Fakta
- 6 stk. 861,90
Touraine Chenonceaux Sauvignon Blanc
- 6 stk. 861,90
169,-
225,33 pr. l.
6 stk.
861,90
143,65 pr stk.
Spar 152,10
Anbefalinger
Gilbert & Gaillard
Double Médaille d’Or
International Challenge Gilbert & Gaillard 2025
Magasine Elle à Table
tidligere
2022: Médaille d’Or : Magasine Elle à Table - Elu meilleur vin blanc de France
Beskrivelse
Hvis du holder af de sprøde vine fra Sancerre, er der al mulig grund til at spænde hjælmen og cykle ned langs Loire-floden for at opleve, hvorledes mange mindre vinbønder har formået at løfte deres bundniveau og leverer på et niveau, som let matcher flertallet af de Sancerre vine, som i dag bliver skabt på frugt høstet på skråninger, som producenternes bedsteforældre - selv i deres vildeste drømme - aldrig havde troet skulle blive en del af fortællingen om Sancerre.
En af dem er den beskedne Vincent Leclair på Domaine de La Rochette, som for godt 10 år siden tog over efter sin far og nu producerer nogle vine, der allerede vækker international opmærksomhed, dels fordi de er længere undervejs end de fleste, dels fordi de bare charmerer når de endelig bliver frigivet.
Touraine-Chenonceau blev en realitet i 2011 efter at INAO i 15 år havde undersøgt jordbundsforholdene på det plateau, som følger Cher-flodens løb. Her har man så kortlagt omkring 50 veleksponerede, vel drænede ha., der alle har en kalkholdig tufa og flintet ler kalkstens jordbund, lokalt kendt som "Aubuis" og "Perruche", til fælles. En jordbundssammensætning, som ifølge eksperterne skulle bidrage med en særlig karakter til vinene, som i øvrigt ikke må fadlagres og først må frigives i april året efter høsten efter de er blevet godkendt i en blindsmagning.
Domaine de La Rochette fik knap 4 ha. med i den nye Touraine-Chenonceau appellation, og herfra henter Vincent Leclair sine druer hjem fra de 40-65 år gamle vinstokke med en moderne høstmaskine, som klarer opgaven på få timer. Der foretages en omhyggelig soignering af drueklaserne og 100% afstilkning før druerne ryger i pressen, hvorfra kun den frit løbende most anvendes. Mosten tilføres drueskallerne og får lov til at trække aromaer i op til et døgn inden den forvandles til vin i rustfrit stål og modner 12 måneder sur Lie frem mod aftapningen på flaske.
En generøst blomstrende og omfavnende Sauvignon Blanc, som leverer lag på lag af eksotiske frugter på en subtil bund af flintet mineralitet. Ikke overvældende og trættende, men mild og lokkende på en ”kom så og tag mig” måde, som kun kan fascinere. Uden tvivl og endnu engang en af de mest delikate Sauvignon Blanc vine, der produceres udenfor Sancerre.
Prøv den sammen med en gang lyngrillede ikke alt for små hummere fra Læsø, der er vendt i finthakket persille og dild både før og efter de møder gløderne.
Producent
Domaine de La Rochette ligger omkring 15 km. fra det sted, hvor det berømte Château de Chenonceau næsten bygger bro over Cher-floden, og dermed i hjertet af den del af Loire, som er med på UNESCO's verdensarvsliste. Domainet råder over 45 ha., som alle ligger oppe på det plateau, som følger Cher-flodens løb.
Her regerer kalkholdig tufa og flintrig ler kalksten lokalt kendt som "Aubuis" og "Perruche", og disse jordbundsforhold er med til at give vinene karakter, og angiveligt også årsagen til, at omkring 150 ha. langs Cher-floden i 2011 blev forfremmet til Touraine Chenonceaux.
Domaine de La Rochette en lille familie vingård for foden af plateauet, og ligesom så mange andre steder på egnen gemmer der sig en historisk dyb kælder bag de beskedne bygninger, som nu fungerer som det perfekte sted for opbevaring domainets vinene, men som oprindeligt blev udgravet for at hente byggematerialer til Château Chenonceaux og de andre pragtslotte langs Loire.
I dag er det Vincent Leclair, som står i spidsen for Domainet. Han er 4. generation og er - siger han selv - nærmest opflasket med fortyndet Sauvignon Blanc i sutteflasken. Han arbejdede skulder ved skulder med faderen François i nogle år, og fik sin første egen høst i bogen i 2014. Han er medlem af Vigneron Indépendant og følger deres Charte (manifest) om respekt for naturen og traditionerne, og desuden sympatiserer han med de bevægelser, der lægger sig tæt op ad økologien, men undsiger den bureaukratiske certificering.
”Jeg behøver ikke stempler” siger Vincent og fortsætter: ”Jeg tror vinstokkene og vinene betaler tilbage på det, som vi giver dem. Så hvis vi ikke vil dem det godt, får vi heller ikke noget godt tilbage. Det handler det om ydmyghed. Glemmer vi det, kan vi ikke lave anstændige vine.”
Domaine de La Rochette blev en del af Løgismose familien i juni 2019 og producerer i omegnen af 180.000 flasker fordelt på 10 vine.
Du finder vores aktuelle vine fra La Rochette her
Oprindelse
Region
Loire er opkaldt efter floden Loire i det nordlige Frankrig, som med sine ca 1000 km er landets længste. Vinområderne ligger som perler på en snor fra Muscadet i den vestligste del ved udløbet i Atlanterhavet til Sancerre og Pouilly Fumé dybt inde i det centrale Frankrig. Loire dalen kaldes også Frankrigs have, og anses af mange for at være et decideret frugtparadis. Sauvignon Blanc trives godt i den indre del, hvor der fremstilles tørre hvidvine, men den centrale del er mere præget af Chenin Blanc. Variationen i vintyper er større for denne drue, og der fremstilles både stille og mousserende vine i varierende sødmegrader, samt ædelsøde vine. Rødvine laves hovedsageligt af Cabernet Franc men også Pinot Noir samt en håndfuld lokale sorter.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter