Fakta
- 1 stk. 1.350,65
4 Marlborough fra Cloudy Bay
- 1 stk. 1.350,65
1.589,-
1 stk.
1.350,65
Spar 238,35
Beskrivelse
Cloudy Bay fra 1985, der er så ikonisk forbundet med Marlborough at selv flasken pryder sig med Marlboroughs motivet af bjergrige horisont. Fra ydmyge begyndelser i 80'erne er Cloudy Bay nu den definitive ambassadør for den New Zealandske vinproduktion. Som en del af LVMH koncernen siden 2003, er det måske ikke overraskende at lige netop Cloudy Bay har kunnet tiltræde tronen som den mægtigste blandt de mægtige i Marlborough.
Cloudy Bay's flagskib, den passende navngivne blot "Marlborough Sauvignon Blanc (2023)" er blandt de 1001 fra Neil Beckett's antologi "1001 Vine du skal smage før du dør", og i denne kasse får du mulighed for præcist det, endda med 3 yderligere vine til at fuldende oplevelsen. Vinen, der nu er i sin 39. udgave, er rig på pulserende sommerlige og tropiske aromaer. Der er passionsfrugt, ananas, nektarin og bagved friske basilikum og tomatblade. I munden fortsætter de saftige eksotiske frugter suppleret af sprød syre og gnistrende mineralitet.
I den anden Sauvignon Blanc, "Te Koko" (2021), er primært rund og fyldig, men besidder alligevel en imponerende friskhed, der resulterer i at noter af passionsfrugt, solbær, iris og frisk revet ingefær får lov at give sig til kende. Robert Parker noterede sig i 2021 "Fremragende vin. Den eneste grund til, at du muligvis ikke kan lide denne vin, er, hvis du ikke kan lide Sauvignon Blanc, og selv da vil jeg insistere på, at du prøver den."
Chardonnayen (2022) her dufter af vide blomster, hvide ferskner, moden citrus og citronmelisse. Først overvejende frisk, men langsomt kommer den krydrede sødme, de ristede hasselnødder og vaniljen listende. Det er fint sat op, og i munden er vinen fyldig og aromatisk med en livlig citrus i finalen som fermt hjælper til med at holde den røgede indflydelse fra de franske fade i skak. En dejlig aromatisk ikke alt for eksotisk udtryk, som holder Chardonnay fanen højt og leverer elegance på et niveau, som få andre uden for Europa matcher.
Cloudy Bay's Pinot Noir (2022) kan vi også rose, den er velduftende med dejlige associationer til tranebær, kirsebær og hindbær som omfavnes af chokolade og cedertræ fra fadlagringen. Ikke videre kraftig, men saftig og frem for alt frisk. Et af efterhånden mange beviser på, at Bourgogne for længst har mistet sit patent på hvorledes Pinot Noir skal og kan smage.
*Der tages forbehold for udsolgte varer og årgange. I sådanne tilfælde vil du blive kontaktet med forslag til alternativ erstatning.
Producent
Navnet kommer fra den legendariske kaptajn James Cook som på en rejse til New Zealand tilbage i 1770 observerede hvorledes udvaskningerne fra floderne efter kraftig regn forplumrede vandet i bugten og derfor døbte området Cloudy Bay.
Cloudy Bay Vineyards blev etableret i 1985 af David Hohnen, der allerede havde bevist sin tæft på Cape Mentelle ved Margaret River i det vestlige Australien. Dengang var der kun få, der kunne fornemme mulighederne i Marlborough, men David Hohnen var overbevist om, at potentialet var der, og at han med det rette hold omkring sig og med frugten fra de bedste parceller kunne producere mageløse vine.
Cloudy Bay Vineyards blev med andre ord etableret på noget der lignede bar mark og formåede på nogle få år at blive et ikonisk forbillede for en hel generation af nye håbefulde vinmagere. New Zealand blev pludselig kendt for andet end kiwi, og når det drejer som om sprøde hvidvine skabt på druen Sauvignon Blanc blev Marlborough det interessante alternativ til de klassiske Sauvignon distrikter langs Loire-floden.
Det er ganske enestående at en enkelt vingård på den måde bliver lokomotiv for en hel region, men ved indgangen til det nye millennium var Cloudy Bay Vineyards forvandlet fra en lystigt eksperimenterende vingård til et af de bedst kendte brands i vinens verden og de 2 vinmagere Kevin Judd og Tim Heath blev hyldet som stjerner af en enig internationale presse.
En af årsagerne til den store succes var at David Hohnen allerede i 1990 valgte at sælge både Cloudy Bay Vineyards og Cape Mentelle til rigmanden Joseph Henriot som dengang ejede Champagne Veuve Clicquot og velvilligt investerede adskillige millioner € i de 2 vingårde så de kunne ekspandere i kvalitet.
I 2003 fulgte så Louis Vuitton Möet Hennessey opkøb af Veuve Clicquot og dermed også af Cloudy Bay Vineyards hvilket i de efterfølgende år forårsagede en del uro, som først fik David Hohnen og siden hele det oprindelige hold til at søge nye udfordringer.
Cloudy Bay Vineyards ledes i dag af Yang Shen (der kommer fra en stilling i koncernens kinesiske satsning på mousserende vin ”Chandon China”) og sammen med de nu 3 vinmagere Victor Joyeux, Daniell Sorrell og Nicolai St. Georges, der kom til i 2020, skal han forsøge at fastholde Cloudy Bay Vineyards ledende position.
Løgismose har tilbudt vine fra Cloudy Bay i mere end 20 år. Du kan se det aktuelle udvalg her