Paul Jaboulet Aîné
1 resultater
Type
Land
Region
Distrikt
Drue
Årgang
Pris
Anmeldelser
Produktionsmetode
Passer godt til
Forhandler
Paul Jaboulet Aîné
Paul Jaboulet Aîné er en af de toneangivende vingårde i det nordlige Rhône. Kigger vi isoleret på det tyvende århundrede måske endda den største og mest berømte i hele Rhône-dalen. Især efter 2. verdenskrig og i hvert fald frem til slutningen af 1980'erne begavede Jaboulet vinverdenen med en imponerede stribe af mindeværdige vine, og Jaboulets utroligt holdbare Hermitage La Chapelle ramte i sine bedste år et niveau, som få andre Syrah-vine, eller rødvine i det hele taget formåede at matche.
Paul Jaboulet Aîné blev grundlagt i 1834 af Antoine Jaboulet og der var allerede tale om en blomstrende virksomhed da han overlod stafetten til sine sønner Paul og Henri. De gav vingårdens dens nuværende navn (Paul var den store broderen og Aîné betyder ældste på fransk). Efter dem fulgte 3. generation i skikkelse af Louis Jaboulet som viste sig at være en gudsbenådet vinmager. I de gyldne år 1949, 1959 og 1961 skabte han nogle det tyvende århundredes største og senere mest beundrede vine i det nordlige Rhône og da han senere fik selskab af sin søn Jacques i kælderen fortsatte festen i hvert fald frem til 1977 hvor Louis vælger at gå på pension.
Desværre begyndte det i 1980'erne at handle lige så meget om kvantitet som kvalitet, og da det var i de samme år som det vi i dag kalder den internationale vinpresse blev etableret, og så hjalp det ikke så meget, at Jacques bror Gérard fungerede fremragende som familiens rejselystne og charmerende brandambassadør. Langsomt blev det almindeligt kendt at Paul Jaboulet Aîné underpræsterede i forhold de mange fremragende parceller de enten ejede, lejede eller købte frugt fra. Det var ikke sådan at der ikke blev produceret gode vine, slet ikke, men der blev længere mellem dem, og snakken, om at de kunne og burde være endnu bedre, tiltog i styrke.
Det førte til diskussioner om hvorvidt man var på den rette kurs, og da den vidt forgrenede familie bag Paul Jaboulet Aîné samtidig følte sig udfordret af den franske arvelovgivning, besluttede man sig for at sætte hele herligheden til salg. Og i 2006 blev de sidste kapitler i en næsten 175 år lang familiesaga så skrevet, da man solgte hele herligheden til den schweiziske milliardær Jean-Jacques Frey, der allerede havde investeret i Château La Lagune og Champagne Billecart-Salmon.
Paul Jaboulet Aîné blev solgt i sin helhed, det vil sige inklusive alle bygninger, alt inventar, alle vinene i kælderen, alle vinmarker og inklusive alle aftalerne med de mange vinbønder, som leverede deres frugt til Jaboulet. Med i handelen fulgte også en erklæring om at de medlemmer af Jaboulet familien, der stadig var beskæftiget i virksomheden kunne forblive på deres poster, for som Céline Frey, den ældste af Jean-Jacques' døtre dengang formulerede det: "For os er meget vigtigt at vi bevarer familieånden." Men Céline beskæftigede sig hovedsageligt med Frey familiens overordnede finansielle dispositioner, så da hendes lillesøster Caroline, der allerede havde luftet sine talenter som vinmager på Château La Lagune, ankom for at løfte Jaboulet tilbage på sporet, fik piben en anden lyd.
Caroline havde ikke tålmodigheden til at lytte eller om man vil omfavne de bedste elementer i virksomhedens kultur, og Jacques Jaboulet og hans søn Laurent, der nu også arbejdede i kælderen, valgte derfor tidligt at forlade deres poster. I stedet headhuntede Caroline den dengang 30-årige vinmager Jacques Desvernois fra Clos de l'Oratoire des Papes i Châteauneuf-du-Pape samtidigt med, at hun hentede sin gamle læremester den berømte ønolog og professor Denis Dubourdieu ind som konsulent.
Sammen satte de en ny og kostbar dagsorden, som inkluderer deklassering af mange vinene i kælderen, en fordobling af medarbejderstaben, en plan for renovering og modernisering af faciliteterne og ikke mindst øjeblikkelige skridt i retning af økologisk vinbrug. Alt sammen for at forbedre kvaliteten og med en vision om engang igen at producere vine fra Hermitage skråningen, der ville komme til at gå over i historien ligesom de legendariske La Chapelle cuvéer fra 1949, 59, 61, 78 og 90 og gjorde det.