Fakta
- 6 stk. 599,-
Roero Arneis San Vito
- 6 stk. 599,-
165,-
220,- pr. l.
6 stk.
599,-
99,83 pr stk.
Spar 391,-
Anbefalinger
James Suckling
90
Maj 2023
Wine Enthusiast
89
Jeff Porter - September 2023
Beskrivelse
I slutningen af 1960’erne var der kun få ha. tilbage tilplantet med druen Arneis, men en ihærdig indsats fra blandt andre den nu afdøde Alfredo Currado, der arbejdede hos Vietti, sikrede druens overlevelse, og i dag, hvor flere og flere producenter har indset at der godt kan tjenes gode penge på at producere hvide vine og at alt ikke behøver handle om Chardonnay og Sauvignon Blanc, er Arneis blevet genfødt med betydelig succes. Det tilplantede areal er blevet mangedoblet, og især i Roero, hvor druen opnåede DOCG-status i 2006, overstråler den de ellers udmærkede Nebbiolo og Barbera-vine hos en række af de bedste producenter.
Arneis betyder på piemontesisk dialekt ”den lille slyngel” angiveligt fordi, druen ikke er den nemmeste at arbejde med. Den er ikke videre frugtbar, den er modtagelig over for meldug, og i de varme år kan der komme til at mangle syre i mosten, hvorefter vinene i ukyndige hænder kommer til at savne friskhed.
Dette er ikke tilfældet hos Pelassa som på den sandede og mergelfyldte San Vito skråning ovenfor Montà Alba i 320 til 350 meters højde høster et druemateriale, som efter helklasepres, en kortbundfældning, omkring 12 dages kølig gæring i rustfrit stål og 6 måneders modning sur Lie efterfølgende modning ”sur lie” er blevet forvandlet til denne fint parfumeret vin, der dufter af hvide blomster og rummer associationer til såvel hvide ferskner, æbler og hasselnødder. Elegant, aromatisk, frisk og helt tør med en interessant lille bitterhed i eftersmagen.
Daniele Pelassa serverer gerne vinen til en af moderens fremragende pastaretter uanset hvilken sugo dagen byder på. For som han siger: ”Her i familien foretrækker vi at sende pastaen af sted med en forfriskende hvidvin. Rødvinene skal jo nok komme på bordet når secondi piatti bliver serveret.”
Producent
"Vi tør godt uden at ryste på hånden udnævne de to entusiastiske brødre Davide og Daniele Pelassa fra Azienda Vitivinicola Mario Pelassa til to af morgendagens stjerner."
Sådan skrev vi tilbage i 2010, da vi introducerede Pelassa i Danmark på et tidspunkt, hvor brødrene blot havde været i gang i en halv snes år. Og det kan nok være vi fik ret. Fra at være en af de der små producenter, der solgte det meste til de lokale og så til et par importører, som havde været så heldige at lægge vejen forbi, har de nu erobret verden. De store internationale vinmesser er blevet en del af dagsordenen, og via høje ratings og smukke ord fra nogle af de internationale anmeldere har deres vine fundet vej ind på vinkortet på seriøse restauranter i både Europa, Amerika og Asien.
Lidt af et eventyr for to brødre hvis far Mario Pelasse i sine sidste år blandt andet skrev følgende stikord til det, der kunne være blevet hans erindringer: "Det var i april 1950, da jeg endnu ikke fyldt 10 år, jeg indså, at det øjeblik var kommet, hvor jeg skulle give familie en hjælpende hånd. Vores mor var ikke længere blandt os, jeg var et af seks børn og vi boede beskedent, Så en mandag morgen stod jeg tidligt op, fyldte et par flasker med ung Nebbiolo og cyklede af sted mod Torino".
Det hører med til historien, at cyklen stod i den søvnige landsby Borgata Tucci i hjertet af det, vi i dag kalder Roero distriktet, hvorfra der var et halvt hundrede km. ind til storbyen. Så den lille Mario nåede selvfølgelig ikke så langt, men det gjorde han senere. Efter etableringen af vingården var det ham, der kørte rundt i familiens lille Fiat 635 lastbil, og leverede de store glasballoner med Nebbiolo og Barbera til den voksende skare af kunder. Det var dengang, Fiat’en var familiens største investering.
Selvom der nu er kommet vinmarker til både i Asti og Barolo og såmænd også et helt nyt vineri, så har David og Daniele Pelassa bevaret ydmygheden, omsorgen for detaljerne og ikke mindst en omfavnende gæstfrihed, når de tager imod sammen med deres mor Maria Teresa Viglione, som vi nu også kalder Teresina.
Hendes hjemmelavede pølser og intense pastaretter, som altid følger med, når der skal smages vin, har gang på gang betaget vores kunder, når vi har haft dem med på tur, og Daniele indkapsler da også meget godt det familiesammenhold, vi fornemmer, når han kigger kærligt på Teresina og siger: "la Mamma è semper la Mamma". Eller på dansk "vores mor vil altid være vores mor".
Efterhånden mere end 150.000 flasker fordelt på 14 forskellige vine, herunder de 2 Mario’s, der gemmer på historien om cyklen, de 2 topvine Barolo San Lorenzo og Roero Antaniolo og den charmerende søde specialitet Birbet.
Pelassa har været med i Løgismose familien siden efteråret 2010 og du finder de vine vi aktuelt har i sortiment her
Oprindelse
Region
Piemonte ligger i Nordvestitalien og er en af landets mest prestigefyldte vinregioner. Vinmarkerne ligger mellem Alperne i nordvest og Apenninerne i sydøst, og regionen udmærker sig ved at være domineret af lokale sorter som f.eks. Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Arneis og Cortese. Klimaet er gennemgående kontinentalt men præget af nærheden til bjerge, som begrænser nedbørsmængden. Stilmæssigt produceres en bred vifte af typer fra de tanninrige og længelevende vine fra Barolo, de saftige og friske Barbera vine, de lette hvidvine på Arneis og Cortese samt de søde, mousserende fra Asti på Moscato. En stor del af vinene i regionen produceres indenfor DOC og DOCG reglerne.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter