Fakta
- 6 stk. 1.269,90
Somontano Chardonnay Fermentado en Barrica
- 6 stk. 1.269,90
249,-
332,- pr. l.
6 stk.
1.269,90
211,65 pr stk.
Spar 224,10
Anbefalinger
James Suckling
90
November 2023
Guía Peñín
tidligere
Barrica 2021: 91-point i Guìã Peñìn 2023
Barrica 2020: 92-point i Guìã Peñìn 2022
Barrica 2019: 92-point i Guìã Peñìn 2021
Barrica 2018: 91-point i Guìã Peñìn 2020Jancis Robinson
15,5
Tamlyn Currin - Maj 2023
Beskrivelse
Dette er den meget fine fadgærede Chardonnay fra Enate, der ved lanceringen tilbage i 1992 løftede baren for, hvad vi kunne forvente af friskhed og finesse fra en fadgæret spansk hvidvin. Enate, eller Enate de Viñedos y Crianzas del Alto Aragón som de rettelig hedder, var dengang en helt ung virksomhed med ambitioner om at sætte Somontano på verdenskortet. Et projekt de i den grad er lykkedes med. Enate er således vokset fra de oprindelige 25 ha. til nu omkring 500 (!), og upåagtet væksten er denne Chardonnay Fermentado en Barrica forblevet et pejlemærke for en hel generation af vinmagere og er nu en nærmest ikonisk hvidvin i Spanien.
Frugten kommer fra 15 til 35 år gamle vinstokke, der står på nogle af Enates højest beliggende parceller (550-650 moh.) omkring landsbyerne Bachimaña, Planacor og Torrefierro. Der er tale om frugt fra 15 til 35 år gamle vinstokke, som er høstet maskinel i de tidlige morgentimer fra den 10. august og et par uger frem (noget af det tidlige der er registreret i Somontano) ovenpå en tør sommer med adskillige hedebølger, som virkelig fik vinstokkenes rødder til at række ned efter de sidste reserver af livgivende fugt.
Druerne er straks efter ankomsten til den 12.000 m2 store vingård anbragt i de pneumatiske presser, hvorefter mosten blev kølet ned til 8 ºC., så den kunne få sætte sig (bundfælde) natten over inden den blev fyldt på nye franske fade hvor både den alkoholisk og malolaktisk gæring samt modningen fandt sted. Vinen har fået lov til at udvikle sig i 7 måneder med battônage hver fjortende dag frem mod en klaring med bentonit, stabilisering ved -5 ºC. og aftapningen på flaske i marts 2023.
Som altid - og som allerede indikeret - en Chardonnay med en flot ramt balance mellem frugt og eg hvor tropiske frugter, fersken ananas og grape finder smukt sammen med hasselnødder og smørristet brød. Flot cremet mundfylde og en bemærkelsesværdig frisk syre, som etablerer en ekstraordinær lang læskende finish.
Bonus info:
Alle de forskellige vine fra Bodegas Enate er smukt dekorerede med særlige litografier, akvareller og malerier fra forskellige spanske og internationale kunstnere. En idé der fandt sin form på netop denne flaske tilbage i 1992, da man overtalte den berømte Antonio Saura (1930-98) til at begå den ved første øjekast forhastede bagatel af en flok druer, der ikke helt ved, om de skal le eller græde over deres skæbne.
I årenes løb er det blevet til mere end 400 originale kunstværker, som alle kan opleves hos Enate, hvis man tager sig tid til at besøge samlingen, der har udviklet sig til at være et af de vigtigste samtidskunstgallerier i Spanien.
Producent
Fortællingen om Enate eller Viñedos y Crianzas del Alto Aragón, som den rettelig hedder, er ganske enestående. En bodega som på 30 år er accelereret fra 0 til mere end 500 ejede og lejede ha. og i den grad har været det lokomotiv, som har trukket Somontano op i det nye millennium og været katalysator for, at der nu - centreret omkring Barbastro nogenlunde midtvejs mellem Huesca og Barcelona - er 32 bodegaer, som tilbyder vine fra dette distrikt, som fik sin Denominación de Origen tilbage i 1984.
Enate blev sat i verden af den vininteresserede mexikansk/spanske byggematador Luis Nozaleda (Grupo Inmobiliario Nozar), som ved en familiesammenkomst var blevet anbefalet at se nærmere på Somontano, hvis han ville forfølge sin drøm om at gå ind i vinbranchen. Han besøgte området og blev fascineret af vinmarkerne med rosenbuske for enden af rækkerne, den smukke himmel og det perfekte klima hvor det hverken var for kold eller for varmt. Så da han om aftenen gik ud og spiste med en lokal vinbonde og blev begejstret for hans vine, som han senere har kaldt "spektakulære", blev beslutningen truffet. Luis Nozaleda ville producere fantastiske vine i Somontano.
Det ledte frem til at han i 1991 indledte et samarbejde med landmanden Jesús Sesé som bidrog med de indledende 30 ha. til projektet og senere samme år blev den dengang helt unge Jesús Artajona, der havde været trainee på Château Margaux og arbejde for Torres, hentet ind for at stå i spidsen for vinfremstillingen og opførelsen af det, der endte med at blive den største bodega i Somontano.
Det viste sig at stærkt team, som den dag i dag står i spisen for Enate med Luis Nozaleda for bordenden og med Jesús Sesé og Jesús Artajona som henholdsvis director técnico og director de viticultura. Sammen kan de se tilbage på 30 års uafbrudt ekspansiv succes, også selvom moderselskabet i 2009/10 skulle forbi en langstrakt betalingsstandsning, da den finanskrise, som de i Spanien kaldte beton- og murstenskrisen, truede med at sætte en stopper for adskillige luksuriøse byggeprojekter og færdiggørelsen af Enates 12.000 kvadratmeter store vineri.
Da Enate blev etableret befandt Spaniens sig midt i den periode, hvor vinproducenterne mente, at de franske druesorter kunne afblæse alle kriser, og det var derfor helt i tråd med tidsånden, at de 2 x Jesús valgte at plante Chardonnay, Traminer, Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah efterhånden som de fik mulighed for at veksle store arealer med hvede og majs til druer.
Især Chardonnay vinene blev tidligt Enate’s signatur og et pejlemærke for en hel generation af spanske vinmagere, som også gerne ville lege med Bourgognes fornemste grønne drue. Og i takt med at de 3 vine, som Enate producerer på Chardonnay, er blevet ikoniske i hver deres segment, er det tilplantede areal fulgt med, således at det nu nærmer sig de 100 ha.
Alligevel er det de blå druer som dominerer, og de begaver os med en bred vifte af vine, som ikke skal skamme sig over at blive kaldt traditionelle. Så på trods af at druerne ikke er spanske er de vinificeret og modnet ud fra den samme filosofi som gjorde Rioja til Spaniens mest velkendte vin. Det vil sige moderat ekstraktion fulgt af først lang modning på amerikanske og franske fade og derpå yderligere flaskelagring inden frigivelsen til salg således at vinene først møder forbrugerne når de er på vej ind i en smuk drikkeperiode.
Alle de forskellige vine fra Bodegas Enate er smukt dekorerede med særlige litografier, akvareller eller malerier fra forskellige spanske og internationale kunstnere. En idé der tog form tilbage i 1992, da Luis Nozaleda, der også er kunstinteresseret, overtalte den berømte Antonio Saura (1930-98) til at begå en lille bagatel til etiketten til Chardonnay Fermentado en Barrica. Antonio Saura sørgede efterfølgende for kontakten til andre kunstnere, og han er vel den egentlige årsag til, at vi i dag ikke kun taler om Enate, men også EnArte. Således er det ikke kun på flaskerne, at der er kunst. I årenes løb er der blevet købt mere end 400 originale kunstværker, som alle kan opleves, hvis man tager sig tid til at besøge samlingen, der har udviklet sig til at være et af de vigtigste samtidskunstgallerier i Spanien og et element, der fylder så meget i fortællingen om Enate, at Luis Nozaleda flere gange har været ude at præcisere "at vi producerer vine for at kunne købe malerier, ikke omvendt."
Bodegas Enate blev en del af Løgismose familien sommeren 2022, og du finder de vine, vi aktuelt har i sortiment her.
“I made the mistake of asking to try his 'basic' Chardonnay. 'Basic?', he exclaimed, feigning utter contempt. 'We don't have any 'basic' wines!' After a while he forgave me and talked me through his range. Overall, I was really impressed. I found the quality to be good across the board, with the whites particularly impressive. Considering this winery is just seven years old, it is one to watch for the future.” Jamie Goode i Wineanorak - November 1999
“The entry-level wines here deliver excellent value and the serious, ageworthy, barrel-fermented Chardonnay is quite a revelation for that variety in Spain, where it’s all too often made in an anonymous, industrial style or simply over-oaked. It’s also quite a value by global Chardonnay standards. A big plus here is Enate’s practice of releasing many of their wines with some bottle age. That should make them especially appealing to restaurants that are looking for solid value in truly ready-to-drink wines rather than in just bottled new releases.” Josh Raynolds i Vinous - Juli 2021
Oprindelse
Region
Aragon ligger i det nordlige Spanien fra Pyrenæerne ca midt på grænsen til Frankrig og syd over næsten ned til Valencia. Både den nordlige og den sydlige del er højt beliggende og derfor køligere end den centrale del. Klimatisk set er regionen derfor varieret og vinene er der fra repræsenterer ligeledes forskellige stilarter. Regionen dækker over 4 DO'er og langt størstedelen af produktionen er rødvin på især Garnacha, Carinena og Tempranillo.
Distrikt
Somontano ligger i den nordøstspanske region, Aragon for foden af Pyrenæerne blot 60 km fra den franske grænse. Klimaet er kontinentalt med store temperaturudsving mellem nat og dag og kølige vinde fra bjergene influerer markerne i de fladere dele af distriktet.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter