RÅVAREFOKUS
KASTANJER
Kastanjer er indbegrebet af efterår. Vi laver kastanjedyr, glemmer kastanjer i lommen og går og nulrer dem ubevidst og meditativt. Nogle af os spiser også kastanjer, altså spisekastanjer, de ægte kastanjer.
Fagskribent Emilie Schou Wilhjelm Ravn
30. september 2022
Nr. 6 2022
De fleste spisekastanjer, man finder i butikkerne herhjemme, er franske eller italienske. Men der findes også spisekastanjetræer i Danmark. Eksempelvis tæt på Springforbi i Skodsborg. Så siger jeg ikke mere.
Spisekastanjen er en nød, som indeholder mere stivelse og protein og mindre fedt end andre nødder. Nogle kalder den derfor for træets kartoffel, og det er slet ingen dum idé at skifte lidt af kartoflerne ud med kogte eller smørristede kastanjer. Glaserede kastanjer smager skønt som alternativ til brunede kartofler til jul.
SÅDAN KAN DU KENDE SPISEKASTANJER
Bladene på spisekastanjetræer er aflange og mere glinsende end bladene på træer med hestekastanjer. Skallen har meget mindre pigge og ligner små sammenrullede pindsvin. Selve kastanjen er ofte fladere end hestekastanjen og går op i en spids, hvorimod hestekastanjen er rund i toppen. Når kastanjerne er blanke som poleret mahogni, er de friske og klar til at blive spist, matte kastanjer skal man derimod lade ligge.
TIP: Find spisekastanjer i butikken på Nordre Toldbod, når de er i sæson
3 TIP TIL KASTANJEBRUG
• Bagt og som fars i en gås, and eller kåldolmer
• Smørristet og som tilbehør til gris eller sauteret palmekål
• Pureret og som mel i en kage eller lavet til marmelade
TAG KASTANJER MED I MADLAVNINGEN
Kastanjer skal altid under varmebehandling – bages eller koges – før de kan nydes. Vælger du at bage dem, skal der skæres et kryds i toppen af kastanjen, ellers springer de. Sydpå spiser de ristede kastanjer direkte fra et kræmmerhus. Gør dem kunsten efter, og servér saltbagte kastanjer med smør som starter til en efterårsmiddag.
VINE TIL KASTANJER
Kastanjer minder om kartofler med masser af fedme, og det kræver nøddeagtige vine med syre og garvesyre til skære igennem. Det bedste bud på vin til kastanjer er Nebbiolo baserede vine fra Piemonte, hvor især Barbaresco, Barolo og Langhe Nebbiolo skiller sig ud. Andre vine som fx. Chianti kan bruges, mens en Montepulciano d'Abruzzo er et udmærket alternativ i et lidt lavere prisleje.
RÅVAREFOKUS
De vokser under jorden og når først de trækkes op i efteråret og ser dagens lys, har de ganske meget at byde på.
RÅVAREFOKUS
Fyld sensommeren og efteråret med blommer.
RÅVAREFOKUS
De vilde hvidløg i skovbunden
RÅVAREFOKUS
Pasta er ikke bare pasta. Læs med og bliv klogere.
RÅVAREFOKUS
Lær mere om den knoldede rod
RÅVAREFOKUS
Fyld juletiden med konfekt fra øverste hylde
RÅVAREFOKUS
Byd efteråret velkommen med kastanjer i køkkenet
RÅVAREFOKUS
Sæt gang i sylteriet med opskrifter og tricks til din syltning
RÅVAREFOKUS
Alle elsker dem jo
RÅVAREFOKUS
Bliv klogere på fladfisk, vinen du bør servere til samt hvordan du tilbereder dem
RÅVAREFOKUS
Æg hører ufravigeligt sammen med foråret
RÅVAREFOKUS
Nymfelår, snegle og frøer
RÅVAREFOKUS
Sild i lange baner til frokostbordet
RÅVAREFOKUS
Ost der skal modnes
RÅVAREFOKUS
Velsmag i en nøddeskal
RÅVAREFOKUS
På skattejagt i skovbunden
RÅVAREFOKUS
Smagen af dansk sommer
RÅVAREFOKUS
Frugt eller grøntsag?
RÅVAREFOKUS
Hvilke vine skal du servere til artiskok?
RÅVAREFOKUS
Grønsagen der egentlig var et bær
RÅVAREFOKUS
De søde, røde Jordbær
RÅVAREFOKUS
Jeg tror, de fleste kan huske deres første østers...
RÅVAREFOKUS
Og hvordan de renses
RÅVAREFOKUS
Pata Negra Iberico Bellota
RÅVAREFOKUS
Hvad er egentligt forskellen?
RÅVAREFOKUS
Vidste du, at græskarplanten sætter verdens største bær? Frugten på planterne i slægten Cucurbiteae er faktisk bær og slægten dækker ca. 13 arter
RÅVAREFOKUS
Sensommerens mørke, vilde bær
RÅVAREFOKUS
Smag på Danmark
RÅVAREFOKUS
Om udskæringer, tilberedninger og opskrifter
RÅVAREFOKUS
Polynesiske guldkorn
RÅVAREFOKUS
En gave fra havet
RÅVAREFOKUS
Lær om forskellene på de forskellige typer caviar
RÅVAREFOKUS
De søde og sprøde pærer er i sæson netop nu!
RÅVAREFOKUS
Kend dem på knækket
RÅVAREFOKUS
Både hønseægget, vagtelæg og dem af chokolade
RÅVAREFOKUS
Derfor er de så eftertragtede
RÅVAREFOKUS
Frugt og grønt fra Rungis Paris
RÅVAREFOKUS
og vinene dertil
RÅVAREFOKUS
Nye måder at servere sin laks
RÅVAREFOKUS
Delikat og yndefuld
RÅVAREFOKUS
De kolde måneder er oplagte til simremad
RÅVAREFOKUS
Hvorfor er det så sundt med kål?
RÅVAREFOKUS
De vokser under jorden og når først de trækkes op i efteråret og ser dagens lys, har de ganske meget at byde på.
RÅVAREFOKUS
Fyld sensommeren og efteråret med blommer.
RÅVAREFOKUS
De vilde hvidløg i skovbunden
RÅVAREFOKUS
Pasta er ikke bare pasta. Læs med og bliv klogere.
RÅVAREFOKUS
Lær mere om den knoldede rod
RÅVAREFOKUS
Fyld juletiden med konfekt fra øverste hylde
RÅVAREFOKUS
Byd efteråret velkommen med kastanjer i køkkenet
RÅVAREFOKUS
Sæt gang i sylteriet med opskrifter og tricks til din syltning
RÅVAREFOKUS
Alle elsker dem jo
RÅVAREFOKUS
Bliv klogere på fladfisk, vinen du bør servere til samt hvordan du tilbereder dem
RÅVAREFOKUS
Æg hører ufravigeligt sammen med foråret
RÅVAREFOKUS
Nymfelår, snegle og frøer
RÅVAREFOKUS
Sild i lange baner til frokostbordet
RÅVAREFOKUS
Ost der skal modnes
RÅVAREFOKUS
Velsmag i en nøddeskal
RÅVAREFOKUS
På skattejagt i skovbunden
RÅVAREFOKUS
Smagen af dansk sommer
RÅVAREFOKUS
Frugt eller grøntsag?
RÅVAREFOKUS
Hvilke vine skal du servere til artiskok?
RÅVAREFOKUS
Grønsagen der egentlig var et bær
RÅVAREFOKUS
De søde, røde Jordbær
RÅVAREFOKUS
Jeg tror, de fleste kan huske deres første østers...
RÅVAREFOKUS
Og hvordan de renses
RÅVAREFOKUS
Pata Negra Iberico Bellota
RÅVAREFOKUS
Hvad er egentligt forskellen?
RÅVAREFOKUS
Vidste du, at græskarplanten sætter verdens største bær? Frugten på planterne i slægten Cucurbiteae er faktisk bær og slægten dækker ca. 13 arter
RÅVAREFOKUS
Sensommerens mørke, vilde bær
RÅVAREFOKUS
Smag på Danmark
RÅVAREFOKUS
Om udskæringer, tilberedninger og opskrifter
RÅVAREFOKUS
Polynesiske guldkorn
RÅVAREFOKUS
En gave fra havet
RÅVAREFOKUS
Lær om forskellene på de forskellige typer caviar
RÅVAREFOKUS
De søde og sprøde pærer er i sæson netop nu!
RÅVAREFOKUS
Kend dem på knækket
RÅVAREFOKUS
Både hønseægget, vagtelæg og dem af chokolade
RÅVAREFOKUS
Derfor er de så eftertragtede
RÅVAREFOKUS
Frugt og grønt fra Rungis Paris
RÅVAREFOKUS
og vinene dertil
RÅVAREFOKUS
Nye måder at servere sin laks
RÅVAREFOKUS
Delikat og yndefuld
RÅVAREFOKUS
De kolde måneder er oplagte til simremad
RÅVAREFOKUS
Hvorfor er det så sundt med kål?