Fakta
- 6 stk. 1.249,50
Vejrhøj Solaris Sterling ØKO
- 6 stk. 1.249,50
245,-
326,67 pr. l.
6 stk.
1.249,50
208,25 pr stk.
Spar 220,50
Anbefalinger
Houlbergs vinblog
stor anbefaling
Efter smagning af 6 forskellige vine: Lad mig starte med konklusionen … det er rasende gode vine efter danske forhold og enkelte endda efter internationale forhold. (...) Smager dansk vin i dag så godt? Ja, det gør det faktisk, så dermed stor anbefaling af vinene fra Vejrhøj Vingård herfra … prøv dem! Ulrik Houlberg Iversen - September 2023
Beskrivelse
Det er ved at være nogle år siden, vi kunne slippe af sted med at trække på skuldrene og hævde at dansk vinproduktion aldrig for alvor ville komme til at bidrage til velsmagen. Klimaet var umuligt, de mulige druesorter var alt andet end estimerede og de fleste, der valgte at begive sig ud på nye eventyr, var glade amatører, der kiggede frem mod en stejl nærmest ubestigelig læringskurve.
Som bekendt gør øvelse mester og ved at satse på, mousserende, hvid og rosé og godt hjulpet af klimaforandringer, som i det mindste hvert 3-4. år har gjort det muligt at høste modne druer, er der i dag blevet knap så langt mellem snapsene. Ja der er endda en god håndfuld vingårde, som producerer vine med deres egen ret. Vine som allerede er blevet en skattet del af tilbuddet på den voksende flok at restauranter, der har sigtekornet rettet mod den nordiske fortælling.
En af vingårdene er Vejrhøj, der producerer økologisk, prisvindende vin fra 3 ha. på (efter danske forhold) stejle sydvendte skråninger i det smukke morænelandsskab nedenfor bronzealdergravhøjen Vejrhøj i Odsherred. Det er Nina og Niels Fink, oprindeligt begge uddannede nationaløkonomer, der står bag. De faldt for beliggenheden, og da de ønskede at skifte både gear og retning valgte de at skippe deres gode jobs for at satse på vin avl. De allierede sig med den tyske ønolog Jens Heinemeyer og her, hvor deres rejse har varet i mere end 10 år, producerer i de ikke bare gode vine. De er også blevet rollemodeller for iværksætteri i hele Odsherred.
Denne Sterling (Opkaldt efter en britiske mønt, som også var/er kendt som en Silver Penny, der vejede 1/240 del af et pund udmålt i sølv) er måske flagskibet hos Nina og Niels Fink. Der er, ligesom det er tilfældet med deres charmerende bread and butter vin Styver, tale om ren Solaris og håndhøstede druer, som stadig kommer i hus med hjælp fra familie og venner.
Som på alle seriøse vingårde sker der en soignering af klaserne, inden de ryger i den pneumatiske presse. Mosten får lov til at sætte sig (bundfælde) et døgn eller to inden der tilsættes udvalgte gærstammer. Herefter fyldes mosten på små brugte fade hvor den forvandles til vin og efterfølgende modner sur Lie i 9 måneder frem mod sammenstik af den endelige cuvée i en lille tank, en let filtrering, behersket svovltilsætning og aftapningen på flaske.
Resultatet er en overraskende velafstemt hvidvin, som slet ikke skænkes med det fadpræg, som man kunne frygte efter den lange kontakt med egetræet. I stedet er udtrykket blomstrende og næsten svævende med noter af æbleblomstrer, snart modne pærer og en pirrende citrus, som fuldstændig parerer de søde krydderier fra fadene. Vinen er ikke uden fylde og dybde, men det er den feminine delikatesse som fascinerer. Seriøst, og med en forhåndsundskyldning til alle de andre: Dette er en af de mest vellykkede vine, der produceres i Danmark!
Producent
Det er ved at være nogle år siden vi kunne slippe af sted med at trække på skuldrene og hævde at dansk vinproduktion aldrig for alvor ville komme til at bidrage til velsmagen. Klimaet var umuligt, de mulige druesorter var alt andet end estimerede og de fleste der valgte at begive sig ud på nye eventyr, var glade amatører der kiggede frem mod en stejl, stejl læringskurve.
Som bekendt gør øvelse mester, og ved at satse på mousserende, hvid og rosé og godt hjulpet af klimaforandringerne, som i det mindste hvert 3-4. år har gjort det muligt at høste rimeligt modne druer, er der i dag blevet knap så langt mellem snapsene. Ja, der er endda en god håndfuld producenter, som producerer vine med deres egen ret. Vine som allerede er blevet en skattet del af tilbuddet på en række af de gode restauranter, der har sigtekornet rettet mod den nordiske fortælling.
En af dem er Vejrhøj Vingård, der nu producerer prisvindende vin fra 3 ha. på stejle sydvendte skråninger i det smukke morænelandsskab nedenfor bronzealdergravhøjen Vejrhøj i Odsherred. Det er Nina og Niels Fink, oprindeligt begge uddannede nationaløkonomer, der står bag. De faldt for beliggenheden, og da de længe havde ønsket at skifte gear og retning valgte de at satse på vin avl. De allierede sig med den tyske ønolog Jens Heinemeyer og her, hvor deres rejse har varet i 10 år, producerer i de ikke bare gode vine. De er også, takket være deres medlemsskab af Sjællands Udviklingsalliance og deraf følgende økologisk arealtilskud, blevet rollemodeller for den voksende flok af landmænd, der tænker på biodiversiteten og satser på at øge det økologiske areal i Danmark.
Efterhånden som vinstokkene har fået lidt alder er produktionen i de gode år kommet op forbi 10.000 flasker fordelt på op til 10 forskellige vine, der de første år blev opkaldt efter gamle nordiske mønter, men nu også udstyres med mere sigende navne så som "Gylden" (en orange vin) og "Nøgen" (uden tilsatte sulfitter).
Solaris er, ligesom på så mange andre danske vingårde, den primære drue, men derudover er der plantet Souvignier Gris, Muscaris, Cabernet Cantor, Bolero, Hibernal og Phönix. Alt sammen druer som de færreste forbinder med store oplevelser. Men tiderne skifter.
Vejrhøj Vingård blev en del af Løgismosefamilien i juni 2022. Du kan se de vine vi aktuelt har i sortiment her
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter