RÅVAREFOKUS
SOMMER I DEN DANSKE KØKKENHAVE
På marker, byaltaner og ikke mindst i de danske sommerhaver bugner det med søde frugter og bær, sprøde grøntsager og aromatiske krydderurter. Det hænder, at det kniber med at få brugt alle råvarerne, og mange ender ofte med blot at gentage succeserne fra tidligere år. Hvis det kniber med kreativiteten, giver gæstekok Thomas Rode her sine bud på, hvordan vi kan bruge krydderurter, radiser, kartofler, jordbær og alle de andre bær på nye og kreative måder – som du aldrig har fået dem før.
RADISER
De fleste nyder radiser som de er eller i salater. Men de egner bestemt også i det varme køkken. Brug fintsnittede radiser i en beurre blanc som skarpt modspil til den smør- fede sauce eller brug dem som sprødt element i en sommerlig frikassé.
ET GODT TIP
Det er ligegyldigt, hvor radiserne skal optræde; læg dem i koldt vand en times tid før brug, så bliver de langt mere sprøde og friske i smagen.
NYE KARTOFLER
Nye kartofler – bare ordene får os til at frydes. Som dansker er der få ting, der overgår nye danske kartofler. Måske er det smagen, sprødheden, måske er det blot det faktum, at med nye kartofler kommer sommeren. Vi behandler dem med stor respekt, og når vi tilbereder dem, går vi op i det med liv og sjæl.
ET GODT TIP
Skrab kartofler let og kom dem i en gryde med salt og vand, så det lige dækker kartoflerne. Kom løvstikke, persille, dildstilke eller oregano samt 1⁄2 flækket hvidløg ved. Lad kartoflerne småkoge i 10-12 minutter – alt efter størrelse. Skru ned for blusset og lad kartoflerne køle af i lagen indtil servering.
BÆR I DET SALTE KØKKEN
Lige nu skal der spises så mange bær, at man næsten får nok – og det får man jo aldrig!
ET GODT TIP
Hvis du er kørt fast i anvendelse af de sommerlige bær; brug bær i det salte køkken. Det er er illusion, at bær er søde. Bær indeholder fibre og vitaminer og er fortrinlige i det salte køkken. Sur-sød-syltede kirsebær til and på grillen, ribs og solbær til sommerbuk, stikkelsbær til helstegt kylling eller ceviche med let modnede mirabeller – smag det salte køkken til med bær, for de er fremragende i samspil med de salte madvarer.
KRYDDERURTER
Krydderurter i alle afskygninger er med til at vitalisere al mad. Vi bruger som oftest krydderurter til at krydre kød og fisk eller i saucer, men nu, hvor det bugner med sprøde og saftige salater, så tag og brug alt fra estragon og basilikum til peberrod eller oregano som alternativ til dressing på salater og husk blot at krydr med salt og peber og god olivenolie. Krydderurter giver kant og velsmag. Og det gælder ikke kun i det salte køkken, krydderurter er også fortræffelige i det søde køkken.
ET GODT TIP
Prøv rosmarin i vaniljeis eller jordbær marineret med jernurt, mynte eller basilikum og servér dem så med fløde og et par let ristede marcona-mandler.