i Løgismose Vin
Domaine Bott-Geyl har været en del af Løgismose familien siden sommeren 2006. Se det aktuelle udvalg fra Domaine Bott-Geyl her
Oprindelse
Region
Alsace ligger i det nordøstlige hjørne af Frankrig. Mod vest flankeres regionen af Vogeser bjergene og mod øst grænsen til Tyskland og Rhin-floden. Vinmarkerne ligger gennemgående på de nedre dele af Vogerserne og spænder over ca 185 km fra nord til syd og ca 40 km fra øst til vest. Bjergene giver læ for nedbør, så trods den nordlige beliggenhed er Alsace er tørt og lunt område med mange solskindstimer. Regionen har af flere omgange været under tysk herredømme, om indflydelsen er tydelig både i flaskeform, druesorter og lokalbenævnelser. Regionen dækker 3 nøgleappellationer: Alsace, Alsace Grand Cru og Cremant d'Alsace og kendes hovedsageligt for hvidvine på Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris og Alsace samt mousserende vine. Der produceres også en smule rødvin på Pinot Noir
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter