Fakta
- 6 stk. 4.590,-
Riesling Ried Schütt Smaragd
- 6 stk. 4.590,-
900,-
1.200,- pr. l.
6 stk.
4.590,-
765,- pr stk.
Spar 810,-
Anbefalinger
Falstaff Magazin
95-97
Falstaff Weinguide 2009
Vinous by Antonio Galloni
95
Peter Moser - November 2009
Beskrivelse
Med denne Riesling har vi umiskendeligt fat i Østrig og umiskendeligt fat i Emmerich Knoll som år efter år formår at tilføre sine vine et helt særligt og forførende DNA, som gør dette til en af de 2-3 mest respekterede vinprofiler i Østrig. Stilen er på en gang fyldig og raffineret og så er de bedste af vinene kendt for deres imponerende holdbarhed og potentiale for at udvikle sig frem mod det sublime i flasken. Noget denne Riesling, som stadig er inde i en yderst generøs periode, er et fremragende eksempel på.
Der er tale om frugt fra Ried Schütt marken, der ligger som en grøft (Mentalgraben) nedenfor Höhereck og egentlig består af materiale, der i årtusinder er eroderet ned fra det stejle Loibenberg, hvor Knoll har nogle af de bedst eksponerede parceller oppe bag jernbanen på Dürnstein siden af det knejsende vartegn Franzosendenkmal.
Fordi Knoll blot genplanter de vinstokke, som ikke trives, er der tale om yngre og meget gamle vinstokke i skøn forening, så når vi spørger ind til hvor gamle de vinstokke, der har leveret frugten er, svarer Emmerich Knoll Jr.: "Vi plukker op til 4 gange på Ried Schütt og i princippet burde det være frugten på de ældste vinstokke, som får lov til at modne til Smaragd, men egentlig ved vi det ikke. Gennemsnittet kan lige så vel være 40 som 60 år."
Druerne sorteres udelukkende i vinmarken og nede i kælderen bearbejdes de hele drueklaser med en slags træspader i flere timer for at knuse en del af druerne, så saften kan trække aromaer, mineraler og en lille smule garvesyre fra skind, kerner og stilke forud for presningen på 2. eller 3. dagen. Der gæres uden fremmede gærstammer i rustfrit stål og direkte i et gammelt østrigsk egefad uden temperaturkontrol.
Bare en langsom gæring i den vinterkølige kælder, der fortsætter i både fem og seks måneder indtil vinen uden manipulation falder til ro med et naturligt forhold mellem alkohol, syre og ofte en lille næsten umærkelig restsødme. Herefter modner vinen uden batonnage frem mod aftapningen på flaske, der finder sted i september måned uden klaring og som regel også uden filtrering.
Som altid en underfundig, fyldig, salt og delikat blomstrende Riesling med herlige associationer til hvide ferskner, reineclaude og passionsfrugt, der bliver spiddet af gnistrende ren, moden citrus. Meget aromatisk, fyldig og nærmest silkeagtig i munden inden den friske mineralitet stadig kommer blæsende og sørger for, at vinen også er læskende og i fuld balance. Simpelthen en unik vin som langsomt udfolder sig mod ekstraordinær kompleksitet og til sidst bliver til flydende kulturhistorie!
Bemærk at vinen har ligget i Emmerich Knolls kælder under optimale forhold frem til foråret 2024.
Producent
Weingut Knoll holder til i den lille by Unterloiben i Wachau distriktet et halvt hundrede kilometer vest for Wien. Det er en af de smukkeste strækninger på Donau-flodens løb gennem Østrig, og med sine små hyggelige byer, frodige sletter og svimlende stejle vinterrasser er det også et af de herligste vinområder i verden.
Familien Knoll har holdt til i Unterloiben i generationer, og i dag driver familien den dejlige restaurant Loibnerhof og så en af Østrigs allermest respekterede vingårde. Det er Emmerich senior og Emmerich junior, som deles om ansvaret i kælderen, og ud fra en meget konservativ, nogle ville sige gammeldags filosofi, har de i mere end 30 år hvert år produceret nogle af Østrigs allermest forrygende Grüner Veltliner og Riesling vine og så lidt for sjov og i forsvindende små mængder også Gelber Muskateller, Traminer, Chardonnay og Pinot Noir.
Kodeordene er ifølge Emmerich junior "Elegance og kompleksitet uden den umiddelbare glæde ved vinen i glasset sættes over styr". Resultat nås i princippet med enkle midler hvor en sen høst, og herefter så lidt indblanding som mulig er de to vigtigste elementer. Og når det kommer til de legendariske Smaragd vine går høsten først i gang når de fleste andre er ved at være færdige, og de fleste år fortsætter den trods den globale opvarmning til langt ind i november måned, hvor en betragtelig del af druerne er angrebet af ædelt råd, og hvor perioder med let nattefrost er en del af høstens uorden.
Udbyttet er ikke specielt lavt. Især Grüner Veltliner modner ifølge Knoll senior ved for kraftig beskæring for tidligt, og når derfor ikke at opleve de temperatursvingninger mellem nat og dag, som i det sene efterår beriger druerne med den aromatiske finesse og kompleksitet, som er forudsætningen for vine i verdensklasse.
Selvom vinstokkene alle kultiveres efter bæredygtige principper, hvor såvel herbicider som pesticider er fravalgt er produktionen formeldt konventionel fordi Emmerich Knoll Junior og flertallet af de andre producenter i Gebietsschutzverbandes Vinea Wachau ikke mener, det økologiske regelsæt er den rette løsning i det store perspektiv. I stedet deltager alle producenterne i et økologisk ukrudtsbekæmpelses projekt hvor man sætter "venlige" planter mellem vinstokkene for at fortrænge det problematisk højtvoksende, dybt rodfæstede ukrudt med stort vandbehov, og senest i 2023 vil alle i Vinea Wachau’s medlemmer være certificeret "Sustainable Austria".
Knoll junior har rejst verden rundt og set al den ny teknologi, som findes. Alligevel er alt ved det gamle hjemme i kælderen under Unterloiben 10 og nu også via en tunnel i kælderen under Unterloiben 132. Hver parcel i vinmarken har nu som før sit eget ege- eller akaciefad og størrelsen er tilpasset det forventede udbytte fra den sene høst til Smaragd vinene! Nogen år er der ikke nok vin til fadet, og så forbliver vinen på stål med interessante årgangsvariationer til følge, og på samme måde skifter de enkelte vine karakter, når det hvert 15. eller 20. år er blevet tid til at forny deres fad.
Weingut Knoll kultiverer godt 14 ha. og producerer omkring 120.000 flasker fordelt på 25 forskellige vine. Steinfeder og Federspiel vinene frigives i tidlige forår efter høsten og varsler havd vi har i vente når Smaragd kommer i løbet af september måned, og på forunderlig vis lykkes det hvert eneste år at fremtrylle nogle Wachau's mest imponerende vine, som byder på store oplevelser fra dag et, og for Smaragds vedkommende efter 10 år stadig er så friske og vitale, at man gerne tiltror dem yderligere 10 år i en god kælder.
Vinene fra Weingut Knoll tilhører verdens mest efterspurgte, mængderne er stærkt begrænsede og Løgismose er forpligtede til at sørge for at en stor andel af vinene ender på restauranter der på tallerkenerne kan matche det der skænkes i glassene. Løgismose's allokering er på 1.000-1.200 flasker om året afhængig af årgangens gavmildhed, og en række af vinene vil derfor være udsolgt i kortere eller længere perioder, ligesom vi ikke flager de ældre årgange vi indimellem får adgang til.
Knolls portofølge:
Steinfeder:
Grüner Veltliner
Riesling
Federspiel:
Grüner Veltliner
Grüner Veltliner Kreutles
Grüner Veltliner Trum
Riesling
Riesling Loibenberg
Gelber Muskateller
Pinot Noir Rosé
Smaragd:
Grüner Veltliner Kreutles
Grüner Veltliner Schütt
Grüner Veltliner Loibenberg
Grüner Veltliner Vinothekfüllung
Riesling Loibenberg
Riesling Kellerberg
Riesling Schütt
Riesling Vinothekfüllung
Gelber Muskateller
Traminer
Chardonnay
Andre:
Riesling Pfaffenberg Kabinett
Riesling Pfaffenberg Selection
Grüner Veltliner edelsüß
Riesling edelsüß
Gelber Muskateller edelsüß
Traminer edelsüß
Emmerich Knoll har været en del af Løgismose familien siden 2008.
Oprindelse
Region
Niederösterreich ligger i den nordøstlige del af Østrig, og regionen står for ca halvdelen af landets vinproduktion. 8 af Østrigs 6 officielle vindistrikter ligger i Niederösterreich og hovedvægten af vinene laves på Grüner Veltliner og Riesling samt Chardonnay, Zweigelt, Pinot Noir og Saint Laurent. Området er påvirket af varme vinde fra Pannonien i Ungarn, og flere steder i Niederösterreich er vinmarkerne placeret tæt ved floder. Af kendte vindistrikter i Niederösterreich kan nævnes Wachau Kremstal og Kamptal.
Distrikt
Wachau er et lille, prestigefyldt vindistrikt langs Donaufloden i regionen Niederösterreich i Østrig. Distriktets vinmarker er centreret på stejle skråninger ned mod floden, hvor af flere er terrasserede og sydvendte. Jordbunden er præget af aflejringer fra floden med både sand, grus og løss. De lune somre med rigeligt sollys resulterer i kraftfulde intense udgaver af Grüner Veltliner og Riesling, som klassificeres efter et særligt system kun anvendt i Wachau. Steinfeder er friske, sprøde vine under 11,5% alk, Federspiel er mere vægtige men stadig med elegance og max 12,5% alkohol. Top kategorien er Smaragd, som udgøres af fyldige, kraftfulde vine med alkohol over 12,5%.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter