Fakta
- 6 stk. 1.657,50
2022 Pouilly-Fumé Les Cris
- 6 stk. 1.657,50
325,-
433,33 pr. l.
6 stk.
1.657,50
276,25 pr stk.
Spar 292,50
Anbefalinger
winedoctor by Chris Kissack
91-93
From a Portlandian limestone terroir, as always, this brut de cuve sample begins with a sweet and fresh nose, with layers of white peach, crushed white limestone pebbles and gunpowder, all streaked with lime fruits. The palate follows up with a fresh polish, a supple and creamed integration of its layers, cut with a delightfully fresh mineral streak and a rather charming spear of acidity through the middle. Full and firm, with a flourish of grip through the middle, this has promise. Chris Kissack - Februar 2023
James Suckling
91
Stuart Pigott - Januar 2024
Beskrivelse
Denne Pouilly-Fumé Les Cris er den centrale cuvée fra Alain Cailbourdin og hans søn Loïc, som nu svinger taktstokken, både når det kommer til planlægningen af arbejdet i vinmarken og i kælderen. Vinen er fremstillet på druer fra 25-35 år gamle vinstokke, der alle vokser på Portlands kalksten dækket af et tyndt lag kiselholdigt muld (en jordbund som de lokale kalder Le Cris (cris er afledt af craie, hvilket betyder kridt) på en sydvestvendt skråning ned mod Loire-floden, med den smukkeste udsigt over mod Sancerre, de troner på bakketoppen i det fjerne ovre på den anden side af floden.
Høsten er som altid maskinel, og selvom druerne var smukt modne og næsten sygdomsfri, blev der som altid foretaget en soignering, da de ankom til kælderen. Herefter blev alle stilke fjernet forud for presningen hvorfra kun den frit løbende most blev anvendt. Ligesom sin far arbejder Loïc Cailbourdin heller ikke med en indledende koldgæring, men derimod med direkte alkoholisk gæring uden fremmede gærstammer i rustfrit stål. Vinen modner i 8 måneder hvor bundfaldet de første 6 regelmæssigt fedtes ind i vinen for at forøge det mineralske aftryk. Herefter sammenstikkes den endelige cuvée, som filtreres inden den tappes på flaske.
En elegant og her i 2022-årgangen overrasakende sprød Sauvignon, med noter af hvide blomster, ferskner, stikkelsbær, akacie og moden citrus. Aromatisk med en nærmest cremet midte og netop tilstrækkelig syrlighed og salt mineralitet til sidst. Fornem og en anelse fyldigere end flertallet af vinene fra Sancerre.
Fisk og skaldyr er en selvfølgelighed her. Gerne helt friskfanget gedde eller sandart fra Europas sidste vilde flod. Fjerkræ og kalvekød går også an, og vinens spændstige aromatik og læskende elementer gør dem også fortræffeligt som aperitif.
Producent
Domaine Cailbourdin blev etableret af Alain Cailbourdin. Han kom til Pouilly-Fumé for at hjælpe til under høsten, mens han gik på universitetet, og så var der hende der den lokale pige med det dejligste smil og det helt rigtige glimt i øjet. Alain slap aldrig væk igen, men arbejdede i stedet for en række forskellige producenter, og i 1980 producerede han i et hjørne af sin arbejdsgivers kælder for første gang sin egen vin fra 2 ha., som han havde fået råd til at købe året før.
I dag råder Domaine Cailbourdin over knap 18 hektar fordelt på 35 små veleksponerede parceller spredt ud over hele Pouilly-Fumé appellation. Omkring halvdelen er gamle vinstokke plantet i 1960'erne eller tidligere og den anden halvdel er yngre vinstokke fra udvalgte kloner, som Alain Cailbourdin selv har stukket i jorden.
Alain tilhører den yngre generation af vinmagere, som er dedikeret til kvalitet, og ikke bare store mængder af vin. Udbytterne er lave, metoderne er traditionelle og så er Alain en "terroirist", der tror på, at arbejdes skal gøres i marken, og at vinene siden skal fremstilles med et minimum af manipulation, så de får lov til at udtrykke netop de unikke karakteristika, som årgangen, mikroklimaet og især jordbunden bidrager med.
I de franske medier har vinene fra Domaine Cailbourdin været placeret blandt de bedste i Pouilly-Fumé i mere end 30 år, og også de engelsktalende guider blev tidligt venligt stemte. For eksempel noterede en ung Robert Parker, dengang han stadig selv dækkede Loire, at Alain Cailbourdin var "One of Pouilly-Fumé's Best Producers ****", og Wine Enthusiast har slet og ret klassificeret Alain Cailbourdin som en "Great Loire Producer", lige siden de pippede med flaget for ham første gang omkring årtusindeskiftet.
I de sidste 10 år har Alain haft den glæde at opleve at hans søn Lïoc har valgt at gribe stafetten, og i dag er det i stadig højere grad ham, der sætter dagsordenen og i takt med tiden trækker Domaine Cailbourdin i en stadig mere bæredygtig retning. Således har man i dag taget det adskillige skridt videre end dem der foreskrives i den franske Terra Vitis doktrin om at velsmagen altid skal være funderet på respekt for naturen og de mennesker som er involveret i produktionen. Således er det længe siden vinstokkene har været udsat for herbicider og pesticider. For flertallet af parcellernes vedkommende får høstmaskinen lov til at blive stående i garagen til fordel for den manuelle plukning af druerne, og når først høsten er i hus bliver familiens fåreflok sluppet løs blandt vikstokkene helt frem til knopspring i foråret.
Alain og Lïoc Cailbourdin producerer 4 forskellige vine, og selvom udstyret har fået en makeover i 2020 og en af vinene har taget navneforandring så er der i bund og grund tale om de samme terroirdrevne vine som vi i sin tid faldt for in introducerede i Danmark i Løgismoses Vinklub. Det vil sige 3 vine, der er Sauvignon Blanc klassik fra forskellige jordbundstyper, som gærer i stål uden fremmede gærstammer og modner længe på bærmen, og så en 4. vin, der alle årene har været Alain Cailbourdin's stolthed. En vin hvori han prøver at forene Sauvignon Blanc frugt, jordens mineralitet og fadets krydderi i et udtryk, der på én gang er kompleks, koncentreret og harmonisk.
Du finder de vine vi aktuelt har i sortiment fra Domaine Cailbourdin her
Oprindelse
Region
Loire er opkaldt efter floden Loire i det nordlige Frankrig, som med sine ca 1000 km er landets længste. Vinområderne ligger som perler på en snor fra Muscadet i den vestligste del ved udløbet i Atlanterhavet til Sancerre og Pouilly Fumé dybt inde i det centrale Frankrig. Loire dalen kaldes også Frankrigs have, og anses af mange for at være et decideret frugtparadis. Sauvignon Blanc trives godt i den indre del, hvor der fremstilles tørre hvidvine, men den centrale del er mere præget af Chenin Blanc. Variationen i vintyper er større for denne drue, og der fremstilles både stille og mousserende vine i varierende sødmegrader, samt ædelsøde vine. Rødvine laves hovedsageligt af Cabernet Franc men også Pinot Noir samt en håndfuld lokale sorter.Distrikt
Pouilly-Fumé ligger i den indre del af Loire dalen i det nordlige Frankrig og er sammen med nabo appellationen Sancerre blandt Loire dalens mest kendte og eftertragtede appellationer. Modsat Sancerre produceres der kun hvidvin i Pouilly-Fumé og eneste tilladte druesort er Sauvignon Blanc. Appellationen dækker ca 1200 ha, og jordbunden består gennemgående af mergel, kalksten og flint. Pouilly-Fumé er sædvanligvis lidt fyldigere end Sancerre og potentielt blandt verdens fineste udgaver af druesorten Sauvignon Blanc.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter