Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenTemaerBrunchNem hverdagBagningFrokostTapasBarenSnacksMortensaftenJul med LøgismoseJulefrokost med LøgismoseOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 2.034,90
Ribera Del Duero Cosecha ØKO
- 6 stk. 2.034,90
399,-
6 stk.
2.034,90
339,15 pr stk.
Spar 359,10
Anbefalinger
Tim Atkin - Master of Wine
93
Tin Atkin - December 2023
Beskrivelse
Mens Peter Sisseck angiveligt jubler på sidelinjen - han har i hvert fald ikke grund til andet - bevæger vennen og vinmageren Carlos de la Fuente sig fra den ene triumf til den næste. Således er denne Cosecha 2021, som tidligere kaldte sig Crianza, den 4. årgang på stribe, som kommer til at trække meget høje point og mange rosende ord hjem til Hacienda Monasterio. Bare vent og se!
Måske er det den nu fuldførte omlægningen til økologisk landbrug, som smitter af på smagen, måske er det et velvalgt lidt tidligere høsttidspunkt, eller måske er det indkøbet af flere og mindre ståltanke som betyder, at man bedre kan styre vinificeringen fra de forskellige parceller...
Carlos de la Fuente har mange håndtag at skrue på, og med mere end 25 trofaste år på posten som vinmager og med Peter Sisseck, som aldrig er længere væk end en tast på mobiltelefonen, sørger han for, at Hacienda Monasterio stråler smukkere end nogensinde.
Lidt mindre beskæring og grøn høst i vinmarken for siden at kunne holde sig på maksimum 15% alkohol. Manuel høst. Sortering af drueklaserne hvor de smukkeste lægges til side. Afstilkning af resten og endnu en sortering inden gæringen. Ingen knusningen af druerne inden gæringen i små rustfri ståltanke hvor op til 10% hele drueklaser indgår i en del af tankene. Ingen fremmede gærstammer. 3-5 ugers hvile i tankene efter gæringen inden vinen fyldes på franske fade. 25% nye. 18 måneders modning med 3-4 omstikninger under vejs. Klaring med friske økologiske æggehvider efter 12 måneder. Tapning uden yderligere intervention og endelig 12 måneders modning i flasken inden frigivelsen.
En herlig nærmest elegant Ribera del Duero hvor fadet igen allerede synes smukt integreret. Saftig og med fin pulserende mineralitet lige neden under den charmerende mørke frugt, der bliver anført af blommer og kirsebær som smelter sammen med lakrids, chokolade og friske urter efterhånden, som vinen får luft. Så velsmagende at det er svært at argumentere for IKKE at åbne flaskerne nu!
Hacienda Monasterio er certificeret af CAECyL (Consejo Agricultura Ecológica de Castilla y León).
Producent
Det var på Hacienda Monasterio, at Peter Sisseck grundlagde sin succes, og selv om han nu har gang i mange andre projekter, og Pingus er blevet en af verdens mest ombejlede vine, banker hans hjerte stadig varmt for Hacienda Monasterio. Faktisk har han indtil for få år siden haft sin spanske bolig i en fløj af Bodegaen og han fungerer stadig som en engageret rådgiver for vennen Carlos de la Fuente, som Peter hentede ind som vinmager tilbage i 1992 da han netop havde afsluttet sine studier på Universidad Miguel de Cervantes de Valladolid.
Hacienda Monasterio ligger i Pesquera de Duero ikke langt fra klosteret i Valbuena og legendariske Vega Sicilia, som netop låner klosterets navn til nogle af sine vine. Ejendommen blev købt af en gruppe danske investorer i slutningen af 1980'erne fra mægtige "Dehesa de los Canónigo", men allerede efter et par år var krypten tom hvorefter et firma i Sevilla blev sat til at administrere projektet indtil den fremadrettede finansiering kom på plads. Det skete i 1994 da en gruppe pengestærke vinelskere øjnede muligheder og investerede de millioner som manglede. Blandt de nye ejere var blandt andre salgschefen Carlos del Río, finansdirektøren Manuel Piñero og den øverste chef Francisco Guerrero for mægtige Grupo Jerez Garvey, der sidder tungt på den spanske hedvins- og spiritus industri. (Bodegas Garvey, Bodegas Osborne, Bodegas Fundador, Lustau, Alvaro Domecq m. fl.)
Peter Sisseck, der var blevet sat til at igangsætte projektet af de danske investorer, blev hængende på trods af det økonomiske uføre og på trods af at han egentlig skulle have været videre til californiske Ridge Vineyards. Og det er ikke forkert at hævde at konturerne til det vi senere skulle komme til at kende som Pingus blev tegnet i de år hvor Peter arbejde fuld tid på Hacienda Monasterio.
"Det første jeg gjorde, da jeg ankom her, var at smage så mange vine som muligt. Ikke overraskende var vinene Vega Sicilia de mest komplekse og meget klassiske i stilen. Pesquera, derimod var ikke nær så "kompliceret", men bød sig til gengæld til med en charmerende friskhed og en modernitet, som Vega Sicilia ikke rummede. Jeg besluttede derfor til sidst at få det bedste fra mine to forbilleder til at smelte sammen ved at bruge de samme druesorter som Vega Sicilia er rundet af, men forkorte modningstiden, ligesom Alejandro Fernández gjorde med Pesquera; men i stedet for at bruge amerikansk ej introducerede vi de franske fade".
Hacienda Monasterio strakte sig oprindeligt over 160 ha. hvoraf 78 var tilplantet med vinstokke, men det seneste er at man har købt yderligere 20 tilstødende ha. for i løbet af de kommende år at kunne sikre en mere stabil mindste produktion og derved også efterkomme den stigende efterspørgsel i de knap så gavmilde årgange. Samtidig er man ved at udskifte de rustfri ståltanke til mindre modeller, så man i højere grad kan gære frugten fra de forskellige parceller hver for sig og efterstræbe den "europæiske" friskhed og elegance.
Alle vinmarker hos Hacienda Monasterio har siden 2009 langsomt være under konvertering til økologisk produktion, og fra og med årgang 2014 er vinene certificeret økologiske af CAECIL, som står for "Consejo Agricultura Ecológica de Castilla y León".
Du finder de aktuelle vine fra Hacienda Monasterio her
Oprindelse
Region
Castilla Y León ligger nordvest for Madrid og er den største af Spaniens 17 regioner. Klimaet er kontinentalt med store udsving i temperaturen mellem dag og nat. Regionen dækker over 9 DO'er her iblandt nogle af Spaniens højst estimerede. Den langt overvejende del af produktionen er rødvin og Tempranillo regerer i Ribera del Duero og Toro, mens Mencia har sin højborg i Bierzo. Mest kendt for hvidvin er Rueda, hvor der dyrkes både Verdejo, Viura og Sauvignon Blanc.Distrikt
Ribera del Duero ligger i regionen Castilla Y Leon i det nordlige Spanien og anses for at være en af landets bedste vindistrikter. Vinmarkerne spreder sig på hver side af Duero floden på et plateau mellem 500 og 900 moh. Klimaet er ekstremt kontinentalt med varme og tørre somre og råkolde vintre. Stort set hele produktionen udgøres af rødvin med hovedvægt på Tempranillo ledsaget af små mængder Albillo og Garnacha samt Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec. Garnacha bruges også til at lave små mængder rosévin.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter