Fakta
- 6 stk. 56.074,50
Ribera del Duero Pingus BIO
- 6 stk. 56.074,50
10.995,-
14.660,- pr. l.
6 stk.
56.074,50
9.345,75 pr stk.
Spar 9.895,50
Anbefalinger
Tim Atkin - Master of Wine
98
A brilliant wine that deserves its global reputation, Pingus uses grapes from two plots in La Horra - Barroso (three hectares) and San Cristóbal (one hectare) – and shows no sign of the higher yields of the 2020 vintage. Fermented with 20% whole bunches and entirely aged in older wood, it's a floral, refined, gracefully structured Tinto Fino showing svelte tannins, mint, raspberry and black cherry fruit, racy acidity and subtle wood. "It's not about fireworks," says Peter Sisseck. Maybe. But it’s certainly about balance, beauty and finesse. The Podium: Winemaking Legend Peter Sisseck Ribera del Duero Special Report 2022
James Suckling
98
December 2022
Robert Parker - The Wine Advocate
97-99
Luis Gutiérrez - Oktober 2021
Wine Spectator
95
Alison Napjus - Oktober 2022
Beskrivelse
Pingus er for længst blevet et ikon, som man kun nærmer sig, hvis man er i selskab med en lidt skødesløs bankrådgiver. Men det er også en vin, som især danske vinelskere bør spare op til for bare en sjælden gang i mellem at opleve, hvorledes vinen i de senere årgange er blevet mere transparent, således at det er blevet nemmere at fornemme formatet, mens vinen stadig er vital og legesyg. Samtidig er det sympatisk, at ikke alle pengene ender i banken, men at en del også bruges til at forankre succesen og til forsøg på at sikre den fremtidige indtjening. Således har Peter Sisseck, som en af de eneste vinmagere på planeten, betalt kassen for at imødegå frosten i foråret. Han har fået installeret ventilatorer/varmluftsblæsere omkring de parceller, som leverer frugten til guldægget Pingus!
Den britiske Master og Wine Tim Atkin har regelmæssigt besøgt Ribera del Duero siden starten af 1990'erne, og siden han for nogle år siden af det lokale Consejo Regulador blev opfordret til at afholde en serie af såkaldte Master Classes for sommelierer, journalister og importører i Storbritannien, er han givet den person, som har det dybeste kendskab til vinene fra Spaniens førende rødvinsdistrikt.
I efteråret 2022 kom hans 6. rapport som igen kort og godt hedder "Ribera del Duero Top-100”, men reelt er der tale om mere end det. Nemlig et imponerende øjebliksbillede af hierarkiet i Ribera del Duero funderet på smagningen af de senest frigivne vine fra over halvdelen af producenter i distriktet. Denne gang 578 vine fra 160 Bodegaer, og det interessante er, at i de første 5 år, som rapporten blev udarbejdet, så har det været de samme 3 Bodegaer, som kærligt har lagt arm om de 3 topplaceringer. Nemlig legenden Vega Sicilia, den nye duks i klassen Dominio de Es og så Peter Sisseck og hans Dominio de Pingus. Og sådan er det næsten også i Tim Atkins 6. rapport. Pingus deler førstepladsen med Vega Sicilia og Bodegas Valdaya Mirum, som lige formåede at stryge forbi Dominio de Es.
Igen i 2020 blev der satset på lidt højere udbytter og en lidt tidligere høst i forsøget på at efterstræbe en lidt friskere balance i vinen, og netop den tidlige høst blev Peters held i 2020. Han startede den 7. september, og da "helvede brød løs" med 60-70 mm. regn natten til den 18. september, var hans høstarbejdere netop færdige på de to parceller ovenfor La Horra, som leverer frugten til Pingus. (”San Cristobal" og ”Barrosso”, som ligger med 400 meter imellem sig og begge er tilplantet i 1929 som en del af den første generation af post-phylloxera vinstokke podet på den oprindelige Riparia grundstamme)
Peter leger lige som mange andre af tidens vinmagere, der er oppe på beatet, med vinifikation af de hele drueklaser, og her i 2020 var det omkring 20% af klaserne, som havde så smukt modnede stilke, at de kom med op i de 2.000 liters franske fade, hvor Pingus kommer til verden. Det har i et par år været slut med nye fade og i stedet anvendes franske 228 liters fade, som er blevet brugt til Flor de Pingus en enkelt gang. I 2020 trådte Peter igen på fad bremsen, og en del af vinen forblev således oppe i de store fade i alle 21 måneder frem mod det endelige sammenstik og aftapningen på flaske, der som sædvanlig skete uden klaring eller filtrering.
I Løgismose elsker vi Peter Sisseck for alt, hvad han står for. Hans konstante stræben efter det bedre, hans selvkritik, hans intelligente tilgang til vinfremstillingen og ikke mindst hans evne til at forvandle druer til noget helt særligt uanset hvor i verden, han rører ved dem. Vi er således på forhånd begejstrede, og føler ingen trang til at placere denne 25. jubilæumsudgave af Pingus (vinen blev ikke produceret i 2002) ind i kavalkaden af majestætiske vine. Det har bare været vidunderligt at være med på rejsen lige fra dengang vinen blev dobbeltmodnet på små nye franske fade og frem til nu, hvor de nye fade er pensioneret. Så vi lader Peter Sisseck få det sidste ord: ” 2020 gave me all the stuff I was hoping for – a beautiful balance.”
Producent
Dette er som bekendt det mest berømte danske fingeraftryk i vinens verden, og få andre spanske vine - om nogen - har opnået så stor international anerkendelse som Pingus. Således er Pingus en af de meget få vine, der i nyere tid er blevet føjet til rækken af verdens mest eftertragtede vine og i dag rangerer den på linje med f.eks. Coche-Dury's Corton Charlemagne, Guigal's "LaLaLa" vine og Giacomo Conterno's Barolo Monfortino for blot at nævne 3 af de største.
Pingus er blevet kendt og agtet overalt, hvor stor vin er på dagsordenen, og ligesom de andre helt store navne rummer Pingus en kvalitet og ultimativ intensitet, der gør den til Peter Sissecks unikke signatur vin.
Peter kom til Spanien i 1993 for at lede et nyt projekt finansieret af danske investorer. Han fik en stor pose penge til at udvikle Hacienda Monasterio i Ribera del Duero til et mønster vinbrug, men sideløbende med det puslede han i sin sparsomme fritid med sit eget lille projekt funderet på købte Tempranillo druer fra et par små parceller med gamle vinstokke ikke langt fra de vinmarker der støber det stof legenden Vega Sicilia er skabt af.
Projektet fik navnet "Pingus" som var Peters kælenavn i barndommen, og da han dukkede op med et par prøveflasker af den førstefødte 1995'er hos Corney & Barrow i London i marts 1996 blev en legende født. Til stede kom også en hvis Robert Parker, som senere udtalte, at dette var den største unge rødvin fra Spanien han nogensinde havde smagt, hvorefter han kvitterede med de nu historiske 96-100 point i augustnummeret af Wine Advocate, et fuldt år inden vinen overhovedet kom i handelen.
Forhåndsinteressen antog hysteriske dimensioner og da endelig de blot 3.900 flasker kom i handelen 6 dobledes priserne inden 1996 årgangen så dagens lys. Dette gav Peter en uventet chance for at realisere drømmen om at få fod under eget bord, og kort efter gav han delvis slip på tøjlerne hos Hacienda Monasterio, for at forfølge drømmen om at presse Tempranillo til dens ypperste grænse i Ribera del Duero.
Peters faste beslutning om at springe ud i vinens verden stammer fra hans barndoms besøg i Bordeaux hos onklen Peter Vinding-Diers. Her lod han sig fascinere af de elementer der indgår i jobbet på en vingård, og selvom Pingus i den grad besidder spansk temperament var og er inspirationen til vinen hentet i Bordeaux nærmere bestemt i det arbejde og de tanker som ligger bag vine som Le Pin og Valandraud.
Oprindelse
Region
Castilla Y León ligger nordvest for Madrid og er den største af Spaniens 17 regioner. Klimaet er kontinentalt med store udsving i temperaturen mellem dag og nat. Regionen dækker over 9 DO'er her iblandt nogle af Spaniens højst estimerede. Den langt overvejende del af produktionen er rødvin og Tempranillo regerer i Ribera del Duero og Toro, mens Mencia har sin højborg i Bierzo. Mest kendt for hvidvin er Rueda, hvor der dyrkes både Verdejo, Viura og Sauvignon Blanc.Distrikt
Ribera del Duero ligger i regionen Castilla Y Leon i det nordlige Spanien og anses for at være en af landets bedste vindistrikter. Vinmarkerne spreder sig på hver side af Duero floden på et plateau mellem 500 og 900 moh. Klimaet er ekstremt kontinentalt med varme og tørre somre og råkolde vintre. Stort set hele produktionen udgøres af rødvin med hovedvægt på Tempranillo ledsaget af små mængder Albillo og Garnacha samt Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec. Garnacha bruges også til at lave små mængder rosévin.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter